Hírek

Folytatódnak a Jazzpéntekek a Fürdő soron

2022. március 16.   SZKKK  

A jazzrajongók kedvében jár a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) nemrég indult új zenei sorozata, amelynek keretében jazzkoncertekre várják a közönséget az intézmény Fürdő sori központi épületébe. A sorozat második eseményén, március 25-én, pénteken az Elek István Quartet lép a közönség elé. Az ingyenes koncertre a cikk alatt található űrlapon lehet regisztrálni.

Nagy sikerük volt tavaly év végén az SZKKK adventi jazzkoncertjeinek, és a műfaj népszerűsége tavasszal is töretlen: az első Jazzpénteken az Ávéd-Fenyvesi-Gyárfás trióra is megtelt az intézmény színházterme. A különleges hangzású, basszushangszer nélküli trió a Balance című lemezéről hozott zenéket a fehérvári közönségnek.

Március 25-én 18 órakor az Elek István Quartet lép színpadra. Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje. A négyes minden tagját a műfaj legjobbjai között tartják számon. Az együttes vezetője – aki 2018-ban megkapta a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, a Szabó Gábor-díjat –, a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz János remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter – ő a Group ’N’ Swing együttes tagja is –, és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja. Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája: közkedvelt sztenderdeket, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágereit”, adják elő, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de szívesen játsszák Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul darabjait is.

Az esemény a Köszönjük, Magyarország! programnak köszönhetően valósul meg. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi űrlapon lehet.