Kulturális Örökség Napjai 2021

2021. szeptember 7.   SZKKK  

Mikor:
2021. szeptember 18., szombat @ 10:00 – 2021. szeptember 19., vasárnap @ 19:30 Europe/Budapest Időzóna
2021-09-18T10:00:00+02:00
2021-09-19T19:30:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

 

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az épített örökség szépségeire fogékony kíváncsiakat. Székesfehérváron 2021-ben is kínál érdekességeket a program: körséta a Városházán a polgármesterrel, előadások és bemutatók a Csillagvizsgálóban, vezetett túra a Fejér Megyei Levéltárban, épületbejárás a felújítás alatt álló Szent István-székesegyházban, séták a Belvárosban, koncertek, nyílt balettpróba, kézműves foglalkozás – többek között ezeket az élményeket kínálják a szervezők az érdeklődőknek szeptember 18–19-én. A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

Szeptember 18., szombat

 

Felsővárosi Alkotóház • Kertalja u. 8.

Előrendezvény szeptember 17-én: 10.00–14.00  Gyermek kézműves foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesületével – regisztráció » 

A gyerekek megismerhetik a körmöcskével való fonást, kipróbálhatják a hímzést, készíthetnek tökmagból ékszert, varrhatnak tököt és más gyümölcsöket, ezen kívül papírhajtogatással és gyöngyfűzéssel is várja a gyerekeket a Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

10.00–19.00 Népművészeti kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotásaiból

A kiállításon tíz alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a népművészet, a népi mesterségek több ágából.


Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára • Szent István tér 2–3.

10.00–17.00 Vezetett épületlátogatások óránkénti indulással – a levéltár épületeinek, az épületek történetének bemutatása

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából a látogatók előtt. Óránként indított szakvezetéssel, a levéltár épületeinek, az épületek történetének bemutatásával várják az érdeklődőket. Ezen a napon a pincétől az emeletig megmutatják a levéltár egyébként nyilvánosságtól elzárt tereit is.


Szerb Ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–17.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató és Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásainak megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.


Szent István-székesegyház • II. János Pál pápa tér

10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 és 16:00 Látogatás a felújítás alatt álló székesegyházban – regisztráció: muzeum@puspokseg.hu, részvételi feltétel: zárt cipő, megfelelő egészségi állapot

IV. Béla ifjú királyként építtette a királykoronázások alkalmával fontos szerepet játszó Szent Péter és Pál templomot, melyet a törökök dzsáminak használtak. Kiűzésük után, 1688-tól a jezsuiták vezetésével városi plébániatemplomként működött. Barokk stílusú átépítése során új titulust kapott. A belső teljes kifestése Johann Ignaz Cimbal munkája, amit 1768-ban fejezett be. A főoltár Mária Terézia megbízásából Franz Anton Hillebrandt tervei alapján 1772 és 1775 között készült. Főoltárképét Vincenz Fischer festette 1775-ben Bécsben. 1777-től székesegyház, 1938-tól kisbazilika. Altemplomában őrzik III. Béla és Antióchiai Anna sírjának mészkő lemezeit.


Királykút Emlékház • Mikszáth Kálmán u. 25.

10.00–13.00 Épületlátogatás – megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás is

Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár egyik legrégebbi, középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a koronázási ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt itt álltak meg és vízénél frissítették fel magukat. A kút a középkorban nemcsak egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt, amelyet a 18. század végén vettek körül a ma ismert emeletes épülettel. 


Székesfehérvári Balett Színház • Videoton Oktatási Központ, Berényi út 101.

10.00–12.30 Nyílt próba a Székesfehérvári Balett Színháznál – regisztráció »  (a belépéshez védettségi igazolvány szükséges)

A nyílt nap keretében a résztvevők megtekinthetik a Székesfehérvári Balett Színház reggeli balettóráját, illetve a repertoár próbájába is rövid betekintést nyerhetnek.


Városháza • Városház tér 1.

13.30 és 18.00 Vezetett bejárás dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel – Regisztráció »

A székesfehérvári Városháza az egyik legjelentősebb barokk épület Magyarországon. Főépülete évszázadok óta otthont ad a város sorsáról döntő gyűléseknek és egyéb kiemelkedő eseményeknek, ezért igen fontos politikai és kulturális jelentőséggel bír Székesfehérvár életében. Emeletén a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai, valamint Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla szekkói láthatók. 


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen megtekinthetők.

SZIKM Új Magyar Képtár • Megyeház utca 17.

