Hírek

Az ARTE gálaelőadása nyitja a Folkfesztivált

2022. július 20.   SZKKK  

Az idén 73. születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes 1996 óta házigazdája a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválnak, amit a koronavírus-járvány miatt ebben az évben is külföldi csoportok nélkül, de fantasztikus hazai táncprodukciókkal és világzenei koncertekkel rendez meg az ARTE. A „nagyok” mellett az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, az ARTE gyermek- és utánpótlás csoportjai, valamint a Senior csoport is bemutatkozik augusztus 13-án, szombaton este a Zichy-színpadon.

Az Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes 2014-ben sikeres utat járt be a Fölszállott a páva televíziós népművészeti vetélkedőn, ahol elnyerte a „Vidéki Hagyományőrzés” különdíját, és televíziós szereplésével felhívta a figyelmet az egykori koronázóvárosra. Az együttes tagjai nem hivatásos táncosok. Családapák, tanárok, óvónők, mérnökök, rendezvényszervezők, akik számára a tánc hobbi, de előadásuk a „profikéhoz“ hasonlóan magas művészi színvonalú. A közös alkotási vágy ösztönzi őket az új, izgalmas művészeti alkotások létrehozására.

Idén májusban az ARTE részt vett a Martin György Néptáncszövetség által Százhalombattán szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, ahol „Hagyományérzők” című új műsorukkal kiváló minősítést értek el – ezt az előadást láthatja a közönség a Királyi Napok Folkfesztivál nyitányaként.

A nagyegyüttes mellett bemutatkoznak az ARTE korosztályos csoportjai is. Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola (ARAMI) 2003 óta működik, jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A területi és országos szakmai versenyek díjain kívül az iskola 2006-ban megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól a „Legeredményesebben felkészítő iskola” oklevelet. A művészeti iskolák szakmai minősítő rendszerében 2007-ben elnyerte a „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet. Az Alba Regia Táncegyüttes utánpótlása, az ARAMI csoportjai új táncokat tanultak, ezeket mutatják be egy gálaműsorba „összegyúrva”.

Fennállásának 22 éve alatt az ARTE Senior csoportjának soraiban számos hajdani albás fordult meg, az egykori alapító tagok közül tizenketten még a mai napig koptatják a világot jelentő deszkákat. Legidősebb táncosuk 80 éves, a legifjabb pedig akár az ő unokája is lehetne a maga 31 évével. A táncosok – akiket baráti szálak is összefűznek – hetente két alkalommal gyakorolnak, hogy aztán a Szedtevette zenekar kíséretével színvonalas előadásukkal örömet szerezzenek a hazai és külföldi senior találkozók közönségének.