Hírek

Szóval győzni 2020 – a döntősök

2020. október 23.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Fináléjához érkezett a város kommunikációs bajnoksága, amelyet középiskolás diákok számára hirdettek meg: a tizenkét döntős október 26-án, hétfőn 13 órától áll a zsűri – Bukosza Zita kommunikációs szakértő, az M5 szerkesztő-riportere; Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója; Stettler Zsuzsanna, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kommunikációs Főosztályának vezetője és Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetője – elé. Az eseményt a járványhelyzet miatt közönség nélkül rendezzük meg, de az érdeklődők a város honlapján élőben követhetik. Ismerkedjenek meg döntőseinkkel!

  

Árgyelán Ádám

Budapesti Műszaki Egyetem, Média és Kommunikáció szak

Ádám a Vasvári gimnázium végzőseként jelentkezett a bajnokságra. 12 éves kora óta érdeklődik a színészet iránt, szép sikereket is elért ezen a területen: volt Bendegúz az Indul a bakterházban, játszotta Petőfit a városi ünnepen, majd pedig a Trianon című darabban kapott szerepet a Vörösmarty Színházban. Nem biztos benne, hogy mindenképpen színésznek kell lennie, de abban igen, hogy a kommunikációs képességeit kamatoztatnia kell – írta bemutatkozójában, és ez sikerült is neki, hiszen jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem Média és Kommunikáció szakán tanul. Azért jött a versenyre, hogy kipróbálja magát „élesben”, szakemberek előtt, így visszajelzést kaphat arra a kérdésre, hogy mennyire rátermett ezen a területen.

 

Balla Dávid

Ciszterci Szent István Gimnázium 12.

Kommunikációs pályára készül, ezért döntött úgy Dávid, hogy jelentkezik a bajnokságra. Elhatározását erősítették a tavalyi döntősöktől hallott információk: úgy gondolja, olyan tapasztalatokkal és hasznos tudással gazdagíthatja a verseny, amelyeket a tanulmányai és későbbi munkája során is tud majd hasznosítani. A ciszter gimnázium 12. osztályos diákját érdeklik a technikai újdonságok, kedveli a filmeket is. Szeret olvasni, szeret a szavakkal játszani, igényes a mondanivalója megfogalmazására szóban és írásban is. Nem jön zavarba, ha több ember előtt kell megszólalni, de úgy gondolja, mindig van mit fejlődni, hogy az ember valóban jó előadó legyen – ebben segíthetnek a szakértő mentorok.

  

Bencze Zoltán

Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 11.

„Színjátszóként és a dráma órákon sokszor kerültem olyan helyzetbe, amikor érvekkel kellett meggyőznöm valakit az igazamról. Úgy éreztem,  jól mentek ezek a feladatok, ezért határoztam el, kipróbálom magam a Szóval győzni versenyben. Remélem, az itt szerzett tapasztalatok segítenek a céljaim elérésében” – írta bemutatkozójában a kápolnásnyéki gimnázium diákja, aki úgy véli: a szavaknak nagy hatásuk van, fontos, hogy tudjunk jól vitatkozni, megoldani a felmerülő problémákat. Zoli szereti az improvizációt is, a döntőbeli rögtönzés lehetőséget ad arra, hogy ebben a műfajban is megmutassa magát.

 

Bíró Gergő Zalán

Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12.

Komoly- vagy könnyűzene, ragtime vagy Bach – mindenféle zenét kedvel a Teleki 12. osztályos diákja, aki zenével körülölelve nőtt fel, és maga is zongorázik. Szereti az irodalmat, sokat és szívesen olvas, de szavalni is szeret – sorolta a válogatón kedvenc tevékenységeit Gergő, aki mindenképpen orvos szeretne lenni. Ezen a pályán különösen fontos a jó kommunikációs képesség, de az értelmes beszédre, a pontos megfogalmazásra mindenütt igény van, hogy megértsék, és ne félreértsék azt, amit el akarunk mondani. Azért jelentkezett a versenyre, hogy az ehhez szükséges képességeit fejlessze, csiszolja. Indult a Versünnepen is, ahol szintén döntős volt, bekerült a legjobb 12 közé.

  

Bodonyi Dániel

Lánczos Kornél Gimnázium 12.

„A szó sokszor kimentett már érdekes helyzetekből, legyen az iskolai felelés vagy akár csak egy hirtelen lebetegedett munkatárs a rádióból, aki helyett valakinek meg kellett szólalni élő adásban. Mivel a szó a mindennapokban ennyire az életem része, kíváncsi vagyok, meddig lehet valójában szóval győzni” – a Lánczos végzőse írt így a jelentkezésében, és a válogatón be is bizonyította, mire képes. „Alkalmi marketingesként” adott el egy tollat a mentoroknak, azzal, hogy használatával csakis remekműveket írhatnak. Dani a középiskolásoknak szóló Táska Rádió oszlopos tagja, híreket is olvas, de műsort is vezet, a jövőben is ebben a szerepben érezné jól magát.

  

Henyecz Noémi

Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum 11.

