Hírek

Királyok menete és Bánk bán a zárónapon

2023. augusztus 20.   SZKKK  

A Bánk bán koncertszerű előadásával és látványos, a Székesfehérvári Királyi Napok logóját is megjelenítő tűzzsonglőr show-val búcsúzott az idei augusztusi fesztivál Szent István napján. Vasárnap is megtelt a belváros, a Zichy liget, a záró nap vendégei is élvezték a középkori hangulatot, a csaták zaját, a gyermekműsorokat, a családi foglalkozásokat – no és persze a talán legjobban várt programot: a 23 tagú óriásbáb-családot felvonultató királyok menetét.

Kis túlzással mondhatjuk, páncélolvasztó hőség fogadta a látogatókat a Koronázási Ünnepi Játékok és a Székesfehérvári Királyi Napok sorozatának utolsó napján. A Szent István Torna bajvívó lovagjai tudnának mesélni: a harcosok a 35-40 kilós páncélöltözet alatt vastag posztóruhát is viseltek, ehhez jött még a kard, a pajzs, délután pedig a hosszúkard súlya – a közönség az árnyékból kellő csodálattal figyelte a kemény összecsapásokat, amelyek során alaposan leizzadtak a Magyar Buhurt Szövetség tagjai.

A kalaplengetés persze kijár az össze hagyományőrző csoportnak is, akik vasárnap is „álltak a vártán”, a bemutatók mellett a kíváncsiak minden kérdésére válaszoltak a Zichy ligetben. Az idei újdonság, az ostromjáték megint nagy sikert aratott, a majd harmincméteres akadálypálya előtt is hosszan kanyargott a sor. Az íjászok tüzes nyilakat röptettek, röppentek a Pavane zászlói, a huszárok lovagoltattak, ismét volt dörgő ágyútűz, és Shakespeare drámáit idéző harcot is láthattunk, amelyben mindenki „meghalt”, csak a nézők maradtak életben.

A Mesetérre vasárnap két, a gyerekközönség körében igen népszerű előadó érkezett: délelőtt Kovácsovics Fruzsina koncertje, délután Mihályi Réka Masni és Pocó című műsora szórakoztatta a hallgatóságot az Országzászló téren, ahonnan az ott „állomásozó” óriásbábok most hamarabb távoztak, a királyok menetében volt ugyanis jelenésük.

A felvonulás résztvevői a Koronás park előtt gyülekeztek, már ott szép számú nézelődő jött össze, hogy lássa a színes menetet. A 23 tagú óriásbáb-család tagjai mellett/között a Pavane Történelmi Táncegyüttes és Zászlóforgató Csoport, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület, az I. András Király Lovagrend, a Sub Rosa régizenei együttes, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Musica Historica együttes, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Bordó Sárkány Régizene Rend, a Keleti Szél zenekar, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület és Szent László Vitézei vonultak. A hosszan kígyózó sorban ott voltak a szombati divatbemutatón is megjelent, korhű ruhába öltözött önkéntesek, a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület gyermekei, valamint a Székesfehérvári és a Velencei Gyermekotthon néhány lakója is részese lehetett a történelmi menetnek, amely a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínéig vonult.

A Városház téren este kilenckor tüzes pillanatok várták a nézőket, a Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület izgalmas, látványos műsorának egy pontján a nézők – egy speciális LED-es zsonglőreszköznek, a „visual poinak” köszönhetően – a Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok logóját láthatták megjelenni az éjszakában: a csapat figyelmességét hálás taps és elismerő füttyügés fogadta.

A rendezvénysorozat ünnepélyes zárásaként este a Zichy-színpadon a Bánk bán koncertszerű előadását láthatta a tér közönsége. A nemzeti operát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Kamarakórus és a Primavera Kórus közreműködésével mutatta be, a telt házas előadást vastapssal jutalmazta a hallgatóság.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Kerkay Zita, Lőrincz Miklós és SZKKK

További képeink  »


 

,