Hírek

„Élvezzétek, hogy rátok figyelnek!”

2020. október 18.   Hajnal Csilla  

Retorikai, improvizációs és stílusgyakorlatok, tanácsok a beszédek megírásához, az interjúra való felkészüléshez – a Szóval győzni kommunikációs bajnokság idei döntősei fél év szünet után „vették fel” újra a fonalat, hogy tavasszal megszerzett ismereteiket felújítsák. A hétvégén a tizenkettek a Városházán találkoztak a mentorokkal, hogy a döntő helyszínén készüljenek fel az október 26-i fináléra, amelyet a járványhelyzet miatt közönség nélkül rendeznek meg.

„Lássam a gondolatot is, ne csak szövegfelmondás legyen! Tartsatok szünetet, élvezzétek, hogy a többiek rátok figyelnek, mert jól felkészültetek, mert okosak vagytok!” – Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze a szokott élvezetes stílusban inspirálta a diákokat már a korábbról jól ismert bemelegítő gyakorlatok alatt is. A fiatalok gyorsan felvették a ritmust, javították a hibákat, ha kellett, kérdeztek, hogy a lehető legjobbak legyenek majd a döntőben.

Többségük jól megoldotta a kapott házi feladatot: Szókratész, Ciceró, Kossuth Lajos és egy ma élő, sokakra nagy hatást gyakorló személyiség bemutatása volt a témája azoknak a beszédeknek, amelyeket a többieknek előadtak, és amelyeket Kozáry Ferenc azonnal elemzett is. Már az sem mindegy, az ember hogyan megy fel a dobogóra, a pulpitushoz – magyarázta, a zsűrivel, a (most csak elképzelt) közönséggel is fel kell venni a kapcsolatot, magunkra kell irányítani a figyelmet. Fontos a testtartás, és muszáj legyűrni a feszültséget is. A beszéddel kapcsolatban elhangzott: jó, ha valami személyes, érdekes dologgal indítjuk, hogy a közönség felkapja a fejét, és persze fontos az artikuláció, a jó hangsúly, a beszéd ritmusa is. A foglalkozás második felében lazításként stílusgyakorlatokkal próbálkoztak a döntősök: időjárásjelentés, a lekvárfőzés rejtelmei, illetve az úszás jótékony hatásai – ezekről a témákról beszéltek panaszos, esdeklő, kioktató, jópofizó, sármos, katonás vagy éppen negédes stílusban.

A szombati mentornapon Azurák Csaba, a döntő házigazdája is meglátogatta a tizenkettek csapatát. Az egyik feladatban ő lesz az, aki a bajnokjelölteket faggatja majd egy ötperces interjúban – ehhez adott tanácsokat a diákoknak. A témákat előzetesen megkapják, felkészülhetnek, de – kérte őket Azurák –, semmiképpen ne akarjanak bemagolt válaszokat adni a kérdésekre. Ő is, és a zsűri is arra kíváncsi, hogy a versenyzők mit gondolnak. Vállalják fel azt is bátran, ha egy-egy témával kapcsolatban esetleg a megszokottól egészen eltérő véleményük lenne – biztatta a diákokat.

Változtattak-e a márciusi döntőre írt, a jövőképükről szóló beszédükön a március óta eltelt idő alatt? – többek között erről is kérdezte a diákokat Ignácz Adrienn pszichológus a vasárnapi találkozón. A döntősök közül többen is azt mondták, szinte teljesen átfogalmazták a beszédet. Egyrészt, mert azzal, hogy több idő maradt rá, beszélgettek róla másokkal, és ezekből a beszélgetésekből is kaptak inspirációt, másrészt a vírushelyzet is új szempontokat hozott. A beszéddel kapcsolatban úgy fogalmaztak: a téma miatt könnyű megírni, hiszen nagyon tág teret enged a fantáziának – de éppen ez okozza a nehézséget is egy igazán ütős, nem átlagos, közhelyektől mentes beszéd megírásában. Fontos, hogy önazonos legyen, amit elmondotok majd – emelte ki a pszichológus, aki azt tanácsolta a fiataloknak: ne szó szerint tanulják meg a beszédet, inkább a lényeget tegyék magukévá, így sokkal kevésbé kell attól tartaniuk, hogy leblokkolnak, ha esetleg nem jut eszükbe egy szó.

A döntőbeli improvizációs feladatra Töll Konrád kommunikációs munkatárssal készültek a diákok: egy-egy mondatot húztak, amelyekre aztán a pódiumon kellett reagálniuk egy percben. Voltak, akik kifejezetten profi módon oldották meg a feladatot, szinte másodpercre pontosan sikerült betartani a megadott időhatárt, és a mondanivalójuk is érdekesre sikeredett. Október 26-án kiderül, ki mire lesz képes majd éles helyzetben, a zsűri előtt. A döntőt a Városháza dísztermében rendezik meg; a város honlapján élőben közvetített eseményről a Fehérvár Tévé összeállítást készít.

A versenyzők az értékes tárgynyeremények mellett több más ajándékkal is gazdagodnak. Ami a díjakat illeti: mindegyik versenyzőről készül egy portrévideó; szereplésüket egy videó-portfólióban örökítik meg, ezen kívül valamennyi döntős lehetőséget kap a Prosperis Alba további ingyenes tréningjein és rendezvényein való részvételre. Az idei kommunikációs bajnok jutalma egy DJI Osmo kézi telefonstabilizáló, egy okosóra és további értékes nyeremények, valamint az, hogy egy munkanap erejéig a város „polgármestere” lehet.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,