Hírek

„Nem állhatsz némán, meg kell szólalni”

2020. március 9.   Hajnal Csilla  

Az éppen elmúlt nőnapra való tekintettel virágot kaptak a lányok a hétfői mentornap kezdetén a lovagias fiatalemberektől, de aztán rögtön bele is vágott a csapat a tréningbe. A gyakorlatok most is azt szolgálták, hogy a diákok magabiztos, összeszedett előadóként állhassanak a zsűri elé a jövő heti döntőben.

„Képzeld el, hogy idegenek előtt állsz, nekik beszélsz és nem a negyedik bében, a haveroknak” – komolyságot, önfegyelmet, összeszedett gondolatokat kért a diákoktól Kozáry Ferenc színművész abban a gyakorlatban, amelyben az volt a feladat, hogy egy-egy állatot mutassanak be a többieknek anélkül, hogy kimondanák az állat nevét. A következő gyakorlat is az előadói képességek fejlesztését szolgálta, a témát ebben is az állatok adták: a döntősök Nagy Lajos Képtelen természetrajzából kaptak részleteket, amelyből a maguk által rövidített változatot adták elő a „közönségnek”.

A fiúk nőnapi köszöntőjével indult a mentornap

Az előadásmód, a tiszta beszéd mellett fontos a kiállás, a testtartás, a közönséggel való kapcsolattartás is – hívta fel a figyelmüket Kozáry Ferenc. Az „előadók” az ajtón kívülről érkeztek a terembe, így már a belépőket is elemezhették a döntősök. A közönség üdvözlésére elég például egy tiszteletteljes biccentéssel kísért köszönés, egy túl mély meghajlás akár gúnynak is értelmezhető. Lényegesek a beszédben tartott szünetek, és fontos a beszédtempó is. Az idegen hangzású vagy ritkábban használt szavakat érdemes lassabban mondani, nemcsak azért, hogy a hallgatóság jól értse, de akár azért is, hogy a beszélő pontosan ki tudja ejteni – emelte ki a színész.

A mentor arról is beszélt, nem baj, ha valaki esetleg ront a szövegben, de semmiképpen ne „kommentálja” azt. A közönségnek azt kell érezni, hogy az előadó tudja, mit csinál, miről beszél. Arról is volt szó, mi a teendő akkor, ha nagyon izgul, netán leblokkol valaki beszéd közben. „Abbahagyni nem lehet, nem állhatsz némán, muszáj megszólalni, mondani valamit ilyenkor is” – tanácsolta a mentor. Az sem baj, ha arról beszél, hogy most bizony elvesztette a fonalat, mert közben össze tudja szedni a gondolatait, hogy folytathassa a beszédet.

A mentornap végén egy páros gyakorlatban vitáztak egymással a döntősök úgy, hogy közben a hallgatósággal is tartaniuk kellett a kapcsolatot. Élet gyerekkel vagy gyerek nélkül; tartsunk-e háziállatot vagy ne; vegánok legyünk vagy húsevők; atomenergia vagy alternatív energiaforrások – ilyen és ehhez hasonló témák mellett érveltek a diákok, akik most is kaptak hasznos tanácsokat. Többek között például azt, hogy egy kulturált vitában „nem mondhatjuk a magunkét”, figyelni kell a másikra, hiszen csak így tudunk reagálni arra, ami elhangzik.

A döntősökre ezen a héten még egy mentornap vár: csütörtökön Azurák Csabával találkoznak majd a Hiemer-házban.

 

 


 

,