Hírek

Utoljára vonultak az óriásbábok

2019. augusztus 3.   Lőrincz Miklós  

Az idei Székesfehérvári Királyi Napok előtti utolsó felvonulásukat tartották ma a királyi óriásbábok, szokás szerint népes „udvartartás” kíséretében: a Fő utca egész hosszában sokan várták a királyi sétát, amelynek résztvevői ezúttal a tavalyi Koronázási szertartásjáték főszereplői, II. András és lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet voltak, és elkísérte őket II. András édesapja, III. Béla óriásbábja is.

A menetben ezúttal a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület képviselte azokat a középkori hagyományőrző csapatokat, amelyekkel a közönség a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 17–19. között a Zichy ligetben találkozhat majd. Az íjászok a Mátyás király-emlékműnél tartottak látványos bemutatót, majd a vállalkozó szellemű gyerekeket „megszekereztetve” a menet továbbindult az Országalma felé, ahol pedig a Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport produkcióját láthatták a nézők, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatta hozzá. Az óriásbábokat a séta állomásain Csizmadia Máté mutatta be.

Az óriásbábokkal legközelebb jövő pénteken, az ünnepi eseménysorozat nyitányán találkozhatnak rajongóik: akkor már a teljes 21 tagú óriásbáb-család felvonul, köztük az idei események főszereplői, IV. Béla és Árpád-házi Szent Margit is.

Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 


 

,