Hírek

A néptáncosok szíve-lelke benne van a fesztiválban

2019. augusztus 7.   Hajnal Csilla  

Az Art Café keddi élő adásában Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Majoros Róbert művészeti vezető, Cser-Palkovics András polgármester, Lábodi Ádám és Mihályi Győző színművészek, valamint Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója volt Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető beszélgetőtársa. A téma most is a pénteken kezdődő Székesfehérvári Királyi Napok programja volt.

Huszonnegyedik alkalommal táncol a világ Székesfehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amely attól működik ilyen jól, hogy nagyon széles az önkéntes bázisa: az művészeti iskolásoktól kezdve a felnőtt együttes tagjain át a szeniorokig mindenki szívét-lelkét teszi bele a fesztiválba – fogalmazott Juhász Zsófia, aki arról is beszélt: a szervezők számára minden évben fontos, hogy ne zárják be a fesztivált a Táncház falai közé. A belváros terei alkalmasak arra, hogy ott különböző programokat alakítsanak ki, így idén is lesz királyi játéktár, gyerekjátszó és térzene, hogy minél több oldalukra megismerhesse a közönség az ide érkező együtteseket. Ebben az évben nyolc csoport fogadta el a meghívást – mondta el Majoros Róbert művészeti vezető. A kolumbiai együttest a tavalyi mexikói turnén ismerték meg, nagyon energikus, profi csapatról van szó, biztosan nagy élmény lesz az itteni fellépésük. Az indonézek már jártak nálunk egyszer, rajtuk kívül Brazília, Kanada, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország egy-egy csoportja mutatja be hazája táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Szinvavölgyi Néptáncműhely is megmutatja magát a fesztiválon. Majoros Róbert arról is szólt, hogy a külföldi fesztiválokon tapasztaltakon felbuzdulva tavaly már több csoportot elvittek fehérvári szociális intézményekbe fellépni, hogy azokhoz is eljusson a világ, akik nem tudnak kimozdulni – idén három intézmény lakói élvezhetik majd a külföldi együttesek műsorát.

A város polgármestere számára a találkozások idejét is jelenti a Székesfehérvári Királyi Napok másfél hetes programkavalkádja. Cser-Palkovics András arról beszélt, jó látni, ahogyan a teraszok megtelnek, jó hangulatban beszélgetnek az emberek, miközben élvezik a színvonalas programokat, amelyek igazi értékeket közvetítenek. Az eligazodásban idén egy applikáció is segíti majd a Fehérvárra érkezőket, akik között minden bizonnyal ott lesz majd az a záhonyi család, akikkel tavaly találkozott a városvezető: ők minden évben ezekre a napokra időzítik a szabadságukat, visszatérő vendégek lettek a királyi városban.

Visszatérő vendég, a szertartásjáték „hangja” a 2013 óta minden esztendőben Mihályi Győző színművész is – ő az összes eddigi szertartásjátékban fellépett, az idén hetedszer játszik nyáron Fehérváron, ahová, mint mondta, mindig szívesen jön, mert egy hangulatos, élhető városban tölthet el szép, élményteli napokat. Először szertartásmesterként láthattuk őt, aztán volt koronázó érsek, mesélő, narrátor – idén is ebben a szerepben lép színre augusztus 17-én, 18-án és 19-én a Nemzeti Emlékhelyen. Nagy élmény ez minden alkalommal – hangsúlyozta, már csak a hely szelleme miatt is, hiszen a szertartásjáték szövege ott hangzik el, ahol a koronázás valójában megtörtént, ez felemelő érzés minden játszó számára. A határon túlról érkező gyerekek is átérzik ezt – mondta a színész, fegyelmezetten, a rendezőre figyelve tették a dolgukat a tavalyi előadásban is, jó volt velük együtt dolgozni, biztosan így lesz ez idén is.

A címszereplőt alakító Lábodi Ádám különleges helyzetben van, hiszen az esti szertartásjátékot megelőzően, délelőtt egy utcaszínházi előadásban is szerepel. Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemórája évek óta sokak kedvenc programja, az Egger Gézával közös produkció kicsit másképp, humoros, kifordított helyzetből néz rá az éppen aktuálisan koronázandó király korszakára. Az idei kettős szerep miatt volt is egy kis „konfliktusa” önmagával – mondta a színművész, de megoldotta. hogy hogyan, az kiderül másfél hét múlva az Országzászló téri színpadon.

Az élő adás vendége volt Egerházi Attila balett igazgató is, hiszen a város balettszínházának tagjai is szerepelnek a fesztiválnyitányon. A dramatikus játék, amelyet Matuz János rendez, tulajdonképpen egy összefoglalója a pénteken kezdődő rendezvénysorozatnak, ízelítőt ad a közönségnek a következő napok programjaiból, felkészíti őket arra, hogy be tudják fogadni mindazokat az élményeket, amelyek rájuk várnak. Az igazgató arról is beszélt, hogy a nemzetközi társulat tagjainak különleges élmény egy ilyen, a magyar történelmet bemutató előadás részesének lenni, kíváncsiak rá, emelkedett hangulatban készülnek a péntek esti fellépésre, büszkék rá, hogy részt vehetnek a megnyitó műsorában.

Fotó: Igari Balázs

 

 


 

,