Hírek

Forradalmi menet a Zichy ligetben

2020. október 9.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Az utolsó forgatási naphoz érkezett pénteken a Szemek című tévéjáték stábja: az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére készülő film zárójelenetét vették fel a Zichy ligetben a Kodolányi János Gimnázium diákjainak szereplésével. A látványos és egyben emelkedett hangulatú jelenetben a tizenéves fiatalok között megjelenik Sinka Jenő 56-os veterán is. A vírushelyzet miatt elmaradó szabadtéri előadás televízióra alkalmazott változatát Matuz János írta, ő a film rendezője is. A tévéjáték elkészítésében a Fehérvár TV munkatársai működnek közre. Bemutató október 23-án, pénteken 19.20 órakor, a Fehérvár Televízióban.

Fáklyák, lyukas zászlók, svájci sapkák és ballonkabátok, rajtuk nemzeti színű szalag – az ötvenes évekbe képzelhették magukat a Zichy ligetben sétálók pénteken. A Kodolányi János Gimnázium diákjai a Zenepavilonban berendezett alkalmi jelmeztárban változtak át 1956-os fiatalokká, akik a jelenetben éppen a Csínom Palkó, Csínom Jankó dallamára a hírhedt Szabó-palota, az Államvédelmi Hatóság épülete felé menetelnek. A felvétel előtt az író-rendező, Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. intendánsa „hozta képbe” a diákokat, magyarázta el a feladatot, aztán kezdődhetett is a munka.

A Fehérvár TV operatőre előbb a „tömeg” előtt hátrálva, aztán egy autó csomagtartójában ülve, majd egy létra tetejéről is készített felvételeket a diákokról, akik között az utolsó jelenet képében megjelent Sinka Jenő 56-os veterán is. Pénteken készült el az a kép is, amely a Szabó-palota előtti tragikus sortűz áldozatait idézi meg a tévéjátékban. A forgatás befejeztével az utómunkálatok várnak a stábra, a vágást már el is kezdték; a mintegy 50 perces tévéjátékot a nemzeti ünnepen, október 23-án, pénteken 19.20 órai kezdettel láthatják a nézők a Fehérvár Televízióban.

„Volt egy nemzedék, amely úgy döntött, hogy nem akar többé lefüggönyözött ablakok mögött élni. Egy nemzedék, amely azt mondta: a szó már nem elég. Nem voltak tábornokaik, nem volt hadseregük, sem haditervük. Csak ökölbe szorított kezük – és tiszta szívük” – ezekkel a mondatokkal kezdődik a film, amely az azonos című, eredetileg a Városház téri színpadra álmodott szabadtéri előadás televízióra alkalmazott változata. A rendező által a doku-ballada műfajába sorolt darabban szereplő figurák közül többen is létező személyek, a forradalom helyi eseményeinek tragikus sorsú alakjai, akik több életkorban is megjelennek az alkotásban: általános iskolás, majd középiskolás diákként és pályakezdő szakmunkásként is láthatjuk őket a 64 évvel ezelőtti történéseket megidéző alkotásban.

Ahogyan az már hagyomány a városban, most is egy fehérvári középiskola adta a szereplőgárda többségét: ebben az évben a Kodolányi János Gimnázium diákjaival dolgozott együtt Matuz János. A diákok mellett felnőtt szereplőket (többek között az iskola pedagógusát, az önkormányzat munkatársát, a Szabad Színház tagjait és a Programszervező Kft. munkatársait) is láthatunk majd a produkcióban a nemzeti ünnepen.

 


 

,