Hírek

Életre kel a múlt: péntektől Székesfehérvári Királyi Napok

2019. augusztus 6.   Hajnal Csilla  

Látványos fesztiválnyitány, fúvósok és katonazenészek, nyolc ország néptáncosai, a Dunántúl öt tájegységének hagyományőrzői, a Koronázási Ünnepi Játékok számtalan, középkort idéző programja, a szertartásjáték előadásai és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak koncertjei várják a Székesfehérvári Királyi Napok vendégeit augusztus 9–20. között. A pénteki megnyitó előtt sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a gazdag kínálatra a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon.

A sajtó képviselői az esemény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjainak társaságában hallhatták Cser-Palkovics András szavait, aki arra hívta fel a figyelmet: a Székesfehérvári Királyi Napok nemcsak a fehérváriak, de mások számára is fontos esemény. Fehérvár az ősi fővárosként történelmünk jelentős helyszíne, a programsorozat a kultúra értékeit hordozva ezt mutatja meg az esemény látogatóinak. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik szervezőként, a színpadok építőiként és a rendezvény önkénteseként dolgoztak/dolgoznak azért, hogy az esemény zavartalanul folyjon, és a látogatók maradandó élményekkel távozzanak. A városvezető azt is bejelentette, hogy idén először egy kifejezetten az erre az alkalomra készült applikáció is segíti majd a tájékozódást, a programok közötti eligazodást. Az app letöltéséhez, használatához csütörtöktől az infopontokon az önkéntesektől kérhetünk tanácsot – hangzott el.

Az eseménysorozat megnyitója augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor kezdődik a Városház téren – erről már a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, Benkő-Igaz Krisztina beszélt a sajtónak. A fesztivál nyitányán egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség, amelyben közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint a királyi óriásbábok, immár huszonegyen: a megnyitó résztvevői találkozhatnak először az idén koronázandó király, IV. Béla és lánya, Árpád-házi Szent Margit alakját megjelenítő figurákkal. A programsorozatot Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András nyitja meg: gombnyomásra felkapcsolódnak a fények, a IV. Béla életét bemutató mozgó történelmi képregényt esténként láthatjuk a ciszter templom és a Rendház épületének falán egészen augusztus 20-ig. A Járásbíróság épületén pedig idén is látható lesz a zenés mapping, amely még a tavalyinál is látványosabbra sikerült – emelte ki Benkő-Igaz Krisztina. A programsorozat második felében, augusztus 17–19-én a Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felső részén látható 27 virtuális kockát tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti stílus jegyeit magán viselő „átiratban”. A játékosok feladata az lesz, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák”. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiaművész, akinek másik alkotását, a falfestő játékot a Mátyás király-emlékműnél lehet kipróbálni.

Ebben az évben két alkalommal is fúvós zene tölti meg a belvárost. A 30 éves születésnapját ünneplő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására szombaton, augusztus 10-én délután a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós fesztiválra, hogy a Fő utcán és a Városház téren muzsikáljon. A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon pedig augusztus 16-án a Szolnok Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a házigazda Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar mutatkozik be térzenével, szakalaki bemutatókkal.

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítenek augusztus 17–19-én: a belvárosban királylányok, lovagok jönnek-mennek, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Számtalan foglalkozás, bábműsor és koncert várja a gyerekeket a belváros több pontján is. Folytatódik a tavaly megismert Ágbogozó játék, amelyben információs táblák segítik a kutakodást, hogy a kíváncsi érdeklődők közelebbről is megismerjék Árpád-házi királyainkat és az óriásbábokat. A szervezők ebben az évben is kínálnak újdonságokat a látogatóknak: ezek egyike a középkori élő óriás sakk, amelynek hat alkalommal lehet részese a közönség a Városház téren, és ugyanitt lovagi torna várja a bátor jelentkezőket. A fából épített akadálypályán korabeli öltözetben, pajzzsal, lándzsával, a kisebbeknek karddal kell végigküzdeniük magukat, hogy végül kinyíljon előttük a várkapu. A vitézi tusákon versenyezhetnek is egymással a bátrak, a napi időfutamok legjobbjai esténként mérhetik össze ügyességüket: a legjobb és leggyorsabb lovag díszes lovagi kardot és pajzsot nyer jutalmul. Különleges élménynek ígérkezik a másik újdonság: a Városház téren Molnár Hajnalka légtornász-stúdiójának tehetséges növendékei játszanak el egy középkori történetet – stílszerűen ég és föld között. Az előadást minden nap háromszor lehet majd megnézni, az esti produkcióban a lebegés mellett fontos szerephez jut a tűz is. Idén a szertartásjátékban IV. Béla koronázását láthatja a közönség. A próbák már elkezdődtek, Szikora János rendező irányításával hamarosan a helyszínen is figyelemmel kísérhetik az arra járók a folyamatot. Az előadásokat augusztus 17–18–19-én láthatja a közönség, 21 órai kezdettel. Információ és jegyvásárlás: www.koronazas.hu

