Hírek

Hagyományok és újdonságok a Székesfehérvári Királyi Napokon

2022. augusztus 3.   SZKKK  

A Székesfehérvári Királyi Napok idén is gazdag kínálattal várja a vendégeket: folkfesztivál neves hazai néptáncegyüttesekkel, fúvós örömzene, katonazenekarok, komoly- és könnyűzenei koncertek, kertmozi, családi piknikek kínálnak tartalmas szórakozást minden korosztálynak. A Koronázási Ünnepi Játékok három napja középkori hangulatot varázsol a belvárosba: történelmi játékok, mesterségbemutatók, hagyományőrző csapatok keltik életre a múltat, régizenészek, gólyalábasok járják az utcákat, boszik és jósok jövendölnek, a középkori élő sakk II. András keresztes hadjáratát meséli el. Idén a tizedik Koronázási szertartásjátékkal lezárul az Árpád-házat bemutató sorozat: III. András, az utolsó aranyágacska életét követheti a közönség a Nemzeti Emlékhelyen. A fények sem hiányoznak a 2022. augusztus 12–21. között zajló programsorozatból: az épületvetítések mellett tűztáncosokat is láthatnak majd a belvárosban járók. A fesztivál része a Fehérvári Mézünnep, a jubileumi, 30. Öreghegyi Mulatság, a Népművészeti Fesztivál és a város művészeti csoportjainak részvételével az Aranybulla 800 évfordulója tiszteletére összeállított, augusztus 20-án látható ünnepi műsor is.

A Székesfehérvári Királyi Napokra invitálta a fehérváriakat, a hazai és nemzetközi látogatókat a Szent István lovasszobra előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester az ünnepi programsorozat szervezőivel. A Székesfehérvári Királyi Napok egy nagy múltú rendezvénysorozat, amely mindig egy együttműködés keretében valósult és valósul meg ma is, mondta a városvezető.

A polgármester kiemelte: a másfél hetes, tartalmas programsorozat célja megmutatni, hogy Székesfehérvár hazánk egyik kulturális értékekben bővelkedő nagyvárosa. „Ez a város ismeri, érti és büszke történelmi múltjára.” Az augusztus 12-től 21-ig tartó történelmi fesztiválon az elmúlt két évet követően ismét megjelennek azok az elemek, amelyre a város joggal büszke. Az idei év különlegessége, hogy augusztus 20-án az ünnepi közgyűlést az Aranybulla-emlékév okán az Aranybulla-emlékműnél rendezik meg – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, hangsúlyozva, hogy a többi program a régi, megszokott rend szerint zajlik majd. A polgármester szólt arról is, hogy idén a Városháza a felújítás miatt nem tudja megnyitni kapuit. A járványhelyzet okán még nem lesz nemzetközi a néptáncfesztivál, de a közönség nívós folkfesztiválra számíthat, hiszen a legjobb magyar együtteseket fogadja a legjobb magyar – fehérvári – táncegyüttes. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Koronázási szertartásjáték történetében ez lesz az utolsó olyan előadás, amelyet a Nemzeti Emlékhelyen rendeznek meg. A színház és a múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően, aki jegyet vált az előadásra, az ingyenesen nézheti meg az Árpádok korát bemutató kiállítást. „A Székesfehérvári Királyi Napok, véleményem szerint hazánk egyik legsokrétűbb, legnagyobb és legkomolyabb történelmi tematikájú fesztiválja, hiszen Szent Istvánra ott kell emlékezni, ahova élete és alkotásai kötötték: Székesfehérváron” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A tíznapos programsorozat főszervezője a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. Mint a szerdai sajtótájékoztatón Kenyér Ágnes, az intézmény marketingvezetője elmondta: Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című dramatikus történelmi játék nyitja a Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatot augusztus 12-én, pénteken 21 órakor, az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. A megnyitót új helyszínen, a Zichy-színpadon láthatják majd a nézők, a 620 fős lelátó a programsorozat végéig szolgálja a közönség kényelmét. Érdemes lesz a műsor után a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatára figyelni: idén harmadik alkalommal láthatjuk a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját, amelynek köszönhetően „megmozdul” az épület. A Bartók Béla téren egy másfajta látvány várja a látogatókat: Falvay Miklós médiaművész munkája mozgásra készteti az arra járókat, a játékosok kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatják a Vörösmarty Mihály Könyvtár homlokzatán megjelenő animációt. A vetítéseket mindkét helyszínen augusztus 12–14. között, esténként lehet majd látni.

