Hírek

Edzőink és vendégeink lesznek

2021. április 29.   SZKKK  

Az elmúlt napokban közösségi oldalunkon sorozatban mutattuk be az idei SportmajálisON résztvevőit – most összefoglaljuk, kik tartanak edzéseket és kik lesznek Somos Zoltán műsorvezető beszélgetőtársai a május elsején, szombaton 9.30-kor kezdődő, a www.szekesfehervar.hu honlapon látható élő műsorban.

www.szekesfehervar.hu oldalon többféle edzés közül válogathatnak majd az érdeklődők. Az edzők a 40–45 perces tréningekben olyan mozgásformákat mutatnak be, amelyeket kezdők is bátran kipróbálhatnak: belekóstolhatnak például a jógagyakorlatokba, lesz aerobik, de saját testsúlyos és súlyzós edzést is kínálnak a szervezők a sportolni szerető közönségnek. Az edzések közötti pihenőidőt rövid beszélgetések teszik érdekessé: edzők és sportolók érkeznek a stúdióba, akik az általuk űzött különleges sportokról, felkészülésről, a sport adta lehetőségekről is mesélnek majd. 

A SportmajálisON programja

  9.30 Beköszönés

  9.45 Saját testsúlyos edzés László Dominikkal

10.30 Beszélgetés Kovács Krisztián és Major Dániel triál versenyzőkkel

10.45 Aerobik, dinamikus gerinctorna Légrádi-Pallós Gyöngyvérrel

11.30 Beszélgetés Németh Norbert darts táblabíróval

11.45 Jóga Utasi Petrával

12.30 Beszélgetés Kaufer Tamás amatőr futóval

12.45 Beszélgetés Bánhegyi Adrienn ugróköteles világbajnokkal

13.00 Funkcionális edzés Kiss Marcell-lal

13.45 Elköszönés

Műsorvezető: Somos Zoltán

 

Edzőink


LÁSZLÓ DOMINIK

A nap első edzését (saját testsúlyos tréning) 9.45 perctől László Dominik vezeti a SportmajálisOn élő programjában. A tréner 2018 óta várja a mozogni, erősödni vágyókat a Cosmo Sport termébe, ahol személyi edzőként dolgozik és csoportos edzéseket is tart. Utóbbiból kétfélét tart: a funkcionális köredzés mellett funkcionális stepedzéseken dolgozik együtt a vendégekkel, akik a törzs- és medenceizmok megerősítésére egy speciális gumiszalagot is használnak.

„Mindig is fontos volt számomra a sport” – írta magáról bemutatkozójában László Dominik. „Azért választottam a fitnesz világát, hogy másoknak is segíthessek az egészségük megőrzésében, vagy visszanyerésében. Számomra nagyon fontos a kreativitás, ezért is igyekszem új gyakorlatkombinációkat kitalálni és pörgős zenékkel aláfesteni a sportolással töltött perceket.
A mottóm: #EdzésVanMindenVan.”

 

LÉGRÁDI-PALLÓS GYÖNGYVÉR

Légrádi-Pallós Gyöngyvér aerobik edző, személyi edző és rehabilitációs tréner, aki mintegy 20 éve tart már csoportos és egyéni órákat. A május elsejei SportmajálisOn programjában a második órán, 10.45-kor dinamikus aerobikra és gerinctornára várja az érdeklődőket. Gyöngyvér fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, hiszen a szakmája az elmúlt 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Saját fitneszstúdiójában fogadja a mozogni vágyókat, ahol megvalósíthatja céljait, többek között azt, hogy megszerettesse vendégeivel a sportolást, hogy a mozgást ne felesleges „nyűgnek” érezzék, hanem próbálják meg élvezni is azt. Igyekszik tudatosítani bennük, hogy az eszeveszett zsírégetés és az önsanyargatás helyett az egészség megőrzése legyen a fő szempont. Szeretné elérni, hogy minél többen ráérezzenek: a betegségeket rendszeres mozgással meg lehet előzni, aki így él, annak később nem a kialakult problémák kezelésre kell mozgósítani az energiáit. „Az óráimon elsődleges a rehabilitációs szemlélet, vagyis a gyakorlatok végrehajtásánál kerüljük az ízületek és izmok túlterhelését, de ez nem azt jelenti, hogy nem izzadunk meg, vagy nem fáradunk el” – írta bemutatkozójában Gyöngyvér.

 

UTASI PETRA

Utasi Petra holisztikus szemléletű női coach, terápiás szemléletű jógaoktató, vinyasa flowjóga-oktató, akivel május elsején 11.45 perckor találkozhatnak a SportmajálisOn résztvevői, hogy „belekóstoljanak” a jóga világába. Petra így ír magáról bemutatkozójában:

„Megvan az az érzés, hogy pörgeted az agyad és egyszerűen nem tudsz kiszállni a gondolataid, teendőid forgatagából? És aztán szembejön egy régi jó ismerős a Fő utcán, aki kiránt ebből az agypörgetésből, beszélgettek egy jót, ami által új rálátást kapsz az életedre és az eseményekre.

