Hírek

„Én elmentem a vásárba félpénzzel…”

2021. szeptember 12.   SZKKK  

Bábszínház, interaktív népmese sok játékkal, tánccal és dallal, varázstorna még több dallal és mondókával, és végül egy hangulatos bluegrass koncert – jól sikerült a vasárnapi piknik Felsővárosi Közösségi Házban, ahol a színpadi programok mellett szép karkötők és nyakba való szütyők is készültek a kézműves foglalkozáson.

Diót törtek, lovagoltak, ajtón kopogtattak, zongoráztak, körbe jártak és aztán hátramenetbe kapcsoltak, ugráltak és táncoltak, eső elől a színes köpönyeg alá bújtak – de legfőképpen is sokat énekeltek, mondókáztak, és persze sokat nevettek vasárnap délután a Varázstorna résztvevői. Kicsik és nagyok, gyerekek és anyukák, apukák is nagyon élvezték a Miklós Kata vezette foglalkozást, amely most tényleg a legkisebbeknek szólt: ölben ülő baba, kúszó-mászó apróka, totyogó és már ügyesen szaladgáló lánykák és fiúcskák figyelték a sok-sok dalt, a sokszor hallott, ismerősen csengő szövegek ritmusára egyedül vagy szüleikkel mozogtak, emelték a karjukat, a lábukat, rázták a csörgőket – aki csak benézett és látta a kis csapatot, önkéntelenül is mosolygott.

A kacagásnak nem volt híja a színházteremben sem, ott a nagyobb gyerekek előbb az Aranyszamár Bábszínház előadását, Az állatok nyelvén tudó juhász című mesét láthatták, aztán pedig a Sanyi, Én és a Gyerekek társulat, azaz Tűzkő Sándor és Nyáry Bernadett játszott a gyerekekkel. A Sündisznó című népmese feldolgozásában előbb táncba hívták a közönséget, később a történet előrehaladtával az erdőt alkotó fák megszemélyesítése is a gyerekek feladata volt, de a felnőttek sem maradtak ki a jóból: a szülők, nagyszülők a kicsikkel együtt énekelték, mókázták végig az Én elmentem a vásárba című dalt. Közben persze a mese is haladt előre, az ideiglenes szereplők közönségként is élvezhették a történetet, amelyben  a végén – ahogyan az kell – minden jóra fordult. 

Míg a Sündisznó jó sorsa beteljesülése felé haladt, a Csókakői Hun-ok vezetésével kézműves foglalkozás is folyt a teremben, sok szép karkötő és nyakba való kis bőrszütyő készült vasárnap. Kint, a kertben a szép napsütésben lehetett játszani, a kicsik labdát meg szalma karikát pakoltak nagy figyelemmel, a nagyobbak a felnőttekkel nyomozhattak: a kert egy-egy pontján elrejtett feladatok megoldásáért kis ajándék is járt.

A kellemes délutánt koncert zárta. A Csillagfröccs zenekar „elődje” egy iskolai kórus, amely 2008-ban a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola tanáraiból és diákjaiból alakult. Ők voltak a Csillag kórus, az első magyar bluegrass-gospel énekegyüttes, amely számos fesztiválon fellépett, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Török Máté, a Misztrál Együttes vagy Ferenczi György. 2020 szeptemberétől a kórus Csillagfröccs zenekar néven működik – bluegrass-gospeleket, bluest, ír muzsikát és jól ismert „slágereket” is játszottak a vasárnapi Felsővárosi pikniken.