Hírek

Múzeumi programok a Királyi Napok idején

2022. július 18.   SZKKK  

A Székesfehérvári Királyi Napok idején a Szent István Király Múzeumban az Árpádok korát bemutató kiállítás mellett minden napra jut esemény: gyerekeknek szóló programok, nyomozós játék, harcművészeti bemutató, tárlatvezetések, ismeretterjesztő előadások és koncertek is várják a közönséget. A Nemzeti Emlékhelyen esténként fényvetítést láthatnak az érdeklődők, a Romkert augusztus 12–21. között 9.00–20.00 óráig ingyenesen látogatható.

A nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus végéig meghosszabbították a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A kiállításhoz kapcsolódóan az Aranybulla-emlékév keretében számos érdekes, ingyenes program várja az érdeklődőket az augusztusi ünnepi forgatagban. A hétvégeken egész napos eseményre invitál az intézmény: augusztus 13–14-én 10.00–17.00 óra között középkori játszóházban kapcsolódhatnak ki a családok. Ügyességi és logikai játékok között válogathatnak a gyerekek, de megismerkedhetnek a papírmerítés mesterségével is Vincze Mátyás segítségével. Szombaton délután a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Alba Regia Szervezete Királyaink érmeken című kiállítására várják az érdeklődőket, akik a megnyitó után Igari Antal a témához kapcsolódó előadását is meghallgathatják.

Augusztus 19-én, pénteken 10 órakor „nyit” az Árpád-kori pénzverde a díszudvarban: a programban bemutató, előadás és emlékérme-verés is szerepel a Hereditas Hungarica közreműködésével. Fél négytől az Árpád-kori esték sorozatban dr. Rábai Krisztina Az Árpád-kor könyvkultúrája című előadását a felnőtteknek ajánlják, 18 órától pedig a gyerekközönségre számít az Álomzug Társulás, amely a Szépenszóló Fütyöri című zenés bábelőadást mutatja be. Ugyancsak este hatkor kezdődik a szubjektív tárlatvezetés a Királyok és Szentek kiállításban: Szikora Jánossal és a Koronázási szertartásjáték résztvevőivel találkozhatnak és beszélgethetnek majd a kíváncsiak – aki ezt elmulasztaná, az szombaton vagy vasárnap is részt vehet a programon.

Augusztus 20–21-én, szombaton és vasárnap A kard művészete címmel az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti bemutatóját láthatják a látogató 10.00, 14.00 és 16.00 órai kezdettel, a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckét is vehetnek a bemutatók szünetében. Aki épp nem vív, annak egy izgalmas, élőszereplős játékot ajánl a múzeum. Családok (10 év feletti gyerekekkel), baráti társaságok vehetnek részt a nyomozásban, amelynek során a város több helyszínén (belváros, Petőfi-park, Palotavárosi Központi Park) kell megfejteni a rejtélyt: vajon hova tűnt a johanniták pecsétlője? A játék a Rendházból indul 12.30 órakor. Vasárnap az egyes országok himnuszainak érdekességeiről hangzik el előadás: prof. dr. Horváth Attila alkotmánybírót és Szilasi Alex zongoraművészt hallhatják a résztvevők.

Hétfőn, augusztus 15-én Királyi aranyak – kincsek a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből címmel nyílik tárlat 16.30 órakor, kedden pedig koronázótemplom-sétára hívják az érdeklődőket, amelynek keretében bejárhatják a Királyok és Szentek kiállítást, a Nemzeti Emlékhelyet, valamint a Közösség / Építés című kiállítást a Csók István Képtárban. A tárlatvezetéseket Reich Szabina régész, Kulcsár Géza művészeti író és Izinger Katalin művészettörténész tartja. Találkozó a Rendház portájánál 16.30 órakor.

Múzeum akusztik címmel koncerteket is szerveznek a Királyi Napok idején a múzeumban: augusztus 12-én, pénteken 22 órakor lesz az első, majd hétfőn és szerdán 19 órakor hallgathatnak zenét a díszudvarban.

A Nemzeti Emlékhelyen egészen augusztus végéig esténként 21.00, 21.30 és 22.00 órakor a mauzóleum falán fényfestést láthatnak a belvárosban sétálók. A Romkert a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9-00–20.00 óráig ingyenesen látogatható.