Hírek

Felvonultak az óriásbábok

2021. augusztus 17.   Lőrincz Miklós  

A Székesfehérvári Királyi Napok népszerű szereplői, a királyi óriásbábok tartottak ma felvonulást a belvárosban, népes „udvartartás” kíséretében: a Fő utca egész hosszában sokan várták a királyi sétát, amelynek résztvevői Géza fejedelem és felesége, Sarolt fejedelemasszony, valamint a Magyar Szent Család, Szent István, Szent Imre és Gizella királyné voltak. A királyokat elkísérte Asztrik püspök óriásbábja is.

Az óriásbábokat a séta állomásain – a Vörösmarty Színház előtt és az Országalmánál Szabó Miklós Bence, a felvonulás ceremóniamestere mutatta be. A menetben a Fejér Baranta Hagyományőrző Egyesület képviselte azokat a középkori hagyományőrző csapatokat, amelyekkel a közönség a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 20–22. között a Zichy ligetben találkozhat majd. A barantások az Országalmánál tartottak látványos bemutatót: csattogtak a karikás ostorok, szóltak a botok.

Az óriásbábokkal legközelebb csütörtökön találkozhatnak a rajongók, akkor nyolc óriásbáb vonul fel: Szent László, Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. (Vak) Béla, III. Béla, Antochiai Anna, II. András és IV. Béla. A királyi séta akkor is a Vörösmarty Színháztól indul a Sub Rosa régizenei együttes kíséretével, a Városház téren pedig a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar kiskoncertje fogadja a menetet.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,