Hírek

Vitára késztették az újakat a régiek

2022. január 25.   SZKKK  

Két foglalkozás várt a Szóval győzni döntőseire kedd délután. Az elsőn az előző verseny finalistáitól kaptak feladatokat az idei bajnokjelöltek: három témáról vitatkoztak egymással a résztvevők. A másodikon pedig Azurák Csaba riporter, műsorvezető várta a diákokat, ő többek között arról beszélt nekik: hogyan tudnak majd jó interjút adni a döntőben?

Hosszú délutánjuk volt kedden a Szóval győzni döntőseinek. A mentornap első felében a 2020-as sorozat finalistái érkeztek az idei tizenkettekhez – méghozzá azért, hogy vitára késztessék őket. A két évvel ezelőtti csapat tagjai alaposan felkészültek az alkalomra: jól végiggondolt feladattal, kidolgozott szabályokkal álltak az újak elé, és három érdekes témával. Ezeket ugyan előzetesen ismertették az „utódokkal”, de az, hogy pontosan melyikről kell majd egymással vitatkozniuk, csak a helyszínen derült ki. Négyes csoportokat alakítottak ki, amelyekben két-két diák pró és kontra érvekkel igyekezett meggyőzni a másik felet  – az első körben arról, hogy akinek van szíve, az vegetáriánus. A következő tételmondat szerint az digitalizáció, az internet kinyitja előttünk a világot, nem pedig bezárja, míg a harmadik szerint napjaink influenszerei jó példát mutatnak a fiataloknak.

A diákok határozottan, logikus érvekkel, egymásra figyelve vitáztak, reagáltak a felvetésekre, miközben a többiek sem unatkoztak: az ő feladatuk az volt, hogy elemezzék az éppen előttük álló négyes teljesítményét. Komolyan is vették a dolgukat, jegyzeteket készítettek, dicsérték a jót – például, hogy volt bennük kompromisszumkészség vita közben, vagy hogy egy-egy személyes példával hitelesé tették, amit mondtak. Intelligensen foglalták össze a társaiknak azt is, ami lehetett volna jobb – például, hogy csak olyasmire hivatkozzanak, amit aztán alá is tudnak támasztani, vagy azt, hogy mennyire fontos szemkontaktust tartani a vitapartnerrel, és hogy a töltelékszavak fölösleges használata a legjobb érveket is tönkreteszi. A „mentorcsapat” végül még saját magát is értékeltette az idei versenyzőkkel.

A Szóval győzni döntőjének egy feladatában interjúhelyzetbe kerülnek a bajnokjelöltek: ahogyan az előző két alkalommal, most is Azurák Csaba riporter, műsorvezető faggatja majd őket az előre megadott témákban – a mentornap második felében ahhoz kaptak tanácsokat a diákok, hogyan tudnak helyt állni az interjúalany szerepében.

Az a jó, ha természetes tudsz maradni egy alapvetően nem természetes helyzetben – fogalmazott Azurák Csaba. Ami egyáltalán nem könnyű: persze van, akinek megy ez rögtön, de a többségnek sokat kell készülni, gyakorolni, hogy magabiztos legyen. Érdemes minél többet megtudni a körülményekről, a témáról, a résztvevőkről, a helyszínről. A kényelmes, kipróbált, az alkalomnak megfelelő öltözék is sokat jelenthet, nemcsak a megszólaló, de a közönség számára is, hiszen az első benyomás meghatározó. Rengeteget számít a személyes felkészülés: nem baj, ha vannak jegyzeteink egy beszélgetéshez, és hasznos, ha olyan panelekkel is készülünk, amelyek egy rövidzárlat esetén kihúzhatnak a bajból. Jó, ha személyes példák is előkerülnek, ez hitelesíti a mondanivalót és közelebb visz a hallgatósághoz. Lényeges, hogy a befogadó közegnek megfelelően kommunikáljunk, és az is, hogy azt, amit a szavakkal előadunk, a testbeszédünk is alátámassza – hangsúlyozta a műsorvezető, aki a médiában történt változásokról is beszélt a diákoknak. Megváltozott a média funkciója: a közönség 80 százaléka szórakozni akar, csak ezután következik az informálódás és a kultúra iránti igény. A bulvárosodás a hírérték változását is elhozta – ma már szinte csak az érdekes, ami valamilyen botrányról, konfliktusról szól: a nézettség, a hallgatottság, a kattintásszám lett az egyedüli értékmérő.

A mentornap „levezetéseként” este könnyedebb program várta a középiskolásokat. A verseny hagyományaihoz híven a Szóval győzni döntősei idén is meghívást kaptak egy vacsorára, amelyen részt vett a város polgármestere, Cser-Palkovics András, valamint a bajnokság mentorai: Sohonyai Edit író, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze, Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa és Azurák Csaba riporter, műsorvezető, aki a döntő házigazdája is lesz februárban. A polgármester arról beszélt: amikor a Szóval győzni bajnokságot megálmodták, a verseny szót csak visszafogottan használták – a kezdeményezés célja sokkal inkább az volt, ami mostanra megvalósulni látszik: a hasonló érdeklődésű, világra nyitott fiatalokból közösséget építeni. Ez – úgy tűnik – sikerült, hiszen a korábbi döntősök tartják egymással a kapcsolatot, összejárnak, és remélhetőleg így lesz ez a mostani csapattal is – fogalmazott a városvezető, aki köszönetet mondott a diákoknak, hogy jelentkeztek, vállalták a felkészülést.

 


 

,