Hírek

Új mapping készül

2019. augusztus 2.   Lőrincz Miklós  

Már csak egy hét választ el bennünket a Székesfehérvári Királyi Napoktól, amelynek nyitó estéjén és az azt követő két estén megmozdul a Székesfehérvári Járásbíróság épülete: a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt másodszor vetíti be és rendezi át az épület homlokzatát. Bepillantottunk az alkotó műhelyébe, ahol az utolsó simítások folynak az idei vetítésen.

A tízperces zenés mapping során – amelyben a valódi tér és a virtuális 3D animáció keveredik – megmozdulnak, átrendeződnek a felületek, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lesznek három estén át, ahogy tavaly is.

Az épületvetítés első fázisa a helyszín felmérés. A vetítendő épületet, jelen esetben a Járásbíróság épületét lézerrel szkennelték, majd ez alapján a képeinken is látható 3D-s modellt hozták létre, ennek segítségével készültek az animációk és a fénytervek. A 3D-s animációt nagy felbontású, nagy fényerejű projektorok vetítik az épületre, a vetítést robotlámpák és stroboszkópok egészítik ki.

A mostani vetítésekre Bordos László Zsolt új animációt készített, és a technika is változik, a fehérvári nézők világpremiert fognak látni. „Egy olyan rendszert fejlesztettünk ki a vetítésben közreműködő VisualPower és a fénytechnikát biztosító Colossal Rental szakembereivel, Sárkány Ferenccel és Bálint Gáborral, amely lehetővé teszi a fények pontos megtervezését az animációval összhangban. Mindezt ráadásul VR headseten keresztül is meg lehet nézni, majd tovább tervezni” – mondta a műhelytitkokról az alkotó.

A tavalyi vetítés:

 


 

, , ,