Hírek

Színpompás ékszerek a Kortárson

2019. május 16.   Lőrincz Miklós  

Ragyogás címmel Bita-Simon Erika gyöngyékszer-készítő alkotásaiból nyílt kiállítás a Köfém Művelődési Házban. Az alkotót és a június 6-ig látogatható kiállítást Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, zongorán közreműködött Monhalt Ákos.

Nyakékek, fülbevalók, gyűrűk, teljes kollekciók – mellettük különleges karácsonyfadíszek, gyöngykalácsok is sorakoznak a Köfém Művelődési Ház tárlóiban. Intim és különleges kiállítás ez, minden egyes darabját érdemes alaposan és közelről szemlélni. Az alkotásokat nézegetve az ember óhatatlanul is arra gondol, mennyi türelem és milyen kézügyesség szükségeltetik ahhoz, hogy egy-egy ilyen mutatós darab megszülessen.

Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója a megnyitó közönségét köszöntve emlékeztetett arra, hogy az intézmény a Kortárs Művészeti Fesztiválra mindig iparművészeti tárlattal készült: általában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak vagy frissen végzett iparművészeinek munkáit hozták el Fehérvárra. Most azonban úgy gondolták, hogy inkább egy fehérvári iparművésznek biztosítanak kiállítási lehetőséget.

Szenczi Jánosné az alkotót bemutatva arról beszélt, hogy Bita-Simon Erikát rádióriporterként ismerte meg, ezt követően derült csak ki számára, hogy ilyen értékes hobbit űz, ráadásul autodidakta módon. A hobbiból aztán komoly iparművészeti tevékenység lett, Erika alkotásai ma már rangos nemzetközi pályázatokon és egy neves divattervező, Kovács Kinga kollekciójában is szerepelnek. Munkáiban különféle, néha szokatlan alapanyagokat alkalmaz, ezek is különösen értékessé és különlegessé teszik ékszereit.

Bita-Simon Erika így vall magáról:

Amióta az eszemet tudom, mindig is szerettem alkotni: fiatal koromban sokat rajzoltam, festettem, kötöttem, horgoltam és hímeztem. Amikor azonban megkaptam életem első műanyag golyós gyöngyfűző készletét, valami megváltozott… Gyorsan elsajátítottam az alap technikákat, majd finomabb gyöngyök kutatásába kezdtem, hogy viselhető ékszereket készíthessek. Ez nem volt egyszerű feladat, mert akkoriban nem voltak még webáruházak, kézműves üzletek, ezért a zsebpénzemből vásárokban, butikokban szereztem be nyakláncokat, otthon szétbontottam és újraterveztem őket – így kezdődött minden.

Szeretem a magam útját járni, akkor is, ha ez időnként meglehetősen rögös és sok bontással jár. Nem látogatok tanfolyamokat, nem vásárolok szakkönyveket, így garantáltan egyedi dolgokat készíthetek. Sokszor kérdezik, melyik a kedvenc technikám: fűzni, vagy gyöngyöt hímezni szeretek-e jobban. Igazából nem tudok választani közülük, de az biztos, hogy előszeretettel ötvözöm ezeket más, nem kimondottan ékszerkészítéshez tervezett alapanyagokkal. Csipke, shibori selyem és hímzőfonal gyakran előfordul a munkáimban, ha pedig valami nagyon különlegeset szeretnék készíteni, színes tollakkal bolondítom meg az adott ékszert, hajdíszt.

Sportos múltamnak köszönhetően tombol bennem a versenyszellem, ezért rendszeresen részt veszek hazai és nemzetközi szakmai pályázatokon és többször publikáltam már külföldi gyöngyös magazinokban. Eddigi legnagyobb sikeremet egy londoni székhelyű üzletlánc által kiírt nemzetközi törzsi ékszer készítésére meghirdetett pályázaton értem el 2014-ben. Munkáim a 2018-as tavaszi Budapest Fashion Weeken is láthatók voltak Kovács Kinga divattervező ruháival, ezt követően az ő őszi kollekciójának a bemutatóján is szerepeltek. Célom, hogy egyedi ékszereket alkossak, amelyekkel örömet szerezhetek másoknak.

Fotó: Igari Balázs