Hírek

Az Outside the box 2. második átalakulása

2024. június 10.   SZKKK  

Az Outside-the-box 2 című kiállítás átalakítására felkért második alkotó, Kocsi Olga. A kiállításon szereplő elemekből, illetve saját alkotásainak vegyítéséből létrehozott helyspecifikus installáció a kiállítás zárónapjáig, június 14-ig tekinthető meg.

Kocsi Olga a kiállítást egyfajta kreatív játéktérként értelmezte, és a térbeavatkozás során az átalakítás aktusára, valamint a szabadjáték során megélt flow-élményre koncentrált. A „flow”, azaz „áramlás” fogalma Csíkszentmihályi Mihály magyar származású pszichológus nevéhez fűződik, aki arra a pszichológiai állapotra használta, amely során az egyén annyira elmerül egy örömmel és teljes koncentrációval végzett tevékenységben, hogy szinte teljesen megszűnik számára a külvilág és az idő. Kutatásai szerint a Flow-állapot a boldogság és a jóllét mellett a kreativitással is szorosan összefügg, mivel lehetővé teszi, hogy maximálisan kiaknázzuk a kreatív potenciálunk.

Kocsi Olga ebből, a gyermekkorából ismerős élményből táplálkozva szabadon alakította újra a kiállítást, miközben tudattalanul is megidézett néhány korábbi munkájából ismerős motívumot (oltár, szentkép, nyúl).

„Nagyon jól éreztem magam az építés során. Ahogy ezekre a tárgyakra tekintettem és elkezdtem velük játszani, építkezni, kombinálni őket ugyanazt a kreatív flow élményt kaptam vissza, mint amit gyerekkoromban tapasztaltam. Felszabadító érzés volt beszőni a teret, napocskát, templomot, bunkert, várakat és hajót építeni, s hozzá kalózokat oda képzelni, és a fantáziámmal kiegészített elemekkel betölteni a kiállítóteret.
A szabályos vagy szabálytalan formák egymással kombinálva, kiegészítve, helyzetbe hozva történeteket hoztak létre a fejembe. Bátorítom a nézőket nyugodtan szedjék szét, építsék tovább, merjenek újra gyerekek lenni, szabadon tét nélkül jólérezni magukat ebben a különleges dimenzióban, amit Molnár Judit Lilla teremtett számunkra.” – Kocsi Olga.

Kocsi Olga térintervenciója 2024.06.10.–06.14.
Outside-the-box 2 – Molnár Judit Lilla kooperatív egyéni kiállítása
Megtekinthető: 2024.05.17.–06.14.

Fotók: Kocsis Ágnes


 

, ,