Hírek

„A színpadkép legyen meglepetés”

2019. augusztus 5.   Hajnal Csilla  

Art Café címmel láthattak műsort hétfő este a Fehérvár TV nézői, amelyben Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető a Koronázási szertartásjáték rendezőjét, Szikora Jánost, a Vörösmarty Színház igazgatóját, Kubik Annát, a darabban IV. Béla feleségét, Laszkarisz Máriát alakító színésznőt és Szirtes Edina Mókus zeneszerzőt kérdezte. Az élő adás vendége volt Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, aki a pénteken kezdődő Székesfehérvári Királyi Napok programjairól beszélt.

Hegedűszóra figyeltek fel hétfő este a Vörösmarty Színház előtt sétálók: Szirtes Edina Mókus, a Koronázási szertartásjáték zeneszerzője az idei produkciót kísérő zenéből mutatott meg egy kis részletet. A művész kicsivel később már mikrofonnal a kezében arról beszélt Látrányi Viktóriának, hogyan készült a darab zenéje, a történelmi tények ismeretében milyen érzéseket igyekszik közvetíteni a közönségnek. Szirtes Edina hangsúlyozta, ez a zene alkalmazott muzsika, hiszen az a feladata, hogy erősítse azt, amit a darab szövegével elmondanak a színészek. A zene folyamatosan alakul, ahogyan az előadás megkívánja. A szerzőnek el kell ezt fogadnia – mondta zenész, aki megjegyezte: az évek alatt kimaradt zenerészletekből akár egy koncertre valót is össze lehetne már állítani.

Az előadásban Laszkarisz Máriát alakító Kubik Anna a hétfő délelőtti olvasópróba kapcsán arról beszélt, hogy egy egész egyetemi szemeszterre való tudásanyagot hallottak a darab szereplői Szikora János rendezőtől. A szerep különleges, ahogyan a darab, az előadás helyszíne is – mondta a színésznő, aki arról is beszélt: hazajött Székesfehérvárra, hiszen a Versünnepen zsűritagként jelen van évek óta. A próbán nagy örömmel látta, hogy az ott megismert fiatalok közül is szerepelnek néhányan a darabban. A szertartásjáték rendezője, Szikora János hangsúlyozta: az előadással, az uralkodó életének bemutatásával szeretné kitágítani azt az általános tudást, aminek birtokában vagyunk az iskolai tanulmányok nyomán. Különösen fontosnak tartja IV. Béla életében a gyerekkori traumát, azt a tényt, hogy szemtanúja volt anyja, Gertrudis királyné megölésének. A megtorlatlanul hagyott gyilkosság miatt lázadt az apja, II. András ellen – amikor pedig maga lett uralkodóvá, hasonló helyzetbe került: fia, István fegyverrel indult ellene. Elhangzott, hogy a darabban ismét színre lépnek határon túli fiatalok is, őket a Városházán köszöntik kedden, este pedig már részesei lesznek a próbának, amelyek mostantól intenzíven, éjszakába nyúlóan folynak majd a Nemzeti Emlékhelyen. A műsorvezető a színpadképről is kérdezte a rendezőt, aki csak annyit mondott: legyen ez meglepetés a közönségnek. Annyi biztos, hogy az immár 21 tagú óriásbáb-család fontos szereplője lesz az előadásnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjairól Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője adott áttekintést. A pénteki fesztiválnyitánnyal kapcsolatban elmondta, a hagyományos elemeket most is láthatjuk majd a Városház téren, ahol először egy zenével, tánccal színesített dramatikus történelmi játékot mutatnak be, majd a város polgármestere kapcsolja fel az eseménysorozatot végigkísérő fényeket, a IV. Béla életének eseményeiről mesélő mozgó történelmi képregényt, amelyet a ciszter templom és a Rendház épületének falán követhetünk végig. Látványos lesz az Országalmát körbeölelő fényshow, és az a zenés mapping, amelynek „első felvonását” tavaly láthatták a nézők a Járásbíróság homlokzatán. A világszerte ismert és elismert Bordos László Zsolt idén még a múlt évinél is káprázatosabb programmal lepi meg a fehérváriakat – hallottuk Benkő-Igaz Krisztinától, aki azt is elmondta: a szervezők csapata mellett nagyon sok önkéntes lesz tevékeny részese a rendezvénysorozatnak, amelyben a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál mellett a Fehérvári Fúvós Fesztivál, a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, a Népművészeti Fesztivál várja a közönséget. A középkort idéző Koronázási Ünnepi Játékok három napja igazi időutazás a vendégeknek lovagi tornával, az élő óriás sakk előadással, a függőleges színházzal, a hagyományőrzők bemutatóival, amelyek mellett számtalan gyerekprogram is várja a látogatókat.

Fotó: Igari Balázs

 

 


 

,