Hírek

Fakanálból elektromos gitár? Simán!

2022. július 31.   SZKKK  

Egyszerű anyagokból és nagyszerű ötletekből készült hangszerek, interaktív és szórakoztató előadás – ez a ZeneBatyu élményprogram, amellyel szombaton délután az Alsóvárosi Közösségi Házban ismerkedhettek az érdeklődők. Duda, kazu, dob és elektromos gitár – kiderült, hogy ezeket bárki fillérekből elő tudja állítani otthon is.

A ZeneBatyu élményprogram megalkotója Sőnfeld Mátyás pszichopedagógus, aki érdekes és lendületes előadásban mutatta meg, hogy hangszert bármiből lehet készíteni, ráadásul olyan anyagok felhasználásával, amelyek amúgy a szemétbe kerülnének. A szórakoztató előadás során – a sajnos csak kis számú – hallgatóság sok-sok ismeretet szerzett a hang kialakulásáról, terjedéséről, alapvető fizikai tulajdonságairól, megismerhették a ritmus- és dallamhangszerek típusait, működési elvét.

A hangszerkészítő program kiindulópontja a szívószál volt: a kilapított műanyag szál végét két oldalt levágjuk, hogy hegyes legyen, ha belefújunk, a két „nyelv” rezeg, hangot ad ki. Trombita, furulya is készülhet ebből – tudtuk meg, csak fel kell erősíteni a hangot mondjuk egy papírguriga segítségével, a pánsíphoz pedig egymástól eltérő hosszúságú darabokat kell összeragasztani, és kezdődhet is az előadás. Sőnfeld Mátyás bemutatta azt is, hogyan készül a „dart veder” – hát persze, hogy egy műanyag vödör kell hozzá, meg egy rugó, és már hallhatjuk is a Star Wars-ban is használt hangot. A jelenlevők azt is megtudhatták, mit jelent pontosan a „kesztyűbe dudálni” kifejezés: a gumikesztyűhöz rögzített szívószálakkal előállított hangszer tökéletesen utánozta a skót duda hangját.

A fúvósok mellett húros hangszerek „gyártásához” is kaptak ötleteket a résztvevők. Kólás üveg, benne egy kifeszített horgászdamil – és kész a gitár, a Boci, boci tarka kezdetű örökzöld kifejezetten jól hangzott a hangszeren. Egy bicikliülés dobozából és néhány befőttes gumiból pedig mini hárfát is előállíthatunk egy kis türelemmel. A kazu – vagy dúdoló – szintén papírgurigából készült: ha a tetejére rögzített műanyagborításra lézerfényt irányítunk, hogy az onnan egy fehér falfelületre pattanjon, akkor a hangot meg is jeleníthetjük – a látványnak nagy sikere volt szombaton.

Ahogyan a vízipisztolyból készült csúszósípnak is, amely képes a porszívó hangjának utánzására, de a Kiskece lányom című dalocskát is el lehet rajta játszani. A sörös dobozból gyártott sörszofon a szaxofon hangjára hajaz, és egésze hihetetlen volt az a hatás, amit egy méretes fakanál, egy erre kifeszített cipőfűző és a hangfal találkozása okozott az Alsóvárosi Közösségi Ház termében: a hang pontosan olyan volt, mintha egy rockkoncerten ülve hallgattuk volna az elektromos gitár hangját – mindezt szintén minimális összegből, gyakorlatilag a fakanál árából bárki elővarázsolhatja otthon. További ötleteket a ZeneBatyu közösségi csatornáján még ezeken kívül is bőven találnak a zenerajongó érdeklődők.