Hírek

Vendégünk volt a balettszínház

2021. szeptember 24.   SZKKK  

Az értékközvetítés, a közösségszervező erő, a szórakoztatás, a város színes kulturális palettája volt a fő témája a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Szevasz, terasz! rendezvényének. Bár a szeles időjárás nem tette lehetővé, hogy a Központ csodálatos kilátással bíró harmadik emeleti teraszán folyjon a beszélgetés, az SZKKK újonnan indult programjára sokan kíváncsiak voltak.

Az est résztvevőit a Vörös Janka X NEWSERIES zenés bevezetője után Juhász Zsófia, a intézmény igazgatója, az est háziasszonya köszöntötte. A Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Egerházi Attila és Cser-Palkovics András polgármester felidézte a balettszínház alapításának körülményeit, az azt megelőző időszakot. A városban élőket közösséggé formálni két dolog tudja: a kultúra és a sport – mondták, hangsúlyozva, hogy legyenek közös értékeink, céljaink, közös élményeink. Erre a kultúra kiválóan alkalmas, ezért is tartottuk fontosnak és támogattuk mind a szimfonikus zenekar, mind a balettszínház intézményének születését, mondta a város polgármestere.

Egerházi Attila felidézte, hogy négy fővel indult el a társulat. Az elkötelezett hozzáállás, a szakmai alázat és a városba vetett hitük meghozta az eredményt. Ma már egy negyven fős, magyar és nemzetközi táncéletből érkezett társulattal készülnek a balettszínházi évadra. A magas színvonalú produkciók biztosítékot jelentettek a városnak, és ez hozta magával a folyamatosan fejlődő infrastruktúrát. Jelenleg a VOK-ban van a székhelyük, ahol a próbák zajlanak, és a Vörösmarty Színházban mutatják be az elkészült darabokat.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a városnak komoly tervei vannak arra nézve, hogy több helyszínen is kialakítsanak olyan közösségi tereket, előadótermeket, játszóhelyeket, ahol a táncosok mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei is felléphetnek. Mint azt a polgármester elmondta, az előkészítő munkákat követően várhatóan másfél év múlva elindulhatnak ezek a fejlesztések, amelyekkel az a cél, hogy a város rendelkezzen a kamarateremtől a színháztermen át a többezer fő befogadására is alkalmas helyszínekig. A magas művészeti értékhez olyan hátteret szeretnének teremteni, ami minden szinten a top kategóriába emeli Székesfehérvárt. A jó hangulatú beszélgetésen közreműködött a Vörös Janka X NEWSERIES, valamint a Székesfehérvári Balett Színház tagjai.

A Kultúrházak éjjel-nappal folytatódik a hétvégén is. Szeptember 25-én, szombaton a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és közösségi házaiban – Öreghegyen, Felsővárosban, Feketehegy-Szárazréten, Királykúton, Kisfaludon és Csalán – folytatódik a pénteken kezdődött Nagy Szakkörválasztó, ahol mindenki megismerheti a közösségeket, kiválaszthatja magának vagy gyermekének a házakban működő szakkörök, klubok közül a legmegfelelőbbet. A részletes órarend a www.fehervariprogram.hu/szakkorvalaszto oldalon tanulmányozható.

Szeptember 26-án, vasárnap 16 órától az SZKKK és a Motívum Kulturális Egyesület a Csónakázó-tó mellett, a Tóparti Terasz Témázáson várja a kultúrára és kikapcsolódásra vágyókat. KAMU címmel slam poetry versenyt rendeznek, modern könnyűzenei elemeket népzenei hangszereléssel felvonultató instrumentális világzenei koncertet ad a Zajnal, lesz zenefelismerő játék, plakátkiállítás, könyvcserebere, bemutatkozik a Társasjáték klub, Gyánó Huba énekes-gitáros ad műsort, a napot pedig DJ Ernő Piaf és a Méhkasaula fényfestése zárja.

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós