Hírek

Magabiztos fellépés és hatásos előadás

2021. december 14.   SZKKK  

A beszéd hatásos előadása, a retorikai fogások, a testbeszéd, a gesztusok és a mimika szerepelt a Szóval győzni kommunikációs bajnokság második mentornapjának palettáján. Előbb Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze állította játékos kihívások elé a döntősöket, majd Sohonyai Edit írónő mutatta be a gyakorlatban a testbeszéd fontosabb elemeit.

Az előző foglalkozás végén Kozáry Ferenc házi feladatot adott a bajnokjelölteknek: egy általuk választott művészeti alkotást kellett bemutatniuk ezen a foglalkozáson. A csapat egyik fele festményeket és iparművészeti alkotást, a másik fele zeneműveket hozott magával, ezekkel ismertették meg társaikat rövid előadás formájában, amit aztán közösen elemeztek. Előadásaikba már beépítették a múlt heti foglalkozásokon tanultakat is, így beszédeik hatásosak, jól felépítettek, figyelemfelkeltőek voltak – állapították meg a fiatalok, az előadások apróbb hiányosságait is megbeszélve. A jól hallható, jól érthető, tiszta beszéd mellett fontos a magabiztosság, a témában való jártasság is, hiszen anélkül nem tudunk őszintén érvelni a téma, jelen esetben egy-egy műalkotás mellett – hívta fel figyelmet Kozáry Ferenc.

A foglalkozás a továbbiakban a fiatalok részéről rögtönzést igénylő dolgokkal folytatódott. Először egy címlapfotót kellett vizsgálniuk és elemezniük: vajon beállított kép vagy a véletlen szülte? Mennyiben illik a cikk témájához, amelyet illusztrál? Mi mindent mond el nekünk a kép? A döntősök háromfős csapatokban dolgoztak, és közösen adták elő megállapításaikat, amelyeket aztán mentoruk még megtoldott pár olyan dologgal, amit egyikük sem vett észre a fotón.

A csapat ezt követően „múzeumi előadásokat” tartott: Kozáry Ferenc apróbb tárgyakat adott a kezükbe, ezekről kellett rövid bemutatót rögtönözniük a pulpitus mögött – ezúttal már mikrofonba, hiszen a döntőn is mikrofonokat és pulpitust kell majd használniuk. Könyv, kígyóbűvölő furulya, úttörősíp, képes söralátét, pipa, karácsonyfadísz, tengeri kagyló – sok minden lapult a színművész kosarában, amelyből véletlenszerűen választott ki egy-egy érdekes darabot. A fiatalok felkészülési idő nélkül is tartalmas előadásokat tartottak, néha fantáziadús módon kitöltve az előírt műsoridőt.

A testbeszéd sok mindent elmond a szavakon túl, sőt, már azokat megelőzve is – erről már Sohonyai Edit írónő, a bajnokság másik mentora beszélt a délután második foglalkozásán. Az első benyomás szerepével kapcsolatban elárulta, hogy a válogatón sem volt mindegy, hogy a diákok miként jöttek be az ajtón, hogyan foglaltak helyet a mentorokkal szemben – és felidézte azt a pillanatot, amikor az egyik jelölt bejövetelekor minden zsűritag hosszú másodpercekre „lefagyott”, pusztán a lány megjelenésétől.

Hogyan állunk vagy ülünk, milyen a testtartásunk, hogyan tartjuk és hova helyezzük a kezünket – és mit olvashatunk ki mindezekből? Összhangban van-e a testbeszédünk azzal, amiről beszélünk? Sok hasznos és érdekes dolgot tanulhattak a fiatalok Sohonyai Edittől, aki vicces pillanatokkal teli szituációs játékok során ismertette meg a diákokkal a gesztusok, a mimika szerepét, azok olvasási módját. Tudásukat nem csak az általuk tartott előadások során hasznosíthatják, hanem például a párkeresésben, ismerkedésben is.

A két foglalkozás közti szünetben Cser-Palkovics András polgármester, a bajnokság ötletgazdája köszöntötte a fiatalokat: eredményes felkészülést kívánt, és mivel a mentornapok csak januárban folytatódnak, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt is kívánt a versenyzőknek.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,