Hírek

Karnevál a Fő utcán

2019. augusztus 13.   Hajnal Csilla  

A néptáncfesztivál esti színpadi bemutatói mellett délelőttönként a királyi játéktér, délután térzene várja a belvárosban járókat, a Táncházban pedig gyerekjátszót tartanak a külföldi együttesek – valamelyik napszakban biztosan belefutunk valahol a táncosokba, és ennek – úgy láttuk hétfőn is – mindenki örül.

A rekkenő hőség ellenére sokan táncoltak a macedón és a kolumbiai együttes tagjaival hétfő délelőtt a Mátyás király-emlékműnél. A nyelvi különbségek nem akadályoztak senkit, a mosoly most elég volt, hogy mindenki tudja, mit kell tennie. A zene és most a tánc is összeköt – mint minden közhely, ez is igaz ezekben a napokban. A Táncházban Brazília, Kanada és Tajvan együttesei várták a közönséget közös mókázásra, innen aztán az előbbi két csoport a belváros felé vette az irányt, hogy a délelőtti helyszínen hazájuk zenéjével szórakoztassák az éppen arra járókat. No meg azokat, akik a végre árnyékos oldalon jó előre elfoglalták már a székeket, hogy kényelmesen élvezhessék a muzsikát. A kanadai zenészek és énekesek hangulatos dalait a végén a táncosok is „aláfestették”, ritmusos sztepp-szerű táncukat tapssal kísérte a közönség is.

A brazil csoport már a színpad mellett is nagy feltűnést keltett, színes jelmezeikben már messziről felhívták magukra a figyelmet – szépen meg is szaporodott a nézők, hallgatók száma a színpadnál. Sokan készítettek közös fotót a messziről jött táncosokkal. A brazil zenészek a maskarába öltözött táncosokkal együtt pillanatok alatt karneváli hangulatot varázsoltak az Ady Endre utca torkolatába, gyerekek és felnőttek ugráltak, forogtak velük felszabadultan. A fülbemászó ritmusokat még a színpadtól távolabb is hallottuk – sokan fütyörészték, dudorászták még akkor is, amikor a műsor már véget ért. De amikor az egyik színpad elhalkul, a másik feléled: a Zichy-színpadon hétfőn is sokan nézték végig a műsort – a tajvani együttes légies, ifjú táncosai épp úgy sikert arattak, mint a macedón együttes feszes, közösen járt táncai.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Molnár Artúr (ÖKK), Echmes Dávid, Hajnal Csilla és Igari Balázs

 

 


 

,