Hírek

Pesovár-verseny: jelentkezés január 7-ig

2021. december 10.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a 2021/2022-es tanévben ismét meghirdette a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt. Fejér megyéből várjuk iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6-24 éves korig. A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk 2022. január 7-ig.

Az eseménysorozat célja

minél több fellépési, bemutatkozási lehetőséget biztosítani az énekeseknek, zenészeknek, akik vagy iskolában, vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival,

• a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása,

• találkozási, szakmai tapasztalatcsere lehetőségének biztosítása.

 

Rendezők

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület

8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 3.

 

Meghirdetés időpontja: 2021. november 10.

 

Jelentkezők

Székesfehérvárról, valamint Fejér megyéből várjuk iskolai és iskolán kívüli csoportok és szólisták jelentkezését (6-24 éves korig).

A 14. életévét betöltött, de 18. életévét még nem betöltött diák esetén a jelentkezés érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. A hozzájáruló nyilatkozat a honlapról letölthető »

 

Énekes kategóriák

SZÉ Szólóének kategória – autentikus stílusú megszólalásban – az előadóktól népdalcsokrot kérünk – amelyben a dalok egy tájegységről valóak –, vagy egy hosszabb lélegzetű balladát. Műsoridő max. 4 perc

ÉK/ÉH Énekkettős/Énekhármas kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés). Műsoridő max. 5 perc.

ÉCS Éneklőcsoport – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés). Műsoridő max. 6 perc.

 

Zenekari kategóriák

SZH Szólóhangszer kategória – autentikus stílusú hangszerjáték – az előadóktól igényesen felépített népzenei produkciót kérünk előadni. Műsoridő max. 4 perc.

HCS Hangszeres csoport/Zenekari kategória – autentikus stílusú hangszerjáték – az előadóktól igényesen felépített népzenei produkciót kérünk előadni. Műsoridő max. 5 perc.

 

Vegyes kategóriák

HSZÉ Hangszerkíséretes szólóének kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezeket népi hangszerkísérettel kérjük előadni. Műsoridő max. 4 perc.

ÉKH/ÉHH Hangszerkíséretes énekkettős/énekhármas kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezt népi hangszer kísérettel adják elő. Műsoridő max. 5 perc.

HÉCS Hangszerkíséretes éneklőcsoport – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezt népi hangszer kísérettel adják elő. Műsoridő: max. 6 perc.

 

Népdalfeldolgozások, vagy hangszerkíséretes népdalfeldolgozások előadására ezen a versenyen nincs lehetőség.

 

Jelentkezés módja

Minden produkciót egyenként kell benevezni. A produkciókat a szülők, a tanárok, illetve nagykorú versenyzők a honlapon található online jelentkezési felületen nevezhetik be. A felületen rögzíteni kell, melyik területi válogatót választja a versenyző. A nevezést a Rendező rögzíti és díjbekérőt küld a nevezési díj befizetéséről.

A nevezés csak a nevezési díj befizetésével válik érvényessé.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy az egyes területi előválogatóknál 30 produkció után – a jelentkezési határidőtől függetlenül – lezárják a jelentkezéseket, mivel egy-egy befogadó helyszínen ennél hosszabb programot nem tudunk vállalni.

 

Jelentkezési határidő: 2022. január 7., péntek 20.00

 

Fizetési határidő: 2022. január 14., péntek

 

Nevezési díjak

SZÉ, SZH, HSZÉ                   bruttó 1 300 Ft
ÉK, ÉH, ÉKH, ÉHH               bruttó 2 300 Ft
ÉCS, HCS, HÉCS                  bruttó 4 100 Ft

 

Kérjük, pontosan jelöljék meg, ki fizeti majd a nevezési díjat – az erről szóló díjbekérőt a jelentkezési felületen megadott névre és címre fogjuk kiállítani és a megadott e-mail címre elküldeni.

Fizetés módja

A költségek befizetése csak átutalással lehetséges, az SZKKK által elektronikus levélben megküldött díjbekérő alapján.

Átutalási határidő: 2021. január 21., péntek 15.00

Kérjük, befizetéskor (átutalás) a közlemény rovatba írják be a kapott díjbekérő sorszámát!

Készpénzes befizetésre nincs lehetőség.

A számlát a díjbekérőn szereplő adatok alapján állítjuk ki.

 

Pénzügyi szabályzat

Honlapunkon olvashatják az alábbi linken: Pénzügyi szabályzat »

 

A területi válogatók tervezett időpontjai (a helyszínek szervezése folyamatban van)

 

2022. január 28., péntek 14.00 Székesfehérvár 

2022. február 2., szerda 14.30 Tordas 

2022. február 4., péntek 14.00 Bicske 

2022. február 10., csütörtök 14.00 Dunaújváros 

2022. február 11., péntek 14.00 Aba 

 

Rendezvényeinket, így a versenyt is mindenkor az aktuális járványügyi rendelkezéseknek megfelelően tudjuk lebonyolítani.

(A befogadó intézmények időbeosztása miatt az esetleges változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Sorrendek

A határidőre beérkezett jelentkezések alapján készítjük el a területi válogató sorrendjét, melyet a verseny előtt 5 munkanappal honlapunkon közzéteszünk. Amennyiben kérésük van a sorrenddel kapcsolatban, azt már a jelentkezési felületen tüntessék fel. Ezután már – a többi résztvevőre való tekintettel – nincs lehetőségünk módosítani. A döntő sorrendjét csak az utolsó területi válogató után 3-5 munkanappal tesszük közzé honlapunkon.

 

A verseny menete

Az előválogatókon bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatja meg, és az összes elhangzott előadás végén egy rövid szakmai konzultáció után nyilvánosan hirdeti ki, hogy kik jutnak tovább a megyei döntőre. Az előválogatók után a szakmai zsűri szívesen áll a felkészítő tanárok rendelkezésére. Ebben a tanévben a megyei döntőt külön rendezzük az alsó tagozatos és a felső tagozatos korosztálynak, a korábbi évek tapasztalatai alapján.

 

A megyei döntővel kapcsolatos tudnivalók

Alsó tagozatos (6-10 éves) korosztály számára tervezett döntő időpontja és helyszíne:
2022. március 25., péntek 9.00 óra, Székesfehérvár

Felső tagozatos (11-24 éves) korosztály számára tervezett döntő időpontja és helyszíne:
2022. április 8., péntek 9.00 óra, Székesfehérvár

A döntőn bronz, ezüst, arany, kiemelt arany minősítéseket ad a zsűri.

 

Panaszkezelés: A Rendező mindent elkövet annak érdekében, hogy az esemény mindenki megelégedésére szolgáljon. A rendezvény során azonban lehetnek egyéb problémák is, melyekkel kapcsolatban a résztvevők panaszt tehetnek. Az ezzel kapcsolatos szabályzat és panaszbejelentő jegyzőkönyv a honlapon elolvasható és letölthető ». A kitöltött jegyzőkönyv csak két tanú aláírásával érvényes és a rendezvénysorozat időtartama alatt az SZKKK recepcióján kell leadni, ahol az átvételről igazolást kell kérnie a bejelentőnek.

A Rendező felhívja a figyelmet, hogy a panaszkezelési szabályzat nem vonatkozik a zsűri véleményére, minősítésére, a döntéssel kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs.

 

Bővebb információ, kapcsolattartó a Rendező részéről:

Dr. Major Lászlóné Kati
+3630/936-8438
huzdkeresztul@gmail.com