Augusztus 20-án a Népművészeti Fesztiválon Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők. Öt táncegyüttes érkezik Székesfehérvárra, amelyek interaktív programjaik után a Mátyás király-emlékmű előtti színpadon is bemutatkoznak. Szent István napján a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel és az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő néptáncosaival. A Zichy-színpadon a Táncra, magyar! című összeállításban az idén 70 éves születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapi, hatalmas sikert aratott gálaműsorát láthatja a közönség: összesen 300 táncos, kicsi és nagy, idős és fiatal lép színpadra 19.30 órakor.

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyűzenei koncertek, a fellépők között idén is hazai előadók színe-java érkezik a királyi városba. Augusztus 10-én este a Budapest Bár várja a közönséget a Zichy-színpad elé, a tizenkét napos sorozat második felében, augusztus 16-án Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka operett- és musicalslágereket énekel, a műsorban Horváth Elemér és zenekara, valamint a produkció tánckara működik közre. Augusztus 17-én a sokak által kedvelt énekesnő, Rúzsa Magdi lép színpadra, 18-án pedig a fehérvári kötődésű Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje ígér garantáltan jó zenét.

Idén 24. alkalommal táncol a világ Fehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A világ minden részéről érkeznek a vendégegyüttesek, idén nyolcan fogadták el a meghívásunkat – mondta el az ARTE művészeti menedzsere, a fesztivál igazgatója, Majoros Andor. Idén Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett még két hazai fellépőt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest és a Szinvavölgyi Néptáncműhelyt láthatunk majd a rendezvényen, amelynek nyitó felvonulása augusztus 11-én 18 órakor indul, a gála pedig 19 órakor kezdődik. A fesztivál első napján a Mátyás király-emlékműnél bemutatkozási lehetőséget kap több Fejér megyei tánccsoport is. A királyi játéktér, a gyermekjátszó és a hagyományos térzene mellett két koncert is várja az érdeklődőket: a Góbé zenekar 13-án a Zichy-színpadon, a Besh o Drom pedig 14-én a Táncházban lép fel. Információ és jegyvásárlás: www.kiralyinapok.hu

Lélekben mindig a Székesfehérvári Királyi Napok részének éreztük az Öreghegyi mulatságot, amely kicsit könnyedebb, lazább, mint belvárosi programok, de sokak számára legalább olyan fontos – Östör Annamária, Öreghegy önkormányzati képviselője invitálta a vendégeket az idei programra, amely hagyományosa a Bory téren lesz. A 28. rendezvényen fellép Vikidál Gyula és a Szolnoki Tibor-Zsadon Andrea páros operettműsorát is élvezheti a közönség, a Fantom zenekar utcabálja pedig bizonyára most is sok embernek szerez kellemes pillanatokat augusztus 19-én. A rendezvényen bemutatkoznak a környék borrendjei, amelyek másnap felvonulnak a belvárosban és kóstolóval is várják az érdeklődőket.

A Székesfehérvári Királyi Napok kiváló alkalom arra, hogy a várost minél többekkel megismertessük. A program kezdete óta jelentősen megnőtt a szállásfoglalások száma, ebben a pillanatban alig-alig találni már szállást a városban, annyian érdeklődnek a rendezvény iránt – erről F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője tájékoztatta a sajtót. A Tourinform iroda a 12 nap alatt hosszabbított nyitvatartással, este nyolc óráig várja turistákat, a Városház téri infoházban pedig 22 óráig tehetik fel a kérdéseiket a munkatársaiknak. A Székesfehérvári Királyi Napok záró hétvégéjére, augusztus 17–20. között 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV, a részletekről  a www.turizmus.szekesfehervar.hu oldalról lehet tájékozódni.