Hírek

Könyves napok zenével, kiállítással, beszélgetéssel

2019. május 28.   Hajnal Csilla  

Lackfi János köszöntőjével, a Kaláka koncertjével és a Vajda János-díj átadásával kezdődik május 30-án, csütörtökön a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok programsorozata, amelynek keretében író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, előadások, kiállítás és koncert is várja az olvasás, a könyvek szerelmeseit. A rendezvénysorozatról a szervezők ma tartottak sajtótájékoztatót a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Új könyvekkel, új és régóta kedvenc szerzőkkel találkozhatnak a kortárs irodalom kedvelői a Fehérvári Ünnepi Könyvnapokon, amely számos helyszínével „behálózza” a várost, hiszen a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) és tagkönyvtárai mellett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, az Öreghegyi Közösségi Ház, a Bory-vár, a Hetedhét Játékmúzeum, a Városháza, a Vörösmarty Társaság terme és az Aranybulla Könyvtár is helyszíne lesz a programoknak. Május 30-án, csütörtökön a Városháza Dísztermében este hat órakor Lackfi János József Attila-díjas író, költő köszönti és nyitja meg a rendezvényt, amelyen a Kossuth-díjas Kaláka koncertjét élvezheti a közönség. A „Valaki jár a fák hegyén…” című műsorban az együttes Kányádi Sándor verseire írt dalai szólalnak meg. A csütörtöki megnyitó ünnepi alkalmat teremt egy másik jeles eseményre is: a Vajda János-díjat Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója adja át. 

„Az Ünnepi Könyvhét a könyvtár életében egy várva várt esemény, az országban ez már 91. éve zajló programsorozat. Székesfehérváron a Fehérvári Ünnepi Könyvnapokkal elébe megyünk ennek, és már május végén elkezdjük ünnepelni a kortárs irodalmat. Vagy mondhatnám azt, hogy folytatjuk, hiszen a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében szintén voltak irodalmi események” – fogalmazott Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, aki könyvekkel érkezett a sajtótájékoztatóra. Az első könyvtári rendezvényen a Széna téri tagkönyvtár vendége lesz a költőként, publicistaként, prózaíróként és rádiókritikusként is ismert, József Attila-díjas Krusovszky Dénes, akinek beszélgetőtársa Czinki Ferenc lesz május 31-én. Érdekesnek ígérkezik a Szabó Magda évtizedeken át ismeretlen regényét bemutató beszélgetés is, a Csigaház című kötetről az Olvasóteremben hallhatnak az érdeklődők június 3-án. Június 6-án a Zsolt utcai tagkönyvtárban Gellén Miklós Gábor Szabó Borbála írónővel beszélget életéről, műveiről és azokról a könyvekről, amelyek meghatározóak voltak életében. Ezen a napon lesz az Olvasóteremben Nyáry Krisztián és Hevesi Judit dramatizált felolvasóestje is, amelyet a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb, vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleiből állítottak össze.  Másnap, június 7-én a Széna téri tagkönyvtárban Gábor Gina újságíró faggatja könyveiről a kortárs magyar irodalom egyik legérdekesebb szerzőjét, a főállásban zeneelméletet és szolfézst tanító József Attila-díjas, idén januárban Mészöly-díjjal is elismert Szvoren Edinát.

Érdi Tamás zongoraművésszel és édesanyjával, az ismert tévé személyiséggel, É. Szabó Mártával találkozhatnak a Budai úti tagkönyvtárban június 1-jén az Akinek a madarak is Chopint énekelnek című könyvbemutatóján. Az El Caminot is megjárta Sándor Anikó, akivel kétszer is találkozhatnak az érdeklődők: június 3-án a Mészöly Géza utcai és a Tolnai utcai tagkönyvtárban is faggathatják őt utazásaival, útkereső könyveivel kapcsolatban. Napjaink egyik fontos kérdésével foglalkozik Tóth Andrea interaktív előadása, amelyben a hulladékmentes háztartások kialakításáról lesz szó a Budai úti tagkönyvtárban június 5-én. Az Aranybulla könyvtárban június 4-én Magony Imre a vendég, akit Gábor Gina újságíró kérdez A bűn nyomában című könyvéről,

A Pedagógia szakkönyvtárban Sudár Balázs történész, turkológus június 3-án a magyar őstörténet kutatója a legújabb elméletekről beszél az érdeklődőknek, június 5-én pedig Katona Csaba történész II. Rákóczi Ferenc életéről, a fejedelem kultuszáról tart előadást, és ekkor adják át a Rákóczi-emlékév tiszteletére meghirdetett online játék helyes megfejtőnek járó könyvjutalmakat is.

Iszkádi Erika a könyvhetes programok összeállításáról elmondta, hogy minden korosztályt igyekeznek megszólítani: „Ilyenkor nemcsak a könyvekre, hanem magára az olvasásra, az olvasás népszerűsítésére is fel kell hívni a figyelmet.” A könyves napok több programja szól a fiataloknak, a nyitó napon, csütörtökön például a Macskatéka Olvasóklubban Szabados Melinda várja az érdeklődőket. A diákoknak meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásait a Városház téren állítják ki, ezekkel is felhívva a figyelmet a programokra. Vendégül látják a Kuflik íróját, Dániel Andrást, és kultúrdiszkót is szerveznek DJ Bandusch és Sohonyai Edit közreműködésével. A Könyvnapok sorozatában adják át a Hetedhét Játékmúzeumban a tizedik alkalommal meghirdetett, határon túli gyerekek is szóló Tündérszó Meseíró Pályázat, valamint a negyedik Naplóíró Pályázat díjait. A zene sem marad ki a kínálatból: a Cabaret Medrano Ady 100 című koncertjét, amelyen a megzenésített Ady-versek mellett a költeményekre reflektáló saját szerzemények is hallhatók, a Hiemer-ház báltermében tartják június 4-én este.

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke azt fogalmazta meg, hogy töretlenül hisz az irodalom erejében: „Több olyan meghívott vendégünk van, akik szorosan kötődnek egyrészt a Vörösmarty Társasághoz, másrészt pedig Fehérvár irodalmi közösségéhez.” A Vörösmarty Társaság termében már a könyvnapok előtt kezdődnek a programok: ma 17 órára Elmer István Sodronyok – Őrlőkő és P. Horváth László Legutolsók című könyvének bemutatójára várják a közönséget. Június 4-én Ködöböcz Gábor Költők, versek, erőterek című, a szerző válogatott és új esszéit, tanulmányait tartalmazó új könyvéről lesz szó, június 11-én pedig Serfőző Simon Arcunk az ég című könyvének bemutatóját tartják. Az Öreghegyi Közösségi Házban a Carmina Albae Regiae című verskönyvet június elsején mutatják be az érdeklődőknek, a hagyományos Vár-estet pedig június 5-én rendezik meg a Bory-várban.

Két kiállítást is láthatnak az érdeklődők a könyves napok idején: a VMK Zenei és számítógépes részlegében Sashalmi György gitármakettjeiből és a könyvtár zenei gyűjteményéből nyílik kamaratárlat, a Helyismereti és digitalizálási részleg dokumentumaiból rendeznek kiállítást Székesfehérvár az 1950–60-as években címmel.

 

Részletes program »