A jóga ez a jó ismerős, ami által nemcsak a mindennapi dolgokat teheted le és az elmédet frissítheted fel, hanem az egész testedet is. Én pedig Utasi Petra vagyok, aki segít abban, hogy mindaz eljusson hozzád, amit a jóga adni tud testi és mentális, lelki szinten.

A SportmajálisON programon vinyasa flow órán találkozunk. Ez az óratípus biztosan lebontja a jógával kapcsolatban benned élő sztereotípiákat. Játékos, dinamikus gyakorlásra várlak, ahol a mozdulatokat a légzés irányítja. Remek lehetőség, hogy biztonságos keretek között feszegessük határainkat. Az intenzív gyakorlást egy lassabb levezetéssel, majd relaxációval zárjuk. Letesszük a hétköznapi teendőket, időt és odafigyelést ajándékozunk magunknak. Az átmozgató bemelegítés után dinamikus flow-élményre számíthatsz, ha velem tartasz”

 

KISS MARCELL

A délelőtt zárásaként 13 órától funkcionális edzés várja a sportolni vágyókat. Az edzést Kiss Marcell vezeti, aki már egészen kicsi gyerekkorától kezdve aktívan sportol. Küzdősporttal és labdarúgással kezdte a pályafutását, később megismerkedett az edzőtermek világával. Székesfehérváron, a Kodolányi János Gimnázium felnőttképzésén 2012-ben szerzett testépítés és fitneszedzői végzettséget. Jelenleg a Cutler Fehérvár csapatát erősíti, ott tartja edzéseit. Fő profilja a testépítő és súlyzós edzés, ezek mellett funkcionális edzéssel is foglakozik – ezt próbálhatják ki Marcell vezetésével a SportmajálisOn résztvevői is 13 órai kezdettel.

 

VENDÉGEINK


MAJOR DÁNIEL – KOVÁCS KRISZTIÁN

Az átlagembernek talán veszélyesnek tűnő kerékpáros triálsportról is hallhatnak a SportamjálisON délelőtti műsorfolyamában: az első, 10.30-kor kezdődő beszélgetésében a fehérvári egyesület elnöke, Major Dániel – aki idén már a 15. évét kezdi triálosként –, illetve Kovács Krisztián, az egyesület titkára – aki 18 év tapasztalattal bír ebben a sportban – válaszol Somos Zoltán kérdéseire.

A triál egyéni sport, lényege, hogy egy speciális kerékpár használatával a versenyző – a megadott időn belül – végigmanőverez és egyensúlyoz egy erre a célra kialakított mesterséges vagy természetes pályán, szakszóval szekción. A cél az, hogy a versenyző hibátlanul, illetve minél kevesebb hibával járja végig a pályát: aki valamely testrészével érinti a földet, büntetőpontot kap.

A fehérvári triál egyesületet 2020-ban alapították, kifejezetten utánpótlás-nevelési céllal. Külföldön hosszú évek óta működnek már ilyen rendszerek, és az elmúlt években már Magyarországon is van erre példa. Székesfehérvár igen sikeresnek mondhatja magát a triálkerékpározás területén: öt bajnoki címmel büszkélkedhetnek, de világkupákon és világbajnokságokon is szereztek már tapasztalatot a fehérvári sportolók, az itt szerzett tudást szeretnék tovább adni a jövő generációnak.

 

NÉMETH NORBERT

A darts világába kalauzol a május elsejei SportmajálisON második beszélgetése 11.30-tól. Németh Norbert harmadik osztályos volt, amikor megismerkedett a darts-szal. Igazolt versenyző lett, 2009-ben az országos Diákolimpián és az ob-n is 2. helyen végzett. A kezdeti lendület megalapozta a dartsban való hosszú távú szerepvállalását, előbb versenyzőként, mostanában pedig már táblabíróként vesz részt a versenyeken. Utóbbi szerepre 2013-ban kapott nagy lehetőséget először: a PDC (Professional Darts Corporation) Kelet-európai Szuper Ligájába (a legjobb 16 kelet-európai játékos 5 hétvégén át tartó körmérkőzéses lebonyolítású versenye, a győztes kvalifikálja magát a világbajnokságra) kerestek táblabírókat – mivel gyerekként is jól ment neki a fejszámolás, rá (is) esett a választás. A Szuper Ligában végzett munkája miatt felkérést kapott, hogy a PDC European Tour (20 állomásból áll, a darts elitje, legjobb játékosok részvételével) sorozatain is jelen legyen, mint „író”. A színpadi munkán túl hatalmas élmény, hogy a játékosokat testközelből is megismerhette, hiszen a versenyhelyszínen szabad bejárása volt a játékosoknak fenntartott „lobby” részbe is. Tagja a PDC Hungarian Fan Clubnak, amely sok, 1000 főnél nagyobb létszámú amatőr versenyt rendezett, kvalifikációkat bonyolított, a Sport TV közvetítéseit a Fan Club két alapítója segíti szakkomentátorként. Több mint 50 ezer követőjük van a közösségi oldalon, ennek hatására ugrásszerűen megnőtt a darts népszerűsége hazánkban. Ezt munkát ismerte el a PDC azzal, hogy Magyarországon is lehet ilyen rangos darts verseny.

