Hírek

Fedezzük fel együtt Fehérvár kincseit!

2021. szeptember 9.   SZKKK  

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az épített örökség szépségeire fogékony kíváncsiakat. Székesfehérváron 2021-ben is kínál érdekességeket a program: körséta a Városházán a polgármesterrel, előadások és bemutatók a Csillagvizsgálóban, vezetett túra a Fejér Megyei Levéltárban, épületbejárás a felújítás alatt álló Szent István-székesegyházban, séták a Belvárosban, koncertek, nyílt balettpróba, kézműves foglalkozás – többek között ezeket az élményeket kínálják a szervezők az érdeklődőknek szeptember 18–19-én. A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

A Kulturális Örökség Napjait több mint húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Ez alkalomból évről évre olyan épületek nyílnak meg a nagyközönség előtt, amelyek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látogathatók. Székesfehérvár a kezdetektől kapcsolódott a rendezvénysorozathoz, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek.

A programok egy részére előzetes regisztráció szükséges, például előre kell jelentkezni a felújítás alatt álló Szent István-székesegyház meglátogatására is, ahol szakemberektől hallhatnak a munka jelenlegi állásáról és láthatják a már megszépült részeket. Szombaton délelőtt és délután is több túra indul, részvételi feltétel a zárt cipő és a megfelelő egészségi állapot. Regisztráció: muzeum@puspokseg.hu. Minden évben slágerprogram a Városháza bejárása, szombaton két alkalommal lesz erre lehetőség, fél kettőkor és este hatkor a polgármester, Cser-Palkovics András és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető mesél az épület történetéről, szépségeiről – a bejárásra a www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok oldalon lehet regisztrálni.

A csillagos égbolt titkaival ismerkedhetnek azok, akik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló programjára regisztrálnak: szombaton este szabad szemes és távcsöves bemutatók, vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket, regisztrálni a www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok oldalon lehet. A csillagvizsgáló már pénteken is látogatható, a 21 órakor kezdődő Hold, Jupiter, Szaturnusz című bemutatóra a csillagvizsgáló Facebook-oldalára küldött üzenetben kell jelentkezni.

Belvárosi sétákra hív a Tourinform: szombaton délután Szép szobrok városa címmel Székesfehérvár rég- és közelmúltjáról hallhatnak a látogatók – a szobrok nyelvén; vasárnap délután pedig reformkori sétát tehetnek a Pelikán udvartól a Vörösmarty Színházig. Indulás mindkét napon a Hiemer-ház elől, regisztráció: www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok.

A Szent István Király Múzeum is készül az örökségnapokra. Ahogyan már megszokhattuk, a rendezvény ideje alatt az aktuális időszaki és állandó kiállítások ingyenesen látogathatók. Épületlátogatást, valamint tárlatvezetést tartanak az Új Magyar Képtár 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményében szombaton, belvárosi sétát szerveznek vasárnap délelőtt, amelyen a Virágórától indulva közelebbről szemügyre lehet venni néhány különleges belvárosi épület homlokzatát, a sokszor észrevétlenül megbúvó részleteket. A Romkertben délután a Vigyázat, építési terület! című élő történelmi programban Balogh Bálint építőmester vezetésével járhatják körbe a Nemzeti Emlékhelyet a látogatók. Ez utóbbi eseményre és a sétára a bejelentkezes@szikm.hu címen kell előzetesen regisztrálni.

Három koncert is várja a zenekedvelőket a Kulturális Örökség Napjain, amelyekre szintén előzetes regisztrációt kérnek a szervezők. Szombaton este hat órakor, a Nemzeti Emlékhelyen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének koncertjén George Philipp Telemann 4 hegedűs concertója hangzik el – regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu. Aki aznap még szívesen hallgatna zenét, az az evangélikus templomban megteheti, ott fél nyolckor kezdődik Tóka Ágoston orgonaművész 700 év orgonamuzsikája című koncertje, amelyen többek között Bach, Liszt és Kodály művei csendülnek fel – regisztráció: www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok. Vasárnap a Szerb Ortodox templomban este fél hatkor a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjére várják a közönséget, itt ószláv és orosz nyelven szólalnak meg az ortodox egyházzene legszebb dallamai. Regisztráció: www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok. A gyönyörű templom egyébként szombaton 10.00 és 18.00, vasárnap pedig 10.00–16.00 óra között nyitott kapuval várja a látogatókat, az egyedülálló ikonosztáz mellett Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásait is megtekinthetik.

A hétvégén a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában 10.00–17.00 óra között vezetett épületlátogatások indulnak, a pincétől a padlásig bejárható a ház. Nyitva lesz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ egyik épülete, a Királykút Emlékház is, ahol szombaton délelőtt, vasárnap pedig délután megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás. Az SZKKK másik telephelyén, a Felsővárosi Alkotóházban már 17-én, pénteken is várják a látogatókat: 10.00–14.00 óráig gyermek kézműves foglalkozásokat szerveznek a Fehérvári Kézművesek Egyesületével – erre is regisztrálni kell a www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok címen. A házban mindkét napon 10.00–19.00 óra között megtekinthető az egyesület tagjainak alkotásaiból rendezett kiállítás is.

A rendezvénysorozathoz a Székesfehérvári Balett Színház is csatlakozik: az érdeklődők szombaton délelőtt 10 órától részt vehetnek a társulat nyílt próbáján a Videoton Oktatási Központban. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok. Ezen kívül a belépéshez védettségi igazolvány is szükséges.

A rendezvénysorozat részletes programja a www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok oldalon olvasható.

Archív fotók: Igari Balázs és Lőrincz Miklós


 

,