Hírek

„Mindig az első gondolat a legjobb”

2020. március 4.   Fehérvári Programszervező Kft.  

A közösségi média, a jól felépített, hatásos beszéd titka, a váratlan kommunikációs helyzetekben való helytállás – többek között ezekről is szólt a Szóval győzni bajnokság keddi mentornapja. A diákok sok hasznos praktikával gazdagodtak Töll Konrád kommunikációs munkatársnak köszönhetően, a tréning végén pedig a zsűri tagjaival is találkozhattak.

A gumikacsa és a pogácsa nagy sláger a Szóval győzni kommunikációs bajnokság idei versenyzői körében. A tavalyi döntősökhöz hasonlóan ők is megkedvelték Ignácz Adrienn pszichológus időt jelző segédeszközét, olyannyira, hogy már becenévként is funkcionál a kis sárga kacsa, ahogy házi áldás is – a tréning bevezetéseként a döntősök beceneveit vették sorra. Pogácsa nélkül sincs mentordélután – ahogyan döntő sem lesz: biztosan „rárepülhetnek” majd a diákok március 18-án is az aprósüteményes tányérokra.

Kedden délután a döntősök már a tréning kezdete előtt érdeklődve tanulmányozták a helyükre bekészített könyvet, amelynek feladata volt kiegészíteni a foglalkozás során elhangzottakat. A tizenkettek Töll Konrád kommunikációs munkatárs vezetésével a közösségi médiákat vették számba, hiszen a végső megmérettetésen egy ott megjelent posztra kell majd reagálniuk. Azt gondolhatnánk,  nagyon egyszerű egy mémre reflektálni, hiszen nap mint nap szembejönnek velünk az interneten. Az improvizálás azonban ennél sokkal összetettebb feladat. Ahogy a mentor fogalmazott: „Ilyenkor a semmiből kell várat építeni”. Három pontban foglalta össze, mi a teendő, ha ilyen váratlan kommunikációs helyzetbe kerülünk: bele kell állnunk a szituációba; nem kell elhessegetni az első gondolatot, hiszen mindig az a legjobb, e köré kell építkezni; végül fontos az empátia – szem előtt kell tartani, hogy mi lehetett a poszt megírójának eredeti szándéka.

A továbbiakban Töll Konrád több apró, technikai jó tanáccsal látta el a fiatalokat. Az izgalmat például egy nagy levegővétellel küzdhetik le a versenyzők, de a pulpitus is segíthet, egyfajta pajzsként szolgálhat a mögötte állónak. A humor – a beszédben mértékletesen használva – nemcsak oldja a feszült hangulatot, de nagyon is jó pont lehet a közönségnél – és a zsűrinél is.

A keddi tréning dinamikájához nagyban hozzájárult az is, hogy mintegy fórumként működött a mentoralkalom. Csak úgy záporoztak a kérdések a versenyzőktől: „Vegyek fel nyakkendőt a döntőre?˝; „Mit lehet azzal kezdeni, ha nagyon hallatszik a mikrofonban a levegővétel?˝. A sok hasznos praktika mellett mégis talán ez a mondat volt a legfontosabb: „Érezzétek jól magatokat a döntőben!” – tanácsolta a mentor.

A fiatalok gőzerővel készülnek a végső összecsapásra, már csak két hét van hátra a döntőig, ahol Bukosza Zita, az M5 szerkesztőriportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Stettler Zsuzsanna, a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Kommunikációs Irodájának vezetője és Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-műsorvezetője előtt kell bizonyítaniuk. A zsűritagok a keddi mentornapon meglátogatták a 12 döntőst. Aggodalomra semmi ok – nyugtatták meg a diákokat –, egyikük sem fog embert enni március 18-án.

Csüri Fanni Noa

 


 

,