Hírek

Színház alulnézetből

2019. szeptember 23.   Hajnal Csilla  

Kulisszajárás a Vörösmarty Színházban, „próbanap” a szabadulószobában, vizit a polgármesternél, épületbejárás a Barátság moziban és a Corvinus székesfehérvári campusán, a felújítás alatt álló bazilika felfedezése – a napos, szép őszi hétvégén sok csodát láthatott az érdeklődő közönség a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett programokon.

Két kezünk is kellett hozzá, hogy összeszámoljuk, hányféle program várta a hétvégén a fehérváriakat. Annyi biztos, hogy unatkozni nem nagyon lehetett. A kultúra iránt érdeklődők számára a Kulturális Örökség Napjai tartogattak különleges élményeket. A színházrajongók például végre nem csak a székekből láthatták a színpadot, hanem maguk is felállhattak oda. A meghirdetett kulisszajárásokon ugyanis, a teátrum művészeinek kalauzolása mellett megtapasztalhatták, milyen a világot jelentő deszkákon állni, sőt, benézhettek alájuk is, láthatták a jelmeztárat, a színházi fodrászatot – és a színészeknek köszönhetően kulisszatitkokat is megismerhettek. A regisztrált kíváncsiak között nem csak fehérváriakat láttunk, találkoztunk veszprémi és szombathelyi érdeklődővel is.

Szombaton az első vezetést Závodszky Noémi tartotta Várkonyi Éva marketing menedzser segítségével. A csoport a színpadra lépve találkozhatott Szikora János igazgatóval, aki az előző két órában nyílt próbát tartott: Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjára készül a színház, ebbe a folyamatba láthattak bele a nézők. A kulisszajáró csoport tanúja lehetett, ahogyan Ballér Bianka színésznő „beleharap” egy üvegpohárba – persze egy erre alkalmassá tett darabba, aztán megtudhatták, hol ülnek a hangosítók, a világosítók, hogy ki juthat be az igazgatói páholyba. Kiderült, az is, hogy a színpadi sötétségben időnként igazi kihívás a színészeknek mozogni, figyelni kell például, hogy a forgószínpad melyik részére áll az ember, és arra is, hogy a süllyesztő éppen lent vagy fent van. Megtudtuk azt is, hol „jönnek be” a díszletek a színházba, a kapu akkora, hogy akár egy autó is befér rajta. A fodrászatban Závodszky Noémi megmutatta, hogyan kerülnek a színészek fejére a parókák, és arról is beszélt, milyen szigorú beosztás szerint kell ide megérkezni az előadások előtt. A Kozák András Stúdióban a színésznő mesélt a pályájáról, a nagy egyéniségekről, akikkel együtt játszott, kedvenc darabjairól és arról is, mit próbál éppen. A teraszon a csapat Gáspár Sándorral is összetalálkozott. A többi vezetésen Kerkay Rita, Varga Lili és Kricsár Kamill volt a nézők vezetője, így aztán minden egyes kulisszatúra különleges és egyedi lehetett.

A színház mellett a filmszínház is érdekes közeg, szombaton a Barátság mozi is kinyitotta kapuit – a nézőtér mellett a gépházba, azaz a vetítőberendezések közé is bekukkanthattak az érdeklődők. Balogh Gábor a filmraktárba is bevezette a csoportot, beszélt az új technikáról és sok más érdekességet is megosztott a látogatókkal. A Fejér Megyei Levéltár minden évben csatlakozik az örökségnapok rendezvényéhez, idén sem volt ez másként. Az időszaki kiállítás után épületbejárásra hívták az érdeklődőket, a pinceszinten tárolt rengeteg dokumentum látványa, a lehetőség, hogy százéves vagy annál régebbi iratokat lapozgathatunk, minden évben izgalmas dolog. Idén megismerkedhettek a Hetedíziglen elnevezésű projekttel is: a családtörténet-kutatási és oktatás projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel. Új helyszín volt a rendezvénysorozatban A Szabadművelődés Háza tetején működő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, itt az éjszakai égbolttal ismerkedhettek meg a látogatók, akik érdekes előadások részesei is lehettek.

Új résztvevője volt az idei rendezvénynek a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa is. A nemrégiben átadott, gyönyörűen felújított egykori laktanyaépületben Tauser Attila szakmai vezető fogadta a látogatókat. A felújítási projekt vezetője bevezetőjében elmondta, a másfél milliárdos beruházásra nemcsak az egyetem, de a város is büszke lehet. A B épület, amelyben világos, kényelmes, különböző létszámú csoportok befogadására és képzésére alkalmas oktatótermek, előadótermek és egy könyvtár is várja a hallgatókat építészetileg és technikailag egyaránt modern, a legújabb berendezésekkel szerelték fel. A nagy előadóban gondoltak a kerekesszékes hallgatókra, de a hallássérültek is könnyedén tudják követni az előadásokat. Futurisztikus élmény volt az első emeleten az az előadóterem, amelyben színes írható, vetíthető táblák között ülhetnek a hallgatók, akik egyszerre négyféle vizsgálatot is végezhetnek itt. Kamerák rögzítik, ami a laborba történik, és azonnal össze is vághatják az eredményeket. Fehér falak, széles lépcsők, virágok a folyósokon, a zsibongóban és a könyvtárban a székek mellett babzsák fotelek – a klasszikus elemek mellett a könnyedség, a játékosság is jellemzi a campus új épületét, amelyet szeptemberben vehettek birtokba a hallgatók.

Idén is volt polgármesteri vezetés a Városházán, és idén is erre az alkalomra érkeztek többen. Cser-Palkovics András a dolgozószobájában is vendégül látta az érdeklődőket, akik személyes történeteket is hallhattak tőle. A Hiemer-ház bejárása mellett ebben az évben a Tourinform iroda ajánlatával, a Fehérvár történelmével kapcsolatos szabadulószoba ingyenes kipróbálásának lehetőségével is sokan éltek. És sokan voltak kíváncsiak arra is, mi történik a Bazilika bezárt kapui mögött. A felújítás hosszú hónapok óta tart, a múzeumok munkatársai időről időre betekintést adnak a munkálatokról. A hétvégén Smohay András beszélt a látogatóknak a feltárásokról, a rekonstrukcióról, a restaurálási feladatokról. Szombaton és vasárnap a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeit is ingyenesen lehetett látogatni, a Budenz-házban például a japán kultúrával ismerkedhettek a vendégek, a Romkertben pedig – a szokásos fáklyás idegenvezetés helyett – fényvetítéses vezetéssel várták a kíváncsiakat. 

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,