Hírek

B, mint bajnok: Balla Dávid a győztes

2020. október 26.   Hajnal Csilla  

Kétszeri halasztás után, október utolsó hétfőjén rendezték meg a 2020-as Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét a Városháza dísztermében. A vírushelyzet miatt közönség nélküli fináléban három feladat várta a 12 bajnokjelöltet, akik közül végül három b betűs osztozott a dobogós helyeken. A győztes – igen szoros versenyben – a ciszter gimnázium végzőse, Balla Dávid lett, akinek egyik díja az, hogy jövő tavasszal egy napig ő lehet majd Fehérvár polgármestere. A második helyen a telekis Bíró Gergő Zalán, a harmadikon pedig a Lánczos diákja, Bodonyi Dániel végzett.

Már most büszkék lehetünk ezekre a diákokra, hiszen nem kis megpróbáltatások után jutottak el idáig. Becsülettel készültek, pedig nem is tudták biztosan: lesz-e döntő – Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a csapat igazi közösséggé lett az elmúlt hónapok alatt, ez is fontos hozadéka a versenynek, amely arra tanít, nem legyőzni – meggyőzni kell egy vitában a másikat. „Álljatok ki a saját véleményetek mellett, de legyetek kíváncsiak a másik érveire is!” – tanácsolta a város vezetője a fiataloknak. Elmondta azt is, az ajándékok mellett a győztes díja lesz az, hogy tavasszal egy napig „irányíthatja” a várost, stábját pedig a döntősök alkotják majd. A polgármester azt is bejelentette, hogy idén a kommunikációs bajnokkal együtt kapcsolja fel az adventi fényeket a belvárosban.

A tizenkettek – Árgyelán Ádám, Balla Dávid, Bencze Zoltán, Bíró Gergő Zalán, Bodonyi Dániel, Henyecz Noémi, Kanczler Viktória, Kertész Mátyás, Kiss Bálint, Léhner Boglárka Bianka, Őrsi Csenge és Zoltán László Gáspár – fél évnél is többet vártak arra, hogy bizonyíthassanak a zsűri előtt (a döntőt eredetileg március közepére tervezték). Mentoraik – dr. Ignácz Adrienn pszichológus, Kozáry Ferenc színművész, Bakonyi István irodalomtörténész és Töll Konrád kommunikációs munkatárs – segítségével nemrég felfrissítették az év elején szerzett tudásukat, hogy magabiztosan álljanak a zsűri elé. A diákok közül időközben ketten már egyetemisták lettek, a most érettségizők közül pedig többen az előre hozott vizsgákra is tanultak a Szóval győzni döntőjére való felkészülés mellett – mindezek ismeretében még nagyobb gratuláció jár minden diáknak, hiszen a hosszú, fárasztó döntőben valamennyien kitettek magukért: egészen kiváló beszédeket hallottunk az első körben, tartalmas interjúkat a másodikban és frappáns reagálásokat a levetített videókra a harmadikban. Ahogyan az eredményhirdetés előtt a zsűri nevében Vakler Lajos, a Fehérvár Tévé szerkesztő-riportere fogalmazott, magas színvonalú, kiváló versenyt láttak, aki még nem választott pályát, maradjon a kommunikáció területén: „a tiétek a jövő” – biztatta a döntősöket.

A díjátadóig persze még sok minden történt. Megtudhattuk például, hogy a bajnokjelöltek mit gondolnak a jövőről. Ez volt a témája az első körben a szónoki beszédnek, amelyek többségében a diákok személyes történeteket is megosztottak a hallgatósággal (a döntőt az érdeklődők online, élőben közvetítés segítségével követhették). Többen határozott elképzelésekkel érkeztek azzal kapcsolatban, milyen pályán látják magukat tíz év múlva, volt, aki úgy fogalmazott: „fel akarok nőni, mert szükség van rám”, más egyszerűen boldog emberré szeretne válni. A világmegváltó tervek mellett a személyes életünk is fontos – hallottuk, míg egy másik beszédben elhangzott: mindig történhetnek váratlan dolgok, de magunk dönthetünk arról, miként állunk a változásokhoz. A zsűri a háromperces beszédek tartalmát, de az előadás módját is értékelte, a gesztusok, a tiszta beszéd fontosságára is felhívta a diákok figyelmét, de összességében mindannyian kiérdemelték Stettler Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal kommunikációs főosztályának vezetője, Bukosza Zita, az M5 szerkesztő-riportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója és Vakler Lajos dicséretét.

A második forduló egy ötperces interjúban való helyt állást követelt a döntősöktől – a diákokat Azurák Csaba szerkesztő-műsorvezető, a verseny házigazdája faggatta négy témáról: a karrier, a technológiai fejlődés jótékony hatásai és árnyoldalai, a közösségi média szerepe, valamint a klímavédelem, a környezettudatosság kérdésköre volt terítéken a beszélgetésekben. A többség a váratlan kérdésekre is jól reagált, jól felkészült, tájékozott, saját véleménnyel is bíró interjúalanyokat hallottunk – értékelt a zsűri. Van persze javítanivaló, a töltelékszavaktól meg kell szabadulni, és némi humort sem ártott volna a válaszokba csempészni, ezzel együtt is szívesen hallgatták volna még a beszélgetéseket – hangzott el egyetértően.

Talán a harmadik kör állította a legnehezebb kihívás elé a tizenkét döntőst: a véletlenszerűen kisorsolt rövid videókra, filmrészletekre várt azonnali reagálást a zsűri. Brian élete, Tőzsdecápák, Tibi atya és Hodász András, a „máltai lányok” – a néhány példából is látszik, hogy a szervezők igen „széles merítéssel” dolgoztak, sokféle téma jelent meg a kivetítőn, de a bajnokjelöltek nagyobb részt állták a sarat, jól improvizáltak a rendelkezésükre álló egy percben.

A harmadik kör után a zsűri visszavonult, hogy döntés hozzon, és – bár valóban nem volt könnyű dolguk –, viszonylag rövid tanácskozás után megszületett a sorrend, amelyet a díszterem színpadán hirdetett ki Azurák Csaba: a győztes Balla Dávid, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja lett. (Csak emlékeztetőül: a tavalyi, első Szóval győzni döntőjében szintén egy ciszteres, Szipola Antal diadalmaskodott.) A 2020-as év fehérvári kommunikációs bajnoka nyereményként okosórát, kézi telefonstabilizálót és a polgármester által felajánlott 100 ezer forintos pénzdíjat vihette haza, valamint a korábban már említett egynapos polgármesterség lehetőségét. A második helyezett – szoros versenyben – a végig egyenletesen teljesítő Bíró Gergő Zalán lett, aki a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola végzőse, a harmadik helyen pedig a Lánczos Kornél Gimnázium tizenkettedikese, Bodonyi Dániel végzett.

Gratulálunk minden versenyzőnek!

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Lőrincz Miklós; portréfotók: Ostorházi Helga

Aki bepillantana a döntőbe, íme, a teljes felvétel:

 


 

,