Hírek

„Telekisek vagyunk, nem fázunk!”

2021. február 21.   Hajnal Csilla  

A hétvégén forgatják a nemzeti ünnepre készülő Én, Petőfi című tévéjátékot a fehérvári belvárosban, az arra járók több utcában is találkozhattak a szereplőkkel: idén a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a 173 évvel ezelőtti március 15-e eseményeit, alakjait. A tévéjáték írója és rendezője Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, a film a Fehérvár Televízió munkatársainak közreműködésével készül, a bemutató március 15-én, hétfőn lesz: 18 és 20 órakor is láthatják majd a nézők a város tévéjében.

A címben idézett mondat szombaton hangzott el a Zichy ligetben, kora délelőtt ott kezdődött ugyanis a forgatás. Az előrejelzések szebb, kevésbé hideg időt jósoltak, ehhez képest a négy fok körüli hőmérséklet igencsak próbára tette a közreműködőket, akik ugyan a jelenetek közötti szünetekben forró teát kortyolgattak és a kabátjukba is belebújhattak, de a forgatásra csak a jelmez maradt rajtuk. A Teleki diákjai azonban hősiesen tűrtek, a Zichy liget után a Hősök terén és az Oskola utcában is erőteljesen szólalt meg a 12 pont, dobbantak a lábak, lendültek a karok, ahogyan a koreográfia megkövetelte.

Tavaly a vírusjárvány kezdetén már a főpróbáig jutottak az Én, Petőfi című, a Városház tér színpadára tervezett darab előkészületei, az utolsó pillanatban mondták le az ünnepi eseményt. Az író-rendező, Matuz János ennek a darabnak a tévés változatát írta meg, így – ahogyan október 23-án is történt – a képernyő előtt ülve élvezheti majd a közönség a fiatalok munkájának gyümölcsét. A szöveget idén már csak fel kellett frissíteni, a színész szereplők közül csak egy valaki érettségizett tavaly, a táncos csapatból azonban mindenki végzős volt, helyettük új emberek érkeztek a produkcióba. A Tátrai Réka készítette koreográfiát egy új csoport tanulta be, gyorsan és fegyelmezetten dolgoztak, hogy mire a forgatás kezdődik, pontosan tudják a lépéseket. A filmen minden „közelebb” jön a nézőhöz, nemcsak a lábaknak, de a szájaknak is egyszerre kell mozdulniuk – erre még a munka megkezdése előtt, az online próbák során felkészítette a diákokat a rendező. Most, kint az utcán is hangsúlyozottan kérte, figyeljenek az mozgásra, az arckifejezésre – nem kis teljesítmény volt megfelelni az elvárásoknak, követni az utasításokat a hidegben, minden tiszteletet megérdemelnek a közreműködők már most is.

Az ifjú forradalmárok dél körül egy kis pihenőt kaptak, az ebédidőben mindenki felmelegedett kissé, hogy aztán újult erővel folytatódjon a munka – egészen sötétedésig. A darab jelenetei a belváros sok helyszínén elevenednek meg a filmben, az említettek mellett az Arany János utca, a bazilika előtti II. János Pál pápa tér, a Városháza díszudvara, a Fő utca, a Goldziher köz és az Aranybulla is felsejlik majd a tévéjátékban. A történetben Petőfi (Csengey Márton megszemélyesítésében) mesélőként is jelen van, nemcsak résztvevője a történéseknek, de magyarázza, kommentálja is azokat, jellemzi, bemutatja a szereplőket. A film végigvezeti a nézőket a sorsfordító nap eseményein, megjeleníti, megeleveníti a történelmi alakokat, mindezt a már megszokott zenei betétekkel, a megzenésített 12 ponttal, Nemzeti dallal, néptáncosokkal és animációs effektekkel.

A produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével. A darabban fontos szerephez jut az iskola énekkara is, Reiner Renáta vezetésével, a néptáncos jelenetekben az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit láthatjuk majd. A néptáncos koreográfiákat Majoros Róbert készítette, a zenéket idén is Szirtes Edina jegyzi, a zenei vezető Cserta Balázs, az animáció Falvay Miklós médiaművész munkája.

A forgatások vasárnap és hétfőn is zajlanak, ezt követően kezdődhet a vágás folyamata. A kész filmet március 15-én, a nemzeti ünnep estéjén két időpontban is láthatja majd a közönség: 18 és 20 órakor sugározza a Fehérvár Televízió a tévéjátékot, amelyet az interneten is követhetnek az érdeklődők:
www.fehervartv.hu/elo_adas
www.szekesfehervar.hu/elo

Fotó: Lőrincz Miklós és Hajnal Csilla
  

ÉN, PETŐFI

tévéjáték az 1848. március 15-i forradalom tiszteletére

Együttműködő partner: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

SZEREPLŐK (Teleki Diákszínpad):

Petőfi Sándor: Csengey Márton
Szendrey Júlia: Mészáros Kyra
Jókai Mór: Gyulai Ákos
Bulyovszky Gyula: Bujna Máté
Irinyi József: Somos Gergő
Tompa Mihály: Kanizsay Dénes
Pákh Albert: Halenár Petra
Landerer Jenő, nyomdász; Kovalek, házmester: Király István Gábor
Gróf Zichy Ferenc Szerafin, a Helytartótanács elnöke: Szücs Dániel
Szekrényessy Endre, városparancsnok: Somos Ákos
Járókelő: Nagy Borbála
Szemtanú: Tóth Fruzsina
Mesélő: Orlik Noémi

  

KÖZREMŰKÖDNEK:

A Teleki Blanka Gimnázium vegyeskara, kórusvezető: Reiner Renáta
Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói

  

Koreográfus: Tátrai Réka és Majoros Róbert

Koreográfus-asszisztens: Mayer Gergő

Animáció: Falvay Miklós

Zenei vezető: Cserta Balázs

Zeneszerző: Szirtes Edina

   

ÍRTA ÉS RENDEZTE: MATUZ JÁNOS

  

 


 

,