Székesfehérvár 2022-ben emlékévet hirdetett az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából. Az eseménysorozatban több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben; Jobku és Dzsevu, azaz Egger Géza és Lábodi Ádám akrobatikus történelemóra-színháza szórakoztató módon igyekszik kideríteni, hova tűnt az Aranybulla hét eredeti példánya. A középkori élősakk-előadás idén II. András szentföldi hadjáratát idézi meg a 100 négyzetméteres táblán, egy valódi sakkjátszma lépéseibe foglalva. A Városház téren pedig a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának a vendég, miközben megismerheti a betűszedés, az aranyozás vagy a papírmerítés mesterségének titkait. Augusztus 20-án a Zichy-színpadon este nyolc órától egy közel 200 fős produkció köszönti az emlékévet, amelyben Székesfehérvár kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. A pezsgő, változatos előadás bővelkedik magyar előadók és zeneszerzők, a klasszikus és popzenei műfajt összekötő műveiben.

A Szent Istán Király Múzeum is kiemelt figyelmet szentel az Aranybulla 800. évfordulójának és a város által meghirdetett Aranybulla-emlékévnek. Erről Pokrovenszki Krisztián igazgató adott tájékoztatást. „Egyik fő célkitűzésünk, hogy egy új közösségi tér legyen a múzeum megújult épülete Székesfehérvár történelmi belvárosának szívében. Igyekeztünk „kitárni a kapuinkat” és a Székesfehérvári Királyi Napok alatt változatos programokkal megszólítani minden korosztályt. Hagyományosan az ünnepi időszakban ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhely és az Osszárium, ahová visszakerülnek a vizsgálatra elszállított csontok” – mondta az intézményvezető, aki arról is beszélt, hogy a múzeum díszudvara koncerteknek ad otthont. Hamvas Béla és a zene kerül majd középpontba, vendégük lesz a Duo RedWhite augusztus 12-én 22 órától, augusztus 15-én 19 órától a Hangoló kvartett, majd augusztus 17-én a múzeum egyik kollégája mutatkozik be egy másik oldaláról: a Múzeum Akusztik keretében a JackBerry Band muzsikál. Emellett a családoknak is készülnek programokkal: a Díszudvar középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének és történelmi európai harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd. Élőszereplős nyomozójátékuk a belvárosban igazán különleges kalandot kínál – ahol egy titokzatos ügyet fejthetnek meg a résztvevők, és a nyomozás végén az is kiderülhet, hogy hova tűnt a johanniták pecsételője. Kiállításokkal is készülnek: Királyaink érmeken címmel a MÉE Alba Regia Egyesület állít ki egy izgalmas anyagot a Rendház Látogatóközpontban, valamint Királyi aranyak Fehérváron – kincsek a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből címmel szintén egy látványos anyaggal jelentkeznek.

