Hírek

Népművészeti kiállítás és kézműves délután a Felsővárosban

2021. szeptember 10.   Hajnal Csilla  

Nyolcadik alkalommal rendezik meg 2021-ben a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hónapját, amelynek idei mottója: „Kezeink által formálva”. A programsorozat célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák és nyitott műhelyek létére, hagyományőrző és értékteremtő tevékenységére. Az eseményhez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Felsővárosi Alkotóháza kiállítással és kézműves programmal csatlakozik.

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos hétvégéjét 2014 óta rendezi meg a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza közreműködésével. A program célja, hogy a ráirányítsa a figyelmet a kézműves alkotóházak létére, tevékenységére. A rendezvény idején a házak olyan eseményeket szerveznek, amelyek bemutatják a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományait, értékeit. Ebben az évben nem csupán egy hétvégén, hanem szeptember 26-ig tart a program, amelyhez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Felsővárosi Alkotóháza is csatlakozik.

A házban népművészeti kiállítást rendeznek, amelyen a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlaton fazekasmunkákat, szőtteseket, hímzéseket csodálhat meg a látogató, többek között tarisznya a Mezőségből, gömöri csomós hímzéssel díszített zsákocska, keresztszemes szalvéta, rábaközi falvédő, sárközi terítő is látható lesz az Alkotóházban. A kiállítók között szerepel Erdélyiné Horváth Gabriella, Mayer Györgyné, Máhr Ferencné, Molnár Enikő, Németh Katalin, Sáricz Gyuláné, Sóthy Györgyné, Szabóné Rápolti Éva és Szenczi Jánosné.

A népművészeti kiállítás megtekinthető szeptember 11–12-én, szombaton és vasárnap, szeptember 17-től 19-ig, péntektől vasárnapig és szeptember 25–26-án, szombaton és vasárnap 10.00–19.00 óra között a Felsővárosi Alkotóházban (Kertalja u. 8.)

A rendezvénynek része lesz egy kézműves program is szeptember 17-én, pénteken, amelyre gyerekeket várnak a szervezők 10.00 és 14.00 óra között. Az eseményen a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai a körmöcskével fonás, a hímzés alapjaival ismertetik meg a diákokat, de lehet ékszert készíteni tökmagból, papírt hajtogatni és gyöngyöt fűzni, és megpróbálkozhatnak a gyerekek a tök- és gyümölcsvarrással is. Regisztrálni a www.fehervariprogram.hu/oroksegnapok oldalon lehet.

A kézműves délelőtt és a népművészeti kiállítás része a szeptember harmadik hétvégéjén, 18–19-én zajló Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat fehérvári eseményeinek is.

 

 

 

 


 

,