Hírek

Szóval győzni: egy híján negyven bajnokjelölt

2021. november 17.   SZKKK  

Harminckilenc megyei középiskolás diák nevezett az idei Szóval győzni kommunikációs bajnokságra – a legnagyobb számban a fehérvári Vasvári Pál Gimnáziumból jelentkeztek, de a korábbi évekhez képest most több vidéki intézmény tanulói is regisztráltak. A bajnokjelölteket pénteken, november 19-én várják a válogatóra, amelyet a Városháza Dísztermében rendeznek.

Kedden éjfélkor lejárt a meghosszabbított határidő is, az összesítés után kiderült: harminckilenc középiskolás jelentkezett a harmadik alkalommal meghirdetett Szóval győzni kommunikációs bajnokságra. A kiíró Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezi a versenyt, amelyre az önkifejezésre, kommunikációra és marketingre fogékony, 10–13. évfolyamos fiatalokat vártak.

A bemutatkozó írásokat olvasva úgy tűnik: a jelentkezők tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos a mindennapokban a kommunikáció. Sokan gondolják úgy, hogy ha tudnánk igazán jól kommunikálni, érvelni, vitázni, kiállni magunkért és másokért – sokkal jobb lehetne körülöttünk a világ. A diákok között sokan vannak, aki a kommunikációval kapcsolatos pályára készülnek, a jog, a médiatudomány, a színház és a film világa, vagy a televíziós-rádiós műsorvezetés érdekli őket, ezért is volt vonzó számukra a bajnokság. Természetesen idén is többen voltak, akik arról is írtak: iskolatársuk, ismerősük vagy éppen korábban döntős testvérük ajánlotta a jelentkezést a korábbi versenyeken szerzett pozitív tapasztalatok és az új barátságok, kapcsolatok miatt.

Ebben az évben a fehérvári Vasvári Pál Gimnáziumból jelentkeztek a legtöbben, 11 diákjuk próbálkozhat majd a válogatón, hogy bejusson a döntősök közé. Mellettük heten a Ciszterci Szent István Gimnázium, hatan a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, négyen pedig a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulói; egy-egy jelentkező érkezik a Kodolányi János és a Lánczos Kornél Gimnáziumból, a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból és a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból. Az idei felhívásra a korábbi évekhez képest több vidéki középiskolából jelentkeztek fiatalok: a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikumából három, a Székesfehérvári SZC Vajda János Technikumából két tanuló, valamint a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium és a fonyódi Mátyás Király Gimnázium egy-egy diákja szeretne részt venni a versenyen.

A jelentkezők között a legfiatalabb kilencedikes, ketten a 13. évfolyamon tanulnak, tízen a tizedik osztályt végzik, a többség – 13-13 jelölt – pedig 11., illetve 12. osztályos. A nevezők között 19 ifjú hölgy és 20 fiatalember van.

A bajnokság a jelentkezők meghallgatásával folytatódik, a diákok erről hamarosan részletes tájékoztatót kapnak. A válogatót november 19-én, pénteken tartják a Városháza Dísztermében, ahol – egy előre ismertetett sorrend alapján – a jelentkezőkkel külön-külön beszélgetnek az SZKKK által felkért szakemberek: ők választják ki azokat a jelölteket, akik továbbjuthatnak a döntőbe. A kiválasztottak a következő hónapokban mentornapokon készülnek fel a fináléra. A profi mentorok – Azurák Csaba riporter, műsorvezető, Sohonyai Edit író, Kozáry Ferenc színművész, Töll Konrád, a fehérvári önkormányzat kommunikációs munkatársa – mellett most a korábbi döntősök is foglalkoznak majd a versenyzőkkel: megosztják velük tapasztalataikat, de feladatokkal is készülnek.