Hírek

Kritikus tömeg kicsiben

2019. szeptember 20.   Hajnal Csilla  

Az Európai Mobilitási Hét legszínesebb programját rendezték meg péntek délelőtt a Salétrom utcában: a hagyományos minimotoros felvonulás apró résztvevői lufikkal feldíszített járgányaikkal itt gyülekeztek, hogy aztán – mint a nagyok a Critical Mass rendezvényen – végigmenjenek a számukra lezárt Gáz utcán. A nagyobbakat a Legmobilisabb osztály vetélkedő feladatai várták: az idei nyertes a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Zéró Tolerencia nevű csapata lett.

Már fél órával az indulás előtt nagy volt a nyüzsgés a Salétrom utcában, a Németh László Általános Iskola előtti téren: a minimotoros felvonulásra érkezett óvodás csoportok izgatottan készülődtek a nagy menetre. A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai és a segítő önkéntesek mosolyogva osztogatták a lufikat, amelyek felkerültek a kis bicajokra, rollerekre, futóbiciklikre és háromkerekű járgányokra. A mini „kritikus tömeg” minden évben komolyan veszi a felvonulást, most is sokan jöttek egyenpólóban, láthatósági mellényben, bukósisakkal.

A felvonuláson összesen mintegy háromszáz apróság vett részt idén: az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájának Margaréta, Katica és Maci csoportja; a Rákóczi Utcai Óvoda Rákóczi Katica, Süni, Pillangó és Mancz-Süni csoportja; a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda negyven ovisa; a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda és annak Tulipános Tagóvodája Maci, Mókus csoport és Kacsa csoportja, illetve a Tulipános Mókus csoport jött el a rendezvényre a szép, napos időben. A Programszervező szakmai vezetője, Benkő-Igaz Krisztina szokásosan kedves, közvetlen köszöntője és útbaigazítása után indultak a kicsik a kerékpáros közterületfelügyelők felvezetéssel, ahogyan kell. A Gáz utcában népes közönség várta a színes menetet, a Rákóczi úti ovi középsős gyerekei például „tanulmányúton” voltak, az óvónéni ígérték, jövőre, nagycsoportosként ők is jönnek majd – idén pedig lelkesen integettek az úton tekerő ismerősöknek.

Az általános iskolások a Legmobilisabb osztály címéért vetélkedtek. Az ötállomásos versenyen hat csapat teljesítette a feladatokat, amelyek között volt például KRESZ-tábla felismerés, egy másik ponton kirakós játék várta őket, de arra is kíváncsiak voltak a szervezők, vajon a diákok tudják-e, milyen kötelező felszerelés szükséges a kerékpárra, ha szabályosak akarnak lenni? Jelentjük, sokan tudták, mint ahogyan ügyesek voltak a diákok a gyakorlati feladatoknál is, pedig nem csak ránézésre látszik egyszerűnek a felnihajtás. Ami pedig a „részeg” kerékpáron való közlekedést, egyáltalán, a rajta maradást illeti, nos, az aztán tényleg kihívás volt, bár ebben is láttunk egészen kiváló produkciót.

A Legmobilisabb osztály címének elnyeréséhez idén is szükség volt arra, hogy a csapatok minél többféle közlekedési eszközzel érkezzenek – ez is beleszámított ugyanis a pontozásba. Ezt a kitételt a Németh László Általános Iskola diákjai nem igazán tudták teljesíteni, hiszen helyben voltak, gyalog jöttek a vetélkedőre, így aztán őket a szervezők külön értékelték. Közöttük a Salétrom elnevezésű, nyolcadikos osztály lett az első. A Legmobilisabb osztály címet ebben az évben a Zéró Tolerancia, azaz a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 6.c-s diákjai nyerték el, a második helyen a szintén telekis Bringa Sziget, míg a harmadikon a Kossuth Lajos Általános Iskola Sündörgői végeztek. Ők és a Németh László nyolcadikosa jutalmul felülhetnek a Zichy ligetben felállított óriáskerékre pénteken délután, a Zéró Tolerancia tagjai pedig emellett egy 36 szeletes csokitortára szóló utalványt is nyertek.

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként vasárnap rendezik meg az Autómentes Napot, amelyen pecsétgyűjtő családi kerékpártúra, a Bringázz, Fehérvár! felvonulás mellett több más program is várja az érdeklődőket, akik ezen a napon a második alkalommal megszervezett Elektromos autók találkozóján is részt vehetnek a Várkörút és a Rákóczi utca lezárt szakaszán.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,