A múzeum és a város teátruma közötti együttműködésnek köszönhetően azok, akik jegyet váltanak a Koronázási szertartásjátékra, ingyenesen nézhetik meg a Királyok és Szentek tárlatot. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról is szólt a szertartásjáték kapcsán, hogy idén nyáron lezárul egy 10 éves eposz, a nagy királylegendák korszaka, amelynek keretében megpróbálták megörökíteni az Árpád-ház sors- és történelemfordító királyainak élettörténetét, koronázási szertartásukba illesztve. „III. Andrással vége van az Árpád-háznak, de nincs vége a kérdések sorozatának, hiszen III. András maga is egy kérdéses figura. A történészek is megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban ő-e az utolsó Árpád-házi király. Én a voksomat azok véleménye mellett teszem le, akiknek az a meggyőződése, hogy igen, III. Andrásban valóban az utolsó Árpád-házi királyt tisztelhetjük” – fogalmazott Szikora János. A színidirektor elmondta: nagyon keveset tudott III. Andrásról, amikor elkezdett dolgozni a szertartásjáték anyagán, aztán hirtelen „rázúdult a titkoknak az elhallgatott áradta”, és teljesen a hatása alá került. „Érdekes, hogy ennyire szinkronba került idén a szertartásjáték a múzeummal, az Árpádok kora kiállítással, hiszen ez a gyönyörű kiállítás azzal végződik, amivel az idei koronázási szertartásjáték kezdődik. A kiállítás utolsó termében ugyanis egy hatalmas, több mázsás, gyönyörűen faragott mészkő szarkofág fedlap várja a látogatókat, amely Boldog Erzsébet sírját díszítette, aki nem más, mint III. András lánya. A mi szertartásjátékunk pedig Erzsébet visszaemlékezéseivel kezdődik, amely egyszerre megrázó és felemelő” – árulta el a darabról Szikora János.

Az ország legjobb néptáncegyüttesei érkeznek a Királyi Napok Folkfesztiválra augusztus 13–17. között.  „Örömmel mondhatom, hogy három év után most mind az öt napon keresztül birtokolhatjuk a Zichy ligeti nagyszínpadot, ahol fantasztikus esti táncprodukciók lesznek láthatók” – mondta Majoros Andor, a Királyi Napok Folkfesztivál fesztiváligazgatója. A fesztiválon természetesan fellép majd az Alba Regia Táncegyüttes apraja-nagyja: az ARAMI diákjai, a szenior csoport és a felnőtt táncegyüttes mutatja be gálaműsorát, és lesz egy kuriózum is. A Közép-dunántúli régió népi hagyományait gyúrta össze Majoros Róbert 120 táncossal, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyéből gyermek- és ifjúsági csoportokkal egy komplett egyestés műsor keretében, amelyet a nyitónapon láthat a közönség. A következő két napon többek között a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes is fellép. Augusztus 17-én Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes produkciója búcsúztatja a fesztivált.

A fúvószene kedvelői augusztus 13-án, szombaton igazi örömzenélés részesei lehetnek: négy együttes 100 muzsikusa játszik a Városház téren; augusztus 18-án, csütörtökön pedig a VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőit hallhatják a Zichy-színpad előtt – a katonazenészek a város több pontján térzenével is megörvendeztetik az arra járókat. Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója az ünnepi programokról szólva elmondta, hogy augusztus 18-án este fél nyolckor a Bartók Béla téren Tér-élmény II. címmel kezdődik évadnyitó hangversenyük. „Idén fehérvári kötődésű vendégművészek, Rezsnyák Róbert és Zemlényi Eszter operaénekesek lesznek a vendégeink az Éljen a Magyar! címmel meghirdetett koncerten, ahol Erkel Bánk Bánjától kezdve Kodály-műveken át egy magyar zenetörténeti utazás részese lehet a hallgatóság. Augusztus 20-án este 8 órakor pedig a Zichy-színpad ad otthont egy olyan gálaestnek, amely egyedülálló, hiszen közösen köszöntjük a város művészeti együtteseivel az Aranybulla-emlékévet.”

A Barátság mozi idén is „kiköltözik” a szabad ég alá: a Bartók Béla tér lesz a helyszíne a kertmozinak, ahol profi technikával vetítenek francia vígjátékokat. Augusztus 15-én, hétfőn A hónap dolgozója, augusztus 16-án, kedden a Családból is megárt a sok 2: Irány Portugália! című filmet láthatják a nézők.

