Hírek

Menő jövő – vasárnap ismét jön az Elektromos járművek napja

2021. szeptember 22.   Hajnal Csilla  

Menő jövő címmel a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ ebben az évben is megszervezi az Elektromos járművek napját. Szeptember 26-án, vasárnap 10 órától a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán találkozhatnak az érdeklődők a technika legújabb vívmányaival – az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők a járműveket ki is próbálhatják. A sátrakban a témával kapcsolatos beszélgetésre várják az érdeklődőket, a gyerekeknek a Prohászka ligetben kínálnak szórakozást a szervezők, akik a felnőttek számára egy többfordulós nyereményjátékkal is készültek: a fődíj egy elektromos roller. A rendezvényről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Több izgalmas rendezvény is várja az érdeklődőket a hétvégén, amelyekről összefoglalóan elmondhatjuk, témájuk a környezet- és klímavédelem. A zöld kérdések kerülnek terítékre a Sóstón, a kétnapos Tisztán látszik! fesztiválon, amelyhez jól kapcsolódik a vasárnapi belvárosi program – Cser-Palkovics András polgármester a tájékoztatón kiemelte: az első fehérvári Elektromos járművek találkozója úttörő kezdeményezés volt, amely lehetőséget adott az érdeklődőknek arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek az új technológiával, és ki is próbálhatták az eszközöket. Idén a csatlakozóknak köszönhetően nagyobb szabású lesz a rendezvény. A kerekasztal-beszélgetések közül a polgármester felhívta a figyelmet a Fehérvár jövőbeni közlekedésével foglalkozóra, amelyhez a város Facebook-oldalán még várják a kérdéseket – a téma fontos, hiszen Székesfehérvár készülő klímavédelmi stratégiájának is hangsúlyos eleme lesz a közlekedés. A tájékoztatón elhangzott, hogy szombaton és vasárnap is ingyenes körjáratban közlekedik a Sóstó és a belváros között a „zöld busz”, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe az érdeklődők.

Szeptember 26-án, vasárnap 10.00–18.00 óra között a Jövő Mobilitása Szövetség tagjai közül 18 kiállító lesz jelen a rendezvényen – erről Pukler Gábor, a szövetség elnöke beszélt. Az autós cégek a következő modellekkel érkeznek az eseményre: Volkswagen ID.3, ŠKODA ENYAQ, Volkswagen ID.4, Audi e-tron; Hyundai Ioniq, Hyundai Kona; Kia eSoul, Kia eNiro; Nissan Leaf; Mercedes EQA. Olyan modellt is láthatnak majd az érdeklődők, amellyel az utakon még nem is találkozhatnak. Az autók mellett elektromos robogók, nagymotorok, rollerek és egyéb eszközök is megjelennek a Menő jövő napon. A járműveket a résztvevők a korábbi évekhez hasonlóan ki is próbálhatják, a tesztvezetésre a kiállító cégek képviselőinél lehet jelentkezni a helyszínen – hangzott el. A MÁV egy mozdonyszimulátorral vesz részt az eseményen, amit szintén kipróbálhatnak az esemény résztvevői, ezt a gyerekek biztosan élvezik majd, hiszen „mozdonyvezetők” lehetnek egy kis időre. A Vodafone okosváros megoldásaival jelenik meg az eseményen, valamint több vállalkozás is bemutatja – otthoni és közterületi – elektromos autó töltési megoldásait.

Az Elektromos járművek napján bemutatkoznak a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. járművei: egy rollert, a temetői kisbuszt, egy golfautót és egy billenő platós autót láthatnak majd az érdeklődők a helyszínen.

A rendezvény célja az ismeretterjesztés is, ezért az érdeklődők több előadást is hallhatnak a nap folyamán. A Romkert előtti körforgalom közelében, a Panorama Offices előtt levő parkolóban felállított sátorban szó lesz  arról, hogyan változik Székesfehérvár közlekedése a következő évtizedekben, de nagyon izgalmasnak ígérkezik az a beszélgetés is, amely a kétkerekű elektromos járművekkel, ezen belül is a rollerekkel foglalkozik – emelte ki Pukler Gábor. Ez a terület egyelőre kevéssé deffiniált, sokszor a szokásjog alapján közlekednek a használók. A harmadik téma kapcsán pedig az érdeklődők megismerhetik az elektromos közlekedéshez kapcsolódó technológiákat (töltők, applikációk stb.) is.

A Várkörút mellett, a Prohászka ligetben sokféle egyéb szórakozási lehetőség várja a legifjabbakat: fajátékok, mobil akadálypálya, kisebb és nagyobb kergebringák, kreatív és a közlekedéshez kapcsolódó játékok – mondta el Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője. A ligetben egy különleges kiállításon mutatják be a rajzpályázatra beküldött alkotások legjobbjait: a szervezők ugyanis pályázatot hirdettek óvodásoknak és általános iskolásoknak. A téma: A jövő technológiája – Székesfehérvár közlekedése 100 év múlva. A technika szabadon választott volt, a képeket papíron vagy akár online rajzolóprogramban is elkészíthették a pályázók.

Az elektromos járművek napjához egy nyereményjáték is kapcsolódik, amely már az esemény előtt, a Mobilitási héten, szeptember 16-án elkezdődött. A többfordulós játék résztvevőinek többek között online tesztet kell kitölteni és egy cikket elolvasni az elektromos közlekedéssel kapcsolatban, válaszolniuk kell egy, az eseményhez kötődő kérdésre, és egy feladvány alapján meg kell találniuk a városban egy helyet. A játék online feladatait szeptember 23., csütörtök 12.00 óráig lehet megoldani, a záró fordulót az Elektromos járművek napján, a helyszínen rendezik meg, ahol eldől, ki nyeri meg a fődíjat, az Esegway World Kft. és az Innoplace Kft. közös felajánlását, egy elektromos rollert. A játékkal kapcsolatban részletes leírást a fehervariprogram.hu oldalon és annak Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

Menő jövő – részletes program »

Elektromos roller nyereményjáték – felhívás »