Hírek

Családi délután a tök jegyében

2021. október 30.   SZKKK  

Óriási érdeklődés mellett zajlott péntek délután az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár programja keretében rendezett Tök ősz című családi délután a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Nagyon sok gyerek ment végig a mesés „akadálypályán”, a nap legnépszerűbb eseménye természetesen a közös tökfaragás volt.

A rendezvény fő célja az volt, hogy a településrészen élők színes programkavalkádon vehessenek részt, de nagyon sokan érkeztek Székesfehérvár más részeiből is. A szervezők, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai izgalmas játékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várták a családokat.

Az érkezők azonnal kézhez kapták az öt állomásból álló akadálypálya menetlevelét, amelybe pecséteket gyűjtve igazolhatták, hogy sikerrel vették a halloween témájához kapcsolódó akadályokat: megtalálták, ki lakik a letakart dobozban, eltalálták labdájukkal a szellemeket, megtalálták az eltűnt mesehősöket és nem ijedtek meg a Rémségek házában sem.

Feladatteljesítés közben be lehetett kapcsolódni a kézműves foglalkozásokba is: remek textiltököket varrtak a kicsik és nagyok az egyik helyszínen, ijesztő maszkok készültek a másikon. Az egyik legnépszerűbb elfoglaltság az arcfestés és a csillámtetoválás volt, a halloween-i ijesztő arcok mellett mesés-tündéres arcokat is öltöttek a résztvevők.

A másik roppant népszerű foglalkozás a tökfaragás volt. Tököt faragni mindenki szeret, hiszen maga a közös faragás egy jó hangulatú együttlét, a tökökben elhelyezett gyertyák fénye pedig különösen meghitt hangulatot kölcsönöz az őszi estéknek. A 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok.

A faragáshoz nem is kell sok eszköz: kisebb-nagyobb kések, a tök „kiürítéséhez” kanál, a minta felrajzolásához egy filctoll – az eszközöket és a tököt a szervezők biztosították, a résztvevőknek csak a kreativitásukat kellett magukkal hozni, és máris készültek a szebbnél szebb, vagy épp ijesztőnél ijesztőbb vigyorgó vagy vicsorgó tökfejek. A kezdő faragóknak Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője adott tanácsokat és segítséget, de persze egymástól is ellestek fortélyokat a faragók.

A délutánt a Kákics zenekar koncertje és gyermektáncháza zárta: körjátékokkal, közös tánccal ért véget a hangukatos családi délután.

Fotó: Harcos Edina és Lőrincz Miklós

 

 

 

 

 


 

,