Augusztus 12–14. között rendezik meg a Fehérvári Mézünnepet, amelyre a határon innen és túlról is érkeznek mézlovagrendek: a látványos felvonulás, lovagavatás mellett a gyerekeket játszóház várja az Országzászló téren, de lesz mézvásár is különlegességekkel. Idén 30. alkalommal rendezik meg az Öreghegyi Mulatságot: a városrész hagyományos eseményén zenés műsorok, például Szűcs Judith fellépése, táncos produkciók, bábszínház, kézműves foglalkozás, hangulatos utcabál Danics Dórával és a Fantom zenekarral, zárásképpen pedig történelmi témájú lézershow kínál kikapcsolódást augusztus 19-én, pénteken. Családi pikniket rendeznek a Zichy ligetben augusztus 13-án, szombaton és a Széna téren augusztus 14-én, vasárnap: sok-sok mozgásos, éneklős, táncos gyerekprogram szerepel a „piknikkosarakban”.

Időutazásra hív a Koronázási Ünnepi Játékok három napja augusztus 19–21. között. A belvárosban gólyalábasok mókáznak, csalogatnak a programokra, zenészek járják az utcákat, tereket, hol itt, hol ott állnak meg muzsikálni. Két estén – augusztus 19-én és 21-én – tűztáncosokkal is találkozhat a közönség a Bartók Béla téren. A jósok sikátorában, a Szent János közben kártyavetés, hörcsögjóslás, szerencsecédula-húzás várja a kíváncsiakat. A hagyományőrző íjászok a Városház téren ütnek tábort, több más hagyományőrző csapat pedig a Zichy ligetben mutatja meg, milyen is lehetett a tábori élet a középkorban. Harci bemutatókat is tartanak: ágyútűz, botokkal és karikás ostorral, kardokkal és szablyával vívott párbajok, látványos íjászbemutatók keltik életre a múlt csatáit. A bátrabbak maguk is kézbe vehetik a korhű fegyvereket. A gyerekek nagy kedvence, a 30 méter hosszú, fából készült lovagi akadálypálya is itt, a ligetben várja az ifjú lovagjelölteket.

Természetesen a királyi óriásbábcsalád tagjai is mindhárom napon jelen lesznek a város terein, ebben az évben két új figura készült: IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi, III. András csatlakozik a családhoz, amely így már 23 tagúra bővül. Aki közelebbi ismeretséget kötne velük, az kipróbálhatja az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című családi játékot is.

Szent István napján rendezik meg az immár hagyományos Népművészeti Fesztivált, amely évek óta népszerű része a programsorozatnak. A fellépő csoportok a Varkocs-szobor szökőkútjánál a falusi mosoda, a Bartók Béla téren a falusi ivó hangulatát idézik meg. Lesz menyasszony-öltöztetés: öt tájegység viseletét is megismerhetik az érdeklődők, a vőfély ki is kéri a menyasszonyt, az Országalmánál a százszoknyás karikázót láthatják majd a vendégek. A gyerekek a gyerekjátszóban tanulhatnak új dalokat, táncokat. A Bartók Béla téren egész nap kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók is várják a családokat.

Augusztus 20-án a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel és a hagyományőrző csapatokkal – a felvonulás 16.30-kor indul a Koronás Parkból, végállomása pedig a Koronázó tér. A 18 órakor kezdődő ünnepi közgyűlés helyszíne idén az emlékév és 800. jubileum okán az Aranybulla-emlékmű lesz, dr. Cser-Palkovics András polgármester itt adja át a város kitüntetéseit.

A Székesfehérvári Királyi Napok egyházi programjai közül kiemelkedik augusztus 14-én, vasárnap a fogadalmi szentmise, amely előtt 17 órától a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyes körmenetben átkísérik a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba, a mise után pedig vissza. A teljes egészében felújított templomot a szentmise keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai megtalálhatók az alkalomra készült tájékoztató füzetben, a legfrissebb információkat az eseménysorozat hivatalos honlapján: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu, Facebook-oldalán: www.facebook.com/szekesfehervarikiralyinapok, valamint az SZKKK honlapján, a www.fehervariprogram.hu oldalon találják meg az érdeklődők. A fesztivál információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben várja a látogatókat, nyitvatartás: augusztus 6–12. 16.00–20.00, augusztus 13–21. 9.00–20.00.

Szöveg: SZKKK, Gáspár Péter és Csordás Csilla (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,