15.00-16.30 Épületlátogatás, valamint tárlatvezetés a 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményben

A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti kiállítását. Az 1960-as évek óta a rangos kiállításokkal párhuzamosan fejlődött az a jelentős hazai kortársművészeti kollekció, amely jelenleg körülbelül 7500 darabból áll. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató. A kiállítás hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit. Tekintsék meg Önök is ezt a páratlan kollekciót, és ismerkedjenek meg a gyűjteménynek helyet adó épület izgalmas történetével!

SZIKM Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert • Koronázó tér 1.

18.00-19.00 Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének koncertje – regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

George Philipp Telemann minden idők egyik legnagyobb életművével rendelkező német barokk zeneszerzője. Közel háromezer alkotás fűződik a nevéhez, melyek közül a 4 hegedűs concerto (Concerto for Four Violins) fog felcsendülni az egykori királyi bazilika falmaradványai között. A közönség izgalmas részleteket is megtudhat a zeneszerző életéről és munkásságáról.


Tourinform Székesfehérvár • Oskola u. 2–4.

16.00 Belvárosi séta: Szép szobrok városa – városunk rég- és közelmúltja a szobrok nyelvén. Indulás: Tourinform iroda, regisztráció » 

A belváros szép szobrai mesélnek történelmünkről, és meghatározzák a város hangulatát is. Sétánk során a szobrokon keresztül idézzük meg a város fordulatokban gazdag történetét, közben olyan felfedezéseket is teszünk, amelyek a hétköznapokban rejtve maradnak.


Székesfehérvári Evangélikus Templom • Szekfű Gyula u. 1.

19.30–20.30 700 év orgonamuzsikája – Tóka Ágoston orgonaművész hangversenye. Regisztráció » 

Műsor:
Estampie a Robertsbridge-kódexből
Steigleder: „Vater unser im Himmelreich” – Toccata
J. S. Bach: D-dúr Preludium, Air és Fúga
Liszt: Keresztes lovagok indulója a Szent Erzsébet legendájából (Koloss István orgonaátirata)
Kodály: Pange Lingua – Preludium
Hurford: Suite: Laudate Dominum
Gárdonyi: EGATOP

Tóka Ágoston a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses minősítésű orgonaművészi diplomát 2013-ban Pálúr János, Ruppert István és Fassang László növendékeként. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima Díjat, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Fischer Annie Ösztöndíjat kapott. Emellett rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja: 2011-ben 3. díjat nyert a Weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, 2016-ban 4. díjat Bethune-ben (Franciaország), 2017-ben pedig 2. díjas és Bach-különdíjas lett St Albans-ban (Egyesült Királyság), a világviszonylatban is legjelentősebb orgonaversenyek egyikén.

Egyházzenészként a neves orgonaművész, Beharka Pál utóda a Magyarországi Baptista Egyházban, mint az Újpesti Baptista Gyülekezet és a Baptista Központi Énekkar orgonistája. Tanárként a Baptista Teológiai Akadémián és az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában tanít orgonát. Rendszeresen közreműködik a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, a Nemzeti Filharmonikusok, az Angelica Leánykar, a Nyíregyházi Cantemus Kórus és számos más prominens hazai együttes hangversenyein. Szólistaként jelentős magyarországi templomokban, koncerttermekben és több európai országban adott hangversenyt.


Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló • SZKKK, Fürdő sor 3.

Előrendezvény szeptember 17-én: 21.00 Bemutató: Hold, Jupiter, Szaturnusz – regisztráció: a csillagvizsgáló Facebook-oldalán üzenetben

20.00, 21.00 és 22.00 Kulturális örökségünk: a csillagos égbolt – vezetett túrák a Csillagvizsgálóban, szabadszemes és távcsöves bemutatók, vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadások Regisztráció » 

A 60 perces bemutató része egy előadás, valamint tiszta idő esetén szabadszemes és távcsöves bemutató. 

Előadások: 

A 20.00 órakor kezdődő turnusban:

Dr. Hudoba György: Az égbolt, mint kulturális örökségünk része

A csillagászat egyidős az emberiséggel. Valamikor régen, mikor már volt emberi tudás, de tudomány még nem létezett, a természet és az embert körülvevő világ leírása költészet volt. Költészet, mely hiedelmek, mítoszok, regék és mesék útján, szájról szájra, apáról fiúra öröklődött nemzedékeken át. Az emberi fantázia így az eget is benépesítette különböző csillagképekkel, és hozzájuk fűződő történetekkel. A városlakó ember megfosztotta magát az égbolt látványától – s ezzel együtt egy csomó információtól – pedig ma is ugyanaz az ég borul fölénk, mint őseink fölé, évezredekkel ezelőtt. A régi népek hiedelme és mondavilága része kulturális örökségünknek, és – bár eredetüket talán nem is tudjuk –, még manapság is fellehetők a nyomai.

A 21.00 órakor kezdődő turnusban:

Dr. Nagy Rezső: A csillagászat óriásai: Cassini, Huygens, Tycho, Kepler

A csillagászat alapvetően megfigyelő tudomány, és a megfigyelésekből próbáljuk megismerni a világot, és kideríteni, hogyan is működik. Ezen megismerési folyamat mérföldköveit jelentik azok az eredmények, amelyek a címben szereplő tudósok nevéhez fűződnek.

A 22.00 órakor kezdődő turnusban:

Dr. Hudoba György: Mi van a Mars belsejében?

A Mars nehezen akarja felfedni titkait. A NASA InSight űrszondája 2018. november 26-án az Elysium Planitia régió sík, északi részén leereszkedett a Mars felszínére. A leszállóegység két szeizmométert is telepített, melyek „élő” adatokat küldtek vissza a Földre. A kutatók a talajrezgések tanulmányozása révén, a szeizmológia módszereivel kívánták felderíteni a Mars belső szerkezetét. A 2021-es indítási ablakban újabb szondák érkeztek a Marshoz. A missziót ismét sikerek és kudarcok jellemzik.

Szabad szemes és távcsöves bemutatók minden turnusban:

Csillagvizsgáló terasz (tiszta idő esetén):

A Jupiter/Szaturnusz/Hold bemutatása különböző szerelésű távcsövekkel

Az égbolt képeskönyve – tájékozódás a csillagos égbolton (Lézermutató segítségével bemutatjuk az éppen látható csillagképeket, elmondjuk jellegzetes látnivalóikat és a hozzájuk fûződő mitológiai történeteket.)

Kupola (tiszta idő esetén):

A Szaturnusz bemutatása a Csillagvizsgáló 30 cm átmérőjű Newton-teleszkópjával

A programokat vezetik: Banc Roland Berger Hanna Sára Keserű Norbert

A tervezett szabadszemes és távcsöves bemutatókat csak felhőtlen égbolt esetén tartják meg.


 

Szeptember 19., vasárnap

 

Felsővárosi Alkotóház • Kertalja u. 8.

10.00–19.00 Népművészeti kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotásaiból

A kiállításon tíz alkotó munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a népművészet, a népi mesterségek több ágából.


Szerb Ortodox templom • Rác u. 16.

10.00–16.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató és Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásainak megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.

17.30–18.30 Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje – ószláv és orosz nyelven szólalnak meg az ortodox egyházzene legszebb dallamai. Regisztráció » 


Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen megtekinthetők.

Belvárosi séta

10.00–10.45 Dolgos puttók a pálmafák alatt: ókori ihletésű domborművek nyomában. Indulás: Virágóra (Országzászló tér), regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

A Virágórától induló 45 perces séta során közelebbről szemügyre vesszük néhány különleges belvárosi épület homlokzatát, a sokszor észrevétlenül megbúvó részleteket. A puttókkal benépesített, Pompeji és Herculaneum freskóit idéző jelenetek az antik görög-római világról és annak 18–19. századi művészetre gyakorolt hatásáról mesélnek.

SZIKM Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert • Koronázó tér 1.

15.00–16.00 Vigyázat, építési terület! – élő történelmi program Balogh Bálint építőmester vezetésével. Regisztráció: bejelentkezes@szikm.hu

Az esemény látogatói első kézből értesülhetnek Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. Balogh Bálint építőmester mesél az utolsó templomátépítéséről, miközben betekintést nyújt a középkori mindennapokba is.


Királykút Emlékház • Mikszáth Kálmán u. 25.

15.00–18.00 Épületlátogatás – megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás is

Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár egyik legrégebbi, középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a koronázási ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt itt álltak meg és vízénél frissítették fel magukat. A kút a középkorban nemcsak egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt, amelyet a 18. század végén vettek körül a ma ismert emeletes épülettel. 


Tourinform Székesfehérvár • Oskola u. 2–4.

16.00 Színháztól színházig – Reformkori séta a Pelikán udvartól a Vörösmarty Színházig. Indulás: Tourinform iroda, regisztráció »

Tudta-e, hol kezdődött a magyar nyelvű színjátszás Székesfehérváron, vagy hány híres színész kezdte itt pályáját? Melyik színésznő kedvence volt az Árpád fürdő? Ki mondta el Jókai Mór köszöntőjét a Vörösmarty Színház avatásán? Az érdekességekben bővelkedő program végén a színház kávézójában Damnicki Balázs cukrászmester Vörösmarty tortáját is megkóstolják a résztvevők.


 

Látogasson el ingyenes programjainkra, fedezzük fel együtt Fehérvárt!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.