Hírek

Épületlátogatások, előzetes regisztrációval

2020. szeptember 6.   Hajnal Csilla  

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az érdeklődő közönséget. Idén a vírushelyzethez alkalmazkodva, a jogszabályokat is figyelembe véve szervezik a csatlakozó intézmények a programokat szeptember 19–20-án: szak- és tárlatvezetések kiállításokon és ritkán látható épületekben, de családi foglalkozás is szerepel a kínálatban. Többek között a Hiemer-ház, a szerb-ortodox templom, a megyei levéltár, a Barátság mozi gépterme és a Király sori fűtőmű is megnyílik a kíváncsiak előtt. A Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyei ingyenesen látogathatók a hétvégén.

A Kulturális Örökség Napjait húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Ez alkalomból évről évre olyan épületek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amelyek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látogathatók. Székesfehérvár a kezdetektől kapcsolódott a rendezvénysorozathoz, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek. Az eseményt idén is a Fehérvári Programszervező Kft. készíti elő és bonyolítja le a résztvevő intézményekkel együttműködve.

Szombaton a Szent István Király Múzeum kínál érdekes vezetéseket, előadásokat a történelem, a tudomány iránt érdeklődő közönségnek. A Csók István Képtárban 1400 évet repülhetnek vissza az időben Szücsi Frigyes régész segítségével, aki A kagán lovasa című látványos kiállításban kalauzolja a látogatókat, felidézve az egykori Kárpát-medence sejtelmes világát – a vezetések 9 és 10 órakor kezdődnek. Fél 11-től Libor Csilla régész-antropológus előadásából megismerhetik a régészek munkáját, kis időre a tudós asszisztensének érezhetik magukat a látogatók. Délután a Rác utcába, a néprajzi tájházban Varró Ágnes várja az érkezőket, hogy megismertesse őket a Palotaváros történetével. Három órakor a Megyeház utcai Új Magyar Képtárban Izinger Katalin tárlatvezetésén az épület története mellett a kiállított kortárs művekről, azok alkotóiról is hallhatnak a látogatók. Négy órakor izgalmas nyomozás vár a kíváncsiakra: Wathay Ferenc várkapitány világának felfedezésére invitálnak a múzeum munkatársai, a belvárosi kalandozásra a haraszti.zsigmond@szikm.hu e-mail címen kell előzetesen regisztrálni. A múzeum vasárnapra is tartogat izgalmas programokat: a Hetedhét Játékmúzeumban 14–16 óra között családi foglalkozásra hívják a gyermekes famíliákat, sok apró tárgy várja őket, amelyeket kézbe is foghatnak. Öt órától Nagy Veronika muzeológus szakvezetésén a 19. századi babaszobák titkaival ismerkedhet a közönség, kiderül például az is, hogy valódiak-e a meisseni porcelánok az asztalokon. A Fekete Sas Patikamúzeumban 15.30 órakor kezdődik vezetés, Krizsány Anna mutatja be az érdeklődőknek a gyönyörű barokk patikát és a Dédapáink titkai című kiállítást. A múzeum programjai ingyenesek, a nyitva tartó kiállítóhelyek ezen a hétvégén belépő nélkül, de létszámkorlát mellett tekinthetők meg, előzetes regisztráció a bejelentkezes@szikm.hu címen.

A látogatható épületek között idén is szerepel a minden évben csatlakozó Fejér Megyei Levéltár – szombaton 10 és 17 óra között várják itt az érdeklődőket, akik a 60 perces szakvezetéseken pincétől az emeleti díszteremig sok helyiséget láthatnak majd. A Barátság mozi is szombatra hívja a kíváncsiakat, akik gépterembe is benézhetnek 13 órai kezdettel. Az adottságok miatt maximum 10 főt tudnak fogadni, előzetes regisztráció:  http://tiny.cc/mc5ssz. Szombaton és vasárnap is nyitva lesz a Rác utcában a szerb-ortodox templom, amely páratlan ikonosztázával vívja ki minden évben a látogatók csodálatát. A templom mindkét napon 10 és 17 óra között tekinthető meg.

Szombaton a Tourinform iroda szervezésében belvárosi séta indul 15 órakor, az egy-másfél órás városnézésre az idegenvezetes@szekesfehervar.hu címen vagy a +3622/537-261-es telefonszámon lehet jelentkezni, a maximális létszám 30 fő. A Hiemer-házban található, történelmi tematikájú, izgalmas kihívást kínáló szabadulószobában is lesz ingyenes program: vasárnap, szeptember 20-án 10 és 14 órakor. Erre a szabaduloszoba@szekesfehervar.hu címen vagy a +3622/537-261-es telefonszámon kell előzetesen regisztrálni. Minden évben igen kedvelt program a Hiemer-ház bejárása, erre idén is lesz lehetőség: Igari Antal főépítész vasárnap délután négy órakor várja az érdeklődőket – erre a programra is regisztrálni kell: http://tiny.cc/93hssz. Szintén kedvelt program a Széphő Zrt. Király sori fűtőerőművének bebarangolása, amelynek keretében a az érdeklődők akár egy olajtartály belsejébe is bemászhatnak. A mintegy két óra hosszú ipartörténeti túra vasárnap reggel 9 órakor indul, gyülekező a Király sor 1/b. szám előtt. A vezetésre is előzetes jelentkezés szükséges: http://tiny.cc/syfssz. A létszám 30 főben korlátozott.

A programokon való részvétel hagyományosan ingyenes. A járványhelyzetre tekintettel kötelező a maszk használata! Köszönjük, hogy figyelnek egymásra!

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Igari Balázs és Szent István Király Múzeum

 

Kulturális Örökség Napjai – részletes program  »