Hírek

Táncoltak a Zenepavilonban és a színpadon is

2022. augusztus 14.   SZKKK  

Sok-sok játék, zene és mese, bicajos bemutató, gyerekjátszó táncház – bár a délután második felében az eső beleszólt a program menetében, a szombati családi piknik sokaknak szerzett örömet a Zichy ligetben. Az egészen kicsi babáktól a nagyobbacska gyerekig, de még a felnőttek is találtak kedvükre való szórakozást. Este előbb fúvószene szólt a belvárosban, aztán a Zichy-színpadon elindult a Királyi Napok Folkfesztivál programja is.

„Ess, eső, ess, zab szemesedjen, búza bokrosodjon…” – a Királyi játéktér gyermekjátszójában ez a dal is visszhangzott a Zenepavilon kupolája alatt. Csakazértis, merthogy szombat délután eleredt az eső a családi pikniken, de a Szedtevette és Kneifelné Laczkó Kriszta rajongói nem hagyták magukat: sok jó ember kis helyen is elfér alapon fedél alá húzódtak, és énekeltek, mondókáztak, táncoltak nagy örömmel. Sok ismerős arcocska mosolygott a táncház vezetőjére, de az is gyorsan feloldódott, aki még sosem járt ilyen mulatságban.

A gyerekjátszó volt az utolsó program, a Kompánia koncertje végül elmaradt szombaton, és Hangerdő Társulat sem tudta végigmesélni-zenélni, mi minden történt az ördöggel, amikor a felesége elzavarta otthonról. Amíg viszont tartott az előadás, a gyerekek láthatóan nagyon élvezték, lelkesen kapcsolódtak be a játékba, vonatoztak és aranykaput tartottak, hogy mindenki átbújhasson alatta. A társulat egy ideig reménykedett a folytatásban, de a felhők csak nem álltak tovább – a mese végét egyszer majdcsak megtudjuk, addig meg készült egy közös Hangerdős kép a Zenepavilonban várakozó nézőkkel.

A piknik délelőtt a legkisebbeknek kedveskedett, Rozványi Beáta Ringató foglalkozásán annyi ölben ülő baba, kis tipegő és már magabiztosan járó baba gyűlt össze, hogy öröm volt nézni. Aki ott dúdolt, dalolt, mormolt és ringatózott, az kicsit később a hangszerekkel is megismerkedett, amelyeket most is Varró János és Bergerné Szőnyi Anna hozott magával. A kicsik mindent is kipróbáltak, és persze nagy szemekkel figyeltek, amikor a nagyobb hangszerek megszólaltak.

Aki éppen nem muzsikált, az a babakonyhában sertepertélt, pakolt, „sütizett” és „teázott”, vagy a lisztes játszóban őrölte a búzát, szitálta lisztet. Sok-sok játék várta az aprónépet szerte a ligetben, lehetett például malmozni is, vagy horgászni – többeknek sikerült kifogni az aranyhalat is a dézsából.

A fúvós nagykoncert kezdetére elállt az eső, így aztán nem volt akadálya az örömzenének: a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és Várpalotai Bányász Fúvószenekar közösen muzsikált a Városház téren – az ismert dallamok nagy sikert arattak a hallgatóság körében, ahogy mindig.

A szombat csúcspontja sokak számára persze a Királyi Napok Folkfesztivál nyitánya volt: az Alba Regia Táncegyüttes senior csoportjának és az ARAMI korosztályos csoportjainak bemutatói után a Közép-Dunántúl régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjainak gálaműsorát élvezhették a nézők, hogy aztán az ARTE nagy együttese következzen – a Hagyományérzők című produkció óriási sikert aratott. Ahogy mindig – tehetjük hozzá ebben az esetben is. A Táncházban előbb a Góbé zