Hírek

Szikraeső és épületvetítés a megnyitón

2022. augusztus 12.   SZKKK  

Dramatikus történelmi játék idézte meg II. András és a nyolcszáz évvel ezelőtt kiadott Aranybulla korát a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitóján. Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című előadás előtt a Pavane zászlóforgató csoport látványos bemutatóját láthatta a nagyszámú közönség. A fesztiválnyitóra megérkeztek az óriásbábok és két minibáb is. A megnyitó után a nézők a Székesfehérvári Járásbíróság épületén Bordos László Zsolt munkáját láthatták, a Bartók téren pedig Falvay Miklós interaktív fényjátékát próbálhatták ki a belvárosban sétálók.

„… az uralkodó ma már sokkal inkább hírnök, országa akaratának szószólója, aki, ha kell, földig hajol, és népe gyarapodását keresi övéi akaratával egybehangzóan. Ez hát a gondolat, amit kerestem! Foglaltassék írásba itt, Székesfehérváron, a királyok városában – az Úr 1222. évében. Így rendelem, én, II. András, Magyarország 19. királya. Aranyból készüljön rá függő pecsét – jeléül annak, hogy amiről szól, a király és a nemzet egybehangzó, közös akarata, olyan erős szövetség, ami a változó idővel is dacol majd” –  témájában az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódott a város legnagyobb, legjelentősebb fesztiváljának nyitó előadása, amely látványvilágában is méltó volt az ünnephez.

A Matuz János által írt és rendezett darab felvillantotta II. András korának viszályait, a király szentföldi keresztes hadjáratát, az Aranybulla kiadásához vezető utat: a magyar jogtörténetben meghatározó jelentőségű dokumentum születésének elképzelt pillanatát is átélhette péntek este a közönség a megnyitón, amelyet idén új helyszínen, a Zichy-színpadon rendeztek meg. Az egymást váltó képekben összecsaptak a fekete és fehér hadak, az ősöket idéző démoni sereg és őket elsöprő, az új világot megjelenítő néptáncos fiúk. Középkori hangulatot festett a zene és az élő énekhang, megnyugvást hozott a Szent Erzsébet körül táncoló lányok karéja, az előadás végén a fiúk-lányok közös táncát szikraeső tette még látványosabbá.

Az Aranybulla regéjében II. András szerepében Mihályi Győzőt láthatták a nézők, Szent Erzsébetet Varga Gabriella, a mesélőt pedig Strasszer Domonkos alakította. A darabban közreműködtek az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportjának tagjai, a Step and Style Studio táncosai, a Vasvári Pál Gimnázium diákjai, hallhattuk-láthattuk a MusiColore Énekegyüttest is. Az előadás koreográfusa Majoros Róbert és Tombor Tímea, zenei vezetője pedig Cserta Balázs volt. A Kelj fel, északi szél című dalt Szirtes Edina írta és Varga Gabriella énekelte az előadásban.

A megnyitó után „megmozdult” a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata: a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját láthatták a vendégek. Az épületvetítés szombaton és vasárnap is megtekinthető. Aki a belvárosban sétálva betért a Bartók Béla térre, egy másik vetítést is talált: a fehérvári Falvay Miklós médiaművész ismét játékra hívja a látogatókat. Aki hajlandó a téren elhelyezett biciklik valamelyikére pattanni és azt hajtani, maga irányíthatja a Vörösmarty Mihály Könyvtár homlokzatán megjelenő mintákat. Érdemes kipróbálni, akár családilag is, jó móka lesz, ebben biztosak vagyunk!

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós


 

,