Hírek

Látványos nyitánnyal indul a fesztivál

2019. július 26.   Matuz János  

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődik augusztus 9-én, pénteken 20.30-kor a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. Az idei évben IV. Béla király koronázása áll az ünnepi események középpontjában: a tatárjárást követően rá hárult az elnéptelenedett ország újjáépítésének feladata, ezért a hálás utókor a „második honalapító” nevet adta neki. Az ő fordulatokban gazdag életének néhány eseménye elevenedik meg a megnyitó színpadán szóban, képben, táncban.

A megnyitó szerves részét képezi a királyi óriásbábok nagy népszerűségnek örvendő felvonulása, amely idén még látványosabbnak ígérkezik a Rovó Tamás vezette Megadance Táncstúdió közreműködése által. A tatárjárás nagy ütközete, a muhi csata is táncképekben jelenik meg a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak előadásában. IV. Béla szerepében Juhász Illés színművészt láthatjuk, Szent Margitot Varga Lili színművésznő személyesíti meg, Batu kánt Szabó Miklós Bence, a fiatal Béla herceget Csengey Márton alakítja, a darab krónikása Strasszer Domonkos lesz. A középkori történet modern képi világát Falvay Miklós alkotja meg, a megnyitó zenei vezetője Cserta Balázs. A harci ritmusokat az Avar Horda ütősei biztosítják.

A megnyitón fontos szerep jut a két újonnan elkészült, IV. Béla királyt és lányát, Szent Margitot ábrázoló óriásbábnak is. Kép és hang, szó és dallam, fény és árnyék kavalkádja lesz ez a megnyitó, mely visszavezet bennünket a középkor erőtől duzzadó, színes, hangos, mégis ihletett és átszellemült világába.

A fesztivál nyitányát igényesen megkomponált, látványos fényjáték követi, melynek végén felgyulladnak a történelmi fények Székesfehérvár Fő utcáján, a Székesfehérvári Járásbíróság épületén pedig zenével kísért, különleges élményt adó 3D-s épületvetítés lesz, az este folyamán három alkalommal is. Két ilyen vetítés között a Project Prometheus tűzzsonglőrei ejtik ámulatba a közönséget a Zichy-színpad előtt.


Fesztiválnyitány

Dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel • Bemutatkoznak az új óriásbábok: IV. Béla és Szent Margit • Látványos fényshow az Országalmánál

 
Szereplők: 

IV. Béla: Juhász Illés

Árpád-házi Szent Margit: Varga Lili

Batu kán: Szabó Miklós Bence

Béla herceg: Csengey Márton

Krónikás: Strasszer Domonkos

 
Közreműködnek: 

az Avar Horda ütősei, a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Táncegyüttes és a Megadance Táncstúdió táncosai, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjai

  

Koreográfusok: Egerházi Attila, Majoros Róbert és Rovó Tamás

Animáció: Falvay Miklós

Zenei vezető: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János

(Esőhelyszín, módosított programmal: Városháza, Díszterem)

 
 
Minden a Székesfehérvári Királyi Napokról: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu »

 

 

,