Hírek

Esztergomban jártak a Siklósi-vetélkedő döntősei

2022. június 8.   SZKKK  

Sétáltak a városban és kiállítást néztek, egy jó ebéd után pedig lézerharcban mérték össze erejüket a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntős csapatai – a középiskolások szerdán „vették át” a jutalmul kapott esztergomi kirándulást. A diákokat felkészítő tanáraik is elkísérték a jó hangulatúra sikeredett, élményekkel teli utazásra.

Május közepén rendezte meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntőjét, amelyben hat csapat bizonyította a Vörösmarty Színházban: megérdemelték, hogy a fináléba kerültek, alaposan felkészültek a középkori történelemből és a kreativitásnak sem voltak híján. A Vasvári Pál Gimnáziumból négy, a Kodolányi János Gimnáziumból és a SZSZC Bugát Pál Technikumból egy-egy hatfős alakulat jutott a döntőbe, ahol végül a vasváris Aranyhulla lett a győztes. A díjátadón átvett jutalmak mellé a diákok egy közös kirándulást is kaptak, amelyre szerdán utaztak el Esztergomba.

Az időpont mindenkinek megfelelt, így az autóbusz megtelt a reggeli indulásra. Esztergomban Schmöltz Margit író, a Helischer József Városi Könyvtár igazgatója várta a csapatot, az ő kalauzolásával járták körbe a döntősök a várhegyet. Az írónő személyes élményei mellett izgalmas történeteket is megosztott az egykori koronázóvárosból érkezett kirándulókkal, akik a bazilikában megcsodálhatták a kincstár értékes tárgyait, és a szép időben sokáig gyönyörködtek a panorámában.

Az ebéd után a diákok egy kellemes séta után a Keresztény Múzeumban folytatták a várossal való ismerkedést. A jó hangulatú, humorral fűszerezett tárlatvezetésből megtudhatták például, hogyan lehet megkülönböztetni egy festményen egy alvó embert és egy halottat, de kiderült az is, hogy került egy fül egy koponyára az egyik alkotáson, és vajon miért festett a művész egy retikült a Mária és Erzsébet találkozását megelevenítő festményre.

A sok szépség és az új ismeretek után egy izgalmas összecsapás részesei lehettek a Siklósi-vetélkedő döntősei – ismét megmérkőzhettek egymással, de most egy lézerharc csatában. A diákok és a bevállalósabb tanárok felszabadultan játszottak együtt, aki pedig épp nem „lövöldözött”, az a labdát kergette a focipályán. A mosolyokból ítélve a kirándulás igazán jól sikerült, a hazafelé úton is jól érezte magát a társaság: végigénekelték az utat.

Fotó: Orosz Júlia

 


 

,