Hírek

Mit tervezünk, ha újra együtt lehetünk? – Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub

2021. május 14.   SZKKK  

Május elejétől – az aktuális jogszabályi előírások betartása mellett – újra nyitottak a közművelődés terei Székesfehérváron. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házai is visszavárják közösségeiket, ezért megkerestük a nálunk „lakó” egyesületeket, csoportokat: milyen terveik vannak az újraindulásra? Kérdéseinkre ezúttal a Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub ötletgazda-szervezője, Kozma Tamás Gáspár válaszolt.

Öt évvel ezelőtt született a gondolat Kozma Tamás Gáspár fejében: mi volna, ha az otthonon kívül is lenne egy hely, ahol a társasjátékot kedvelők összejöhetnének? Bekopogtatott az Öreghegyi Közösségi Házba, ahol szintén jónak tartották az ötletet, így aztán egy szombati napon el is indult a Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub. Az első alkalommal magával vitte két gyermekét, később aztán jöttek egyre többen mások is, a klub megmaradt.

– Havi rendszerességgel hirdetjük az alkalmakat, előre egyeztetve a házzal, hogy ne ütközzünk más rendezvénnyel. Magunkat reklámozzuk, az érdeklődők főleg a közösségi oldalunkról tudhatnak az éppen aktuális dátumról. Bár a társaság mindig változik, van egy stabil mag van, akik követnek minket. A járvány miatt november óta sajnos nem tudtunk találkozni, de ha lehet, akkor a nyárra szervezek újra programot – mondta Kozma Tamás Gáspár. – A klubba a saját játékainkat hozom, egyszerűbbek és bonyolultak is vannak közöttük, de az biztos, hogy az elmúlt harminc év legjobbjait találja meg nálunk, aki eljön: stratégiai, taktikai, versengő és kooperatív, tábla- és kártyajátékok is várják a játékosokat.

A klubfoglalkozások mostanra már nem csak az Öreghegyen folynak. Az ottani alkalmakon általában mindig sok a gyerek, sok család is kihasználta a lehetőséget, hogy játszanak egy jót együtt. Az időjárástól függően a kertben vagy két benti teremben rakták ki az asztalokra a játékokat, általában kettőtől este kilencig tartott a parti. Voltak viszont, akik szívesebben játszottak volna csendesebb körülmények között, ezért egy idő után szükség volt egy másik helyszínre is: a Királykút Emlékházbeli alkalmakat csak felnőtteknek hirdetik meg. Ezt már az időpont is jelzi – említette Kozma Tamás Gáspár. Az ottani teremben délután öttől egészen éjfélig lehet játszani. Szülőknek például ez nagyon megfelelt, az otthoni, esti „gyerekes” programok után jöttek el ide, és még órákig ülhettek a kedvenc stratégiai játék mellett a hasonló érdeklődésű társakkal együtt. Olyan is akadt persze, aki mindkét helyre járt, de talán éppen ez a klub lényege: a sokféle játék igazi felüdülést, kikapcsolódást kínál minden korosztálynak.