Hírek

Csak azért is: néptáncos felvonulás a belvárosban

2021. augusztus 18.   SZKKK  

Népzenétől volt hangos szerda délután a Fő utca: a cecei székhelyű Tehetség Művészeti Iskola és a Paksi Tehetség Táncműhely apraja és nagyja vonult végig a belvároson szépséges viseletekben, hogy megmutassa szűkebb pátriája táncait, dalait. Az Országalmától indulva több alkalommal és helyszínen mutatkoztak be a táncosok, akik között óvodás korúak és fiatal felnőttek is voltak.

Ha a hagyományos, minden évben nagyon várt nemzetközi fesztivál színes kavalkádját nem is láthattuk idén a belvárosban, azért nem maradtunk néptáncos felvonulás nélkül most sem. Szerda délután a cecei székhelyű Tehetség Művészeti Iskola és a Paksi Tehetség Táncműhely csoportjai, mintegy hatvan táncos érkezett Fehérvárra, hogy a belváros több pontján is megállva táncoljon, énekeljen a közönségnek. Voltak is szép számmal nézők, akik minden egyes helyszínen hálás tapssal köszönték meg a bemutatókat.

Mezőföldi, kalocsai, bonchidai táncokat láthattak a belvárosban járók, akik közül néhányan biztosan elkéstek innen-onnan, többször is hallottuk a mondatot, hogy „csak még egyet nézzünk meg, aztán mehetünk tovább.” A gyerekek különösen szívesen nézték a produkciókat, hiszen a saját korosztályukat látták táncolni, dalolni, csujogatva vonulni. Az óvodás korú apróságok mellett huszonévesek mutatták meg a fehérváriaknak, mi mindent tanultak a Tehetség Művészeti Iskola különböző telephelyein. A belváros minden pontján más és más produkciót adtak elő a gyerekek, az év során megtanult koreográfiák egy-egy részletét hozták el Fehérvárra Iker Józsefné, Iker Kamilla és Görög Balázs tanítványai.

Szépséges viseletekben, kalocsai és mezőföldi ruhákban érkeztek a táncosok. A kalocsai ruhák egy része eredeti, nagymamától megmaradt, padláson őrzött szoknyákat is vásárolnak a csoportoknak – tudtuk meg, hogy aztán azok alapján új, de a hagyományhoz, az eredetihez hű, új öltözékek készülhessenek a bemutatókra. Már csak a ruhák miatt is érdemes volt megnézni a felvonulást, de – ezt a hosszan tartó tapsok jelezték – a közönség minden pillanatát élvezte a felvonulásnak, amelynek zenei kíséretét Kósa Péter és zenekara szolgáltatta.

A Tehetség Művészeti Iskola – amelynek diákjai néhány évvel ezelőtt már jártak Székesfehérváron – 2018. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. Jelenleg közel 800 növendékkel dolgoznak a cecei székhelyen, valamint a sárbogárdi, paksi, mezőszilasi, szalkszentmártoni, sárkeresztúri és nagylóki telephelyeken. Az intézmény vezetője által megálmodott iskola célja, hogy a városokban és a falvakban élő gyerekek számára egyaránt elérhető legyen az archaikus, tiszta forrásból megszületett néptánc, valamint a modern tánc, a társastánc és a balett, amit magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező, lelkes pedagógusoktól tanulhatnak meg. A művészeti képzés akár a gyerekek pályaválasztását is segítheti, ezen kívül a foglalkozások hét közben is kiváló időtöltést jelentenek a fiataloknak, akik 6–22 éves korig járhatnak az intézménybe. A Tehetség Művészeti Iskolából kikerült egykori tanítványok közül mára már többen is tagjai ifjúsági és felnőtt együtteseknek, a tánc része lett az életüknek.

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

 


 

,