Hírek

Különleges előadás készül

2020. január 30.   Hajnal Csilla  

Olvasópróbát tartottak szerdán a március 15-i ünnepi műsorra készülő diákok Matuz János vezetésével. A Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa ebben az évben a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulóival dolgozik együtt. Különleges előadás lesz, egyszerre hagyományőrző és modern – ígéri az író-rendező az „Én, Petőfi” című darabról, amelyben most is nagy szerepet játszik majd a zene, a ritmus.

Mielőtt a szövegkönyveket kézbe vették volna a szereplők, Matuz János „képbe hozta” a diákokat. A darabban Petőfi (Csengey Márton megszemélyesítésében) mesélőként is jelen van, nemcsak résztvevője a történéseknek, de magyarázza, kommentálja is azokat, jellemzi, bemutatja a szereplőket. Az előadás attól is újszerű lesz, hogy „összeköti” 1848 márciusát és a rendszerváltás évét, hiszen sok a hasonlóság – gondoljunk csak például a titkosrendőrökre, a másként gondolkodókat figyelő besúgóhálózatra, de a történelmet alakítók élethelyzetében, vitáikban, elképzeléseikben is találhatunk párhuzamokat. A mostani darab szövegébe az író bele is csempészett 1989-ből származó beszédekből, cikkekből részleteket – persze úgy, hogy azok nem „lógnak ki”, hanem szervesen illeszkednek a 172 évvel ezelőtti nap eseményeit felidéző történetbe.

Petőfit Csengey Márton alakítja a darabban

Ahogyan a korábbi években, az idei darabban is meghatározó lesz a zene, a ritmus – mondta Matuz János. A zenék összeállításában Cserta Balázs lesz a társa, a koreográfiákat Tátrai Réka készíti, akivel már a jövő héten elkezdik a munkát.

Az előadásban részt vesz a Teleki vegyes kara, a táncosok mellett néptáncos párokat is láthat majd a Városház téri színpadon a közönség – az ünnepi műsor egyszerre lesz modern és hagyományőrző, érzelmekkel teli, emelkedett és mégis fiatalos, átélhető mindenki számára.

 

 

 


 

,