Hírek

Fiatal művészek tárlata a Fürdő soron

2022. január 7.   Hajnal Csilla  

Hat ifjú keramikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban pénteken. Különleges ékszerek, állatokat idéző szürreális figurák, a természetre reflektáló formák, de a városi környezet elemeit felhasználó és érdekes, rácsszerkezeteket mutató darabok is láthatók a tárlaton: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág és Szula Gergely művei február 27-ig tekinthetők meg a Fürdő sori épületben.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, a formatervezési tanszéken ismerte meg egymást a hat fiatal művész, akik közül többen jelenleg is az egyetem mesterszakos hallgatói. A kiállítók sokfélék, de mind ígéretes tehetség, az alkotások többek, mint érdekes kísérletek – az egyetem művészeti karának professzora, a Ferency Noémi-díjas Fusz György keramikusművész személyes ismerősként beszélt a hat ifjú alkotóról a megnyitón, egyenként is bemutatva őket a közönségnek. Büszkén beszélt arról, hogy a hat pályakezdő művész közül négyen már kiállítottak a tavaly újra megrendezett, rangos pécsi Országos Kerámiaművészeti Biennálén is.

A professzor hangsúlyozta: nagy dolog, amikor az alkotók egymásra találnak, egy csoportot, közösséget alkotnak, ahol lehet beszélgetni, elmondani egymásnak, ha valami jó, de azt is, ha valami nem sikerült. „A jó szakmai légkör sokat segíthet, azt kívánom az ifjú művészeknek: maradjanak együtt később is” – mondta Fusz György.

A professzor az újrahasznosított anyagok felhasználását emelte ki Antal Kittivel kapcsolatban: a tárlaton az Ellenálló című műve mellett különleges ékszerkollekcióit, különösen a zöldes színű nyaklánc-fülbevaló-kitűző összeállítást csodáltuk meg, amely az egyiptomi fáraók szent amulettjét, a szkarabeuszbogarat juttatta eszünkbe. Dályay Virág finoman megmunkált, míves darabjai mintha korhadó faágakat mintáznának a rájuk nőtt gombákkal, Szula Gergely kicsit szürreális, állatokra emlékeztető furcsa, néha groteszk formájú alkotásai is megállásra, elgondolkodásra késztetik a nézőt.

Hári István is sokféle dologgal foglalkozott, most az érdekes rácszerkezetek, az áthatások izgatják – emelte ki a professzor. Prónai Eszter Zsófia eddig betonplasztikákat készített, most, a diploma előtt váltott ékszerkészítésre: nyakláncaiban a megszokottól eltérő méreteket és anyagokat használ. Szondi Petra Virág jó plasztikai és arányérzékkel, nagy szakmai tudással alkotja kerámiaszobrait, amelyekben a mértani és gömbölyded formák találnak egymásra.

A megnyitó közönsége a vizuális élmény mellett zenei élménnyel is gazdagodott, Kárász András gordonka és Fehér Csaba hegedűjátékát élvezhették a résztvevők, akiket a szervezők finom falatokkal és móri borok kóstolójával is várták az esten.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,