Hírek

Molnár Szimonetta a Szóval győzni idei bajnoka

2022. február 16.   SZKKK  

Két fiatalember után 2022-ben egy ifjú hölgy nyerte a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét. A többfordulós fináléban tizenkét okos, tehetséges középiskolás bizonyította képességeit a Hiemer-ház báltermében: szónokoltak, interjút adtak, bemutatták kisfilmjüket és egymásét megnézve reagáltak is azokra. A hosszú órákon át tartó döntő végén a telekis Molnár Szimonetta Luciát hirdették ki bajnokként, a második Bódis Bence lett, ugyancsak a Telekiből, a harmadik helyen Furtenbacher Dorina végzett a Tópartiból. Az előző verseny döntőseinek szavazatai alapján a különdíjat a ciszter gimnázium tanulója, Still Péter nyerte el.

Fogalmam sincs – a kérdésre, ki lehet idén a bajnok, többen is ezt a választ adták rögtönzött közvélemény-kutatásunkban. Nem véletlenül. Már a mentoralkalmakon is látszott, idén valóban nehéz feladata lesz a zsűrinek: a diákok végig jól teljesítettek, vették az akadályokat, beleálltak a szituációs játékokba, ha kellett, tudtak csapatban dolgozni, érveltek, vitatkoztak, bizonyították, hogy az improvizációs képességük is kiváló – szóval izgalmasnak, érdekesnek ígérkezett a döntő. A Hiemer-ház báltermében családtagok, barátok és a felkészítő tanárok előtt mutatta meg az idei válogatott – Bódis Bence, Csizmadia Máté Noel, Dallos Kristóf Vladimir, Furtenbacher Dorina, Kollár Bálint, Major Benedek, Molnár Dorina, Molnár Szimonetta Lucia, Povlács Mira, Still Péter, Szvoren Eszter és Tóth Máté –, hogy mire képes „nyomás alatt”, a zsűri és a közönség figyelmétől kísérve. A harmadik Szóval győzni döntőjében is Azurák Csaba műsorvezető-riporter volt a házigazda, aki egyúttal – szintén hagyományosan – az interjúkat is készítette a fiatalokkal.

De előbb még elhangoztak a beszédek – erre a feladatra előzetesen készülhettek a versenyzők. Mit várok a jövőtől? – a témát sokféleképpen közelítették meg: volt, aki a személyes oldalról indulva jutott el a tágabb környezetig, más épp fordítva építette fel a beszédét, hivatkoztak kutatásokra, idéztek ókori tudóstól, meséltek saját élményt, provokáltak és éltek a humor eszközével is – sok értékes, okos gondolatot fogalmaztak meg a középiskolások szépen, jó hangsúlyokkal, érthetően beszélve. Szóltak a kapcsolatok, a közösségek, a család fontosságáról, arról, hogy a nagy célokat – például a környezetvédelem vagy a hátrányos helyzet megszüntetése – csak összefogással lehet elérni, és arról is, hogy meg kell tanulnunk egymást elfogadni. Volt olyan is, aki Fehérvár általa elképzelt jövőjét mutatta be. Látszik, hogy mindannyian sokat készültek, átgondolták, mit akarnak itt elmondani, volt váza, íve minden beszédnek – értékelte a zsűri nevében az első fordulót Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője, aki azért is dicsérte a versenyzőket, mert szabadon, a hallgatósággal kontaktust tartva, a gesztusokat is elég jól használva mondták el gondolataikat.

A rövid szünet után az interjúra tértek vissza a bajnokjelöltek. A szervezők négy témát adtak meg előzetesen: Digitális oktatás és home office; Ki a jó vezető?; A covid időszak tanulságai; Mit tartasz a jövő legnagyobb kihívásának? – a témákat a helyszínen sorsolták ki, Azurák Csaba ennek alapján kérdezte a diákokat, akik ebben a feladatban is állták a sarat. Összeszedetten válaszoltak, és azt is bizonyították a négy percben, hogy utánanéztek a témáknak, állításaikat alá is tudták támasztani. A fordulót értékelő zsűritag, Bukosza Zita is hasonló véleményen volt. Az M5 szerkesztő-riportere kiemelte: ahhoz képest, hogy nem nagyon lehettek még ilyen helyzetben, a versenyzőknek sikerült megmutatniuk egy másik arcukat is, bár az is igaz, volt, aki nem foglalt határozottan állást. Ettől függetlenül látszott, ki az, aki igazán tájékozott a világ nagy kérdéseiben, de az is, hogy annak ment igazán jól a feladat, aki elrugaszkodott az előzetesen leírtaktól és mert önálló lenni.

A harmadik és a negyedik fordulót egybe szerkesztették a szervezők: levetítették a közönség előtt a Számomra Fehérvár címmel forgatott kisfilmeket, amelyekre a helyszínen kisorsolt sorrendben reagálniuk kellett a diákoknak. Sok jó megoldást láttunk, személyes hangú történetek és a város érdekes, sokak által talán nem is ismert részleteit bemutató filmeket készítettek a jelöltek, amelyeket a társak általában csak pozitív jelzőkkel illettek.  Kritika csak ritkán hangzott el, ezt Vakler Lajos, a Fehérvár Tévé szerkesztő-riportere is felrótta a versenyzőknek, de összességében inkább dicsérte a munkájukat: egyetlen közhelyes megoldással sem találkoztam, szeretettel, gondoskodó tisztelttel készültek a videók, városmarketingnek sem lennének utolsók – mondta.

A zsűri rövid tanácskozásra vonult vissza a forduló után. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az idei csapat nagyon jól felkészült, a lányok pedig minden eddiginél jobban teljesítettek. Így aztán nem is volt nagy meglepetés, amikor kihirdették az eredményt. A zsűri nevében Stettler Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal kommunikációs főosztályának vezetője köszönte meg a diákoknak, hogy időt, energiát nem sajnálva felkészültek a versenyre. A Szóval győzni alapítójaként Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a versenyzőket, majd átadták a díjakat.

Elsőként Balla Dávid, a 2020-as kommunikációs bajnok adta át az előző döntősök által a Ciszterci Szent István Gimnázium végzősének, Still Péternek megszavazott különdíjat, egy e-book olvasót. A harmadik helyezett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja, Furtenbacher Dorina lett, ő egy egy bluetooth hangszórót vehetett át. A második helyezett Bódis Bence jutalma egy okosóra, a szintén a Teleki Blanka Gimnáziumot képviselő bajnok, Molnár Szimonetta Lucia pedig a polgármester által felajánlott 100 ezer forint mellett egy GoPro kamerával lett gazdagabb. Szimonetta ezen kívül egy napra a kezébe kapja majd a város kulcsait, amikor is ő lesz a diákpolgármester, döntős társai pedig a stábját alkotják. A döntő minden résztvevője oklevelet és ajándékcsomagot kapott, mindezek mellett valamennyien lehetőséget nyertek arra, hogy a Prosperis Alba számukra szervezett ingyenes tréningjein, programjain részt vegyenek.

A versenyzők nyereményeit a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Szent István Király Múzeum és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata ajánlotta fel. A Szóval győzni döntőseinek trófeáit a Formlabs készítette 3D-s nyomtatással.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,