Hírek

Szeptemberben lesz a Szóval győzni döntője

2020. július 10.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A tavalyi verseny sikere után a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. 2020-ban is meghirdette a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A 65 jelentkezőből kiválasztott 12 legjobb középiskolás – túl a sok ismeretet nyújtó mentornapokon – már a döntőre készült, amikor a járvány miatt kihirdették a veszélyhelyzetet. Az elmaradt finálét, amelyen többen már egyetemistaként vesznek majd részt, szeptember 30-án rendezik meg a Hiemer-házban. A bajnokság „második felvonásáról” a Hiemer-házban tartottak sajtótájékoztatót pénteken Cser-Palkovics András polgármester és Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője részvételével.

A Szóval győzni kommunikációs bajnokság ötletgazda-alapítója Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki 2018-ban, egy szólásszabadságot érintő győztes jogvita után határozta el, hogy a számára kártérítésként megítélt összeget egy kommunikációs verseny alapítására ajánlja fel. A szervezők elképzelése szerint a Szóval győzni célja nem csupán a versengés, hanem az is, hogy közösséget teremtsen, olyan fejlődési lehetőséget biztosítva a jelentkezők számára, amely a pályaválasztás és az egyetem, vagy a munkavállalás során felmerülő kihívásokban is segíti őket.

A verseny céljai sok középiskolás fantáziáját megmozgatták, a második bajnokságra már kétszer annyian jelentkeztek, mint az elsőre. A január végén tartott meghallgatásra sok okos, szabatosan fogalmazó, könnyedén beszélő diák érkezett, a maratoni válogató végén a mentorok nehéz helyzetben találták magukat, nem volt könnyű kiválasztani a 65 jelölt közül a legalkalmasabbakat. Végül 12-en kerültek a döntősök közé: Árgyelán Ádám, Balla Dávid, Bencze Zoltán, Bíró Gergő Zalán, Bodonyi Dániel, Henyecz Noémi, Kanczler Viktória, Kertész Mátyás, Kiss Bálint, Léhner Boglárka Bianka, Őrsi Csenge és Zoltán László Gáspár kezdhette meg a felkészülést a döntőre.

– A Szóval győzni több, mint vetélkedés: komoly képzési program és közösségszervező erő is – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a polgármester. Ezt bizonyítja, hogy az első kommunikációs bajnokság döntősei a mai napig találkoznak, összejárnak, közösen vesznek részt a képzéseken. A diákok közül többen választották a kommunikációs pályát, vagy olyat, amelyik szorosan kapcsolódik a kommunikációhoz, így például tanárként hasznosíthatják majd a megszerzett tudást. Cser-Palkovics András elmondta, öröm, hogy ősszel megrendezhetik a döntőt és nem szakad meg a hagyomány. Fontos, hogy ez a verseny megmaradjon, mert fontos, hogy a fiataloknak legyen véleményük, azt meg is tudják fogalmazni és el is merjék mondani – emelte ki a polgármester, aki arról is beszélt: a verseny időpontjának és lebonyolításának változtatása mellett a szervezők úgy döntöttek, hogy a 2020-as bajnokság fődíját kiegészítik: a győztese egy munkanap erejéig Székesfehérvár „polgármestere” lehet, stábja pedig a Szóval győzni többi döntőséből áll össze. A különleges nap célja, hogy a fiatalok ne csupán megismerjék a fehérvári városvezetés működését, hanem aktívan alakítsák is azt, méghozzá úgy, hogy a nap végére egy javaslatcsomagot állítanak össze a város közgyűlése számára. Emellett a városvezetői feladatokat is ellátják majd, természetesen a jogszabályi keretek között. A kommunikációs bajnok jutalma még egy DJI Osmo kézi telefonstabilizáló, egy okosóra és további értékes nyeremények. 

A februári mentornapokon Ignácz Adrienn pszichológus, Bakonyi István irodalomtörténész, Kozáry Ferenc színművész, Azurák Csaba műsorvezető és Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa segítette a fiatalokat abban, hogy a bajnoki címért folyó versenyben a legjobb tudásuk szerint teljesíthessenek. A mentornapokon a hatásos, hiteles és érdekes beszéd titkairól, a gesztusok, a testbeszéd, a mimika szerepéről is szó esett, de a diákok több szituációs és szerepjátékban is kipróbálhatták magukat. Sok hasznos ismeretet szereztek, miközben egymást is megismerték – fogalmaztak a fiatalok a mentornapok végeztével.

Sajnos, a vírushelyzet megakadályozta, hogy a bajnokjelöltek a március közepére tervezett döntőn megmutassák, mire képesek „nyomás alatt”, a finálét a szervezők elhalasztották. A döntő új időpontja szeptember 30., szerda, helyszíne a Hiemer-ház bálterme – erről Benkő-Igaz Krisztina, a fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője beszélt. Annak érdekében, hogy a diákok „formába lendüljenek”, ismét részt vehetnek a mentornapokon: szeptember 26-án, szombaton (a tervek szerint) Kozáry Ferenc és Bakonyi István, szeptember 27-én, vasárnap pedig Ignácz Adrienn és Töll Konrád tart felkészítőt számukra a szokott helyen, a Hiemer-ház Moskovszky-termében.

A szeptemberi döntőben három feladat vár a diákokra, amelyek közül kettőre előzetesen felkészülhetnek: egy három perces beszédet kell tartaniuk, amelynek témája: Hogyan fogom alakítania a jövőt?, illetve helyt kell állni egy interjúhelyzetben, amelyben Azurák Csaba – ő lesz a döntő műsorvezető házigazdája – kérdezi a versenyzőket. A harmadik feladat a rögtönzés, amelynek során egy percben kell reagálniuk egy közösségi média posztra, videóra. A versenyzőket értékelő zsűri tagjai: Bukosza Zita, az M5 szerkesztőriportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Stettler Zsuzsanna, a székesfehérvári polgármesteri hivatal kommunikációs irodájának vezetője és Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-műsorvezetője.

Ami a díjakat illeti: a versenyzők az értékes tárgynyeremények mellett több más ajándékkal is gazdagodnak. Mindegyik versenyzőről készül egy portrévideó; szereplésüket egy videó-portfólióban örökítik meg, és természetesen magukkal vihetik a mentornapokon szerzett tudást. Ezen kívül valamennyi döntős lehetőséget kap a Prosperis Alba további ingyenes tréningjein és rendezvényein való részvételre.

Fotó: Igari Balázs