Beszélni és szerepelni nagyon szeret, erre tanúk a körülötte élők – írta magáról a Gorsium diákja. A jövőben emberekkel szeretne foglalkozni, mert ez boldoggá teszi. A színház, a színművészet, de a műsorvezetés, sőt a pszichológia is érdekli Noémit, aki fotográfus szakra jár a Gorsiumban. A bajnokságra azért jelentkezett, hogy kiszakadjon a monoton iskolás napokból, és mert szeretne élményeket, hasznos tapasztalatokat szerezni, amelyekből később is építkezhet, sokkal magabiztosabb lehet, miközben kommunikál.

  

Kanczler Viktória

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium végzőseként jelentkezett a bajnokságra a sokoldalú diák: tagja volt a Városi Diáktanácsnak, jótékonysági szervezetben dolgozott, érdekli a történelem, döntős volt tavaly a Siklósi Gyula Városismereti Versenyen. Sokat olvas, nagy kedvence Szabó Magda, de kedveli az ifjúsági regényeket is, nagyon szereti a színházat. A versenyre való jelentkezéssel leginkább magának szeretne bizonyítani. Jogi pályára készül – ehhez az első lépéseket meg is tette azzal, hogy felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol jelenleg tanul. Úgy gondolta, hogy a Szóval győzni bajnokságban való részvétellel csak nyerhet, hiszen az itt megszerzett tudást a későbbiekben is hasznosítani tudja.

  

Kertész Mátyás

Ciszterci Szent István Gimnázium 11.

Azért jelentkeztem, mert szeretném kipróbálni magam egy kommunikációs versenyen, mivel erre eddig még nem volt alkalmam, emellett szeretek vitázni, értelmes dolgokról társalogni és hangot adni a véleményemnek” – írta magáról Mátyás, akinek magyartanára is javasolta, hogy nevezzen a bajnokságra. A Ciszter tizenegyedikese színjátszással is foglalkozik, jelentkezésekor éppen a János vitézt próbálta az iskolában. A matematika és a fizikai is érdekli, így egyelőre még nem tudja, mivel szeretne a későbbiekben foglalkozni – mondta a válogatón Mátyás.

 

Kiss Bálint

Balassi Bálint Gimnázium, Szabadbattyán 11.

„Nem tudom elképzelni az életemet úgy, hogy az ne társalgás köré épülne. Ahhoz, hogy ezeket az elképzeléseket valóra válthassam, meg akarok ragadni minden lehetőséget, hogy fejlődjek. Vettem már részt kommunikációs képzéseken, kerekasztal-beszélgetésen, illetve vita versenyen is, de a közönség előtt tartott beszéd minden alkalommal nehézséget jelentett. Bízom benne, hogy a Szóval győzni lehetőséget ad a fejlődésre, arra, hogy stresszhelyzetben is képes legyek jobban beszélni” – Kiss Bálint esti gimnáziumba jár, takarítóként dolgozik, közben angolból képzi magát. Kortárs segítőként is tevékenykedik, amit nagyon élvez – mondta a válogatón.

 

Léhner Boglárka Bianka

Székesfehérvári JAKK Nemes Nagy Ágnes Kollégiuma 12.

Magyar irodalom szakos tanár szeretne lenni, ezért nagyon fontos számára a helyes és pontos, tartalmas kommunikáció. Szeret verseket írni, többször szerepelt már saját alkotással a kollégiumi „Ki mit tud?” versenyen, ahol első helyezést ért el. Kedvenc költője Varró Dániel, Simon Márton, de szereti József Attilát és Adyt is. Szeret és sokat tud beszélni, volt már iskolai rendezvényeken műsorvezető, de szeretné magát kipróbálni éles helyzetben is. A Szóval győzni bajnokság során elismert szakemberektől tanulhat, elsősorban ezért döntött a jelentkezés mellett.

  

Őrsi Csenge

Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium 12.

Úgy gondolom, ez a verseny jó lehetőség olyan tapasztalatok megszerzésére, amelyek később a munka világában vagy a magánéletben is hasznosak lehetnek számomra. A Szóval győznit jó lehetőségnek tartom, amivel élni szeretnék” – írta bemutatkozójában a Kodolányi végzőse. Fontosak számára könyvek, az olvasás, ami nem véletlen, hiszen édesanyja könyvtáros. Kisebb korában Harry Pottert olvastak lefekvés előtt, és most is naponta vesz a kezébe könyvet: az olvasás szenvedély lett az életében.

  

Zoltán László Gáspár 

Kodolányi János Gimnázium 12.

Szeret szerepelni, stressz alatt is jól teljesít – mondta magáról a válogatón a Kodolányi végzős diákja, aki az érettségi után jogot szeretne tanulni. Iskolai rendezvényeken már sikeresen konferált, ezért is javasolták neki, hogy jelentkezzen a versenyre. Gáspár maga is remek lehetőséget látott a versenyben, ahol továbbfejlesztheti a beszédkészségét. Kíváncsi arra is, hogy tud teljesíteni a társaival szemben, és reméli, hogy tanulhat is tőlük, ahogyan a zsűri építő kritikájára is számít.

Fotó: Ostorházi Helga


 

,