Hírek

Búcsúzott Fehérvártól Barbarossa Frigyes

2022. július 2.   SZKKK  

Különleges esemény vezette fel szombat délután a július 9-én induló Királyok a Belvárosban című rendezvénysorozatot: Barbarossa Frigyes óriásbábjával találkozhattak a Városház téren a járókelők, „aki” csak ezen az eseményen volt látható és már búcsúzott is Fehérvártól. A német-római császár óriásbábja a jövő héten Schwäbisch Gmündbe költözik, városunk ajándékaként német testvérvárosunk számára. 

Két év szünet után, jövő szombaton tér vissza a népszerű „Királyok a Belvárosban” című rendezvénysorozat, ennek bevezetése volt az a királyi találka, amely azt a történelmi eseményt idézte fel, amikor 1189 júniusában Barbarossa Frigyes legidősebb fia, VI. Frigyes sváb gróf eljegyezte III. Béla lányát, Konstanciát. A történeten a királyi kikiáltó, Szabó Miklós Bence vezette végig a közönséget, az eseményt autentikus zenével kísérte a Fiori Musicali Együttes.

Az eseményen láthatta először a közönség Barbarossa Frigyes német-római császár óriásbábját, amely a jövő héten Schwäbisch Gmündbe költözik, városunk ajándékaként. Német testvérvárosunk sokat köszönhet a Staufer-dinasztia egyik leghíresebb uralkodójának és büszkén vallja magát a legrégebbi Staufer-városnak.

Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár 1991-ben kötött testvérvárosi szerződést – a két város az elmúlt 30 évben kulturális, sport, gazdasági, civil és oktatási területen tartós együttműködéseket épített ki. A járvány miatt elhalasztott évfordulós ünnepséget július 8–10-én rendezik Schwäbisch Gmündben, ahol Fehérvárt is vendégül látják. Az idei ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye lesz a dinasztiát bemutató színházi produkció.

Fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,