A képen balról jobbra: Bata Bogdanov Daniella (PDC táblabíró), Christian Peter (PDC táblabíró), Vereczkey Lajos (PDC táblabíró, Sport TV szakkomentátor, Németh Norbert (PDC táblabíró), Bata József (a PDC informatikai munkatársa)

 

KAUFER TAMÁS

Idén lett hatvanéves, élete felében szorosan kötődik a futáshoz Kaufer Tamás, aki május elsején, a SportmajálisON délelőtt harmadik beszélgetésében, 12.30-tól arról is beszél majd, hogyan gyógyult ki a koronavírus okozta fertőzésből, és hol tart most a felépülésben. Szó lesz persze a futásról, a félmaratonokról, maratonokról, amelyeket Tamás teljesített már a hosszú évek alatt. Sokfelé járt az országban, igyekezett mindig új versenyeket felfedezni magának. „Saját” versenye is van, az ő nevéhez fűződik a ma már országos hírnévnek örvendő Vérteskozma Rock’n’Roll Futás, de ő szervezte meg először a Koch László utcában a lépcsőfutó versenyt is. Az utóbbi években mikrofont ragadott, szpíkerként segíti a futókat. „Régóta versenyzem, így mostanra tudom, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amelyek egy versenyt jóvá tesznek. A jó helyszínválasztás mellett a hangulat nagyon fontos, a felszabadult, vidám légkör segít átlendíteni a futókat a holtponton” – fogalmazott egy interjúban. Az ő frissítő pontjain általában dübörög a rockzene, ez az ismertető jegye. A versenyek között kedvence a Naplemente félmaraton és a Futniszép sorozat, ezen belül is a Tihanyi félmaraton. Ahogyan a futásra, úgy a szpíkerkedésre is mindig alaposan felkészül, bejárja a pályákat, hogy pontos információkat tudjon adni. „Mindezek mellett nagyon fontos a szeretet” – mondta az fmc.hu-nak egy másik beszélgetésben. „Az utolsóként beérkezett ember ugyanolyan fontos, mint a győztes. Mindenkit meg kell becsülni és mindenki felé olyan szeretetet kell sugározni, amivel motiválhatóak ahhoz, hogy megtegyék a hátralévő kilométereket. Persze, a nézők is fontosak, mindig szólok hozzájuk is. Mindig az adott pillanat dönti el, hogy mire van szükség.”

 

BÁNHEGYI ADRIENN

A május elsejei SportmajálisON utolsó beszélgetésében Bánhegyi Adrienn következik 12.45 perctől. A szombathelyi születésű, de családi szálakkal Székesfehérvárhoz is kötődő sportoló testnevelő tanár édesapja ötlete alapján kezdett ugrókötelezni. Mintegy 30 éve foglalkozik ezzel a sporttal, ötször volt Európa-bajnok, háromszor világbajnok. Európa- és világrekorddal is büszkélkedhet. A tripla világcsúcsot – amikor a versenyző egy ugrás alatt háromszor forgatja meg a kötelet maga alatt – tíz évig ő tartotta. Adrienn 2010-ben bekerült a Cirque du Soleil társulatába, ahol többek között a Quidam című produkcióban is fellépett. Kötélugró műsoraival bejárta a világot, számtalan helyen láthatták a rendkívül látványos összeállításokat. A legkiemelkedőbb szereplései közé tartoznak: Forma 1 (Abu Dhabi 2017), Rio de Janeiro Olimpia (2016), Crossfit Games (2016), Dubai Fitness (2018), New York Knicks (2017), Orlando Magic (2016), Golden State Warriors (2018) félidő show műsor, Riói Karnevál, varieté és TV műsorok (Home and Family, Los Angeles). Fellépett az FC Barcelona és a Borussia Dortmund csapata előtt is. Kedvenc műsora, gyakorlata a magyar dallamokra koreografált „Csárdás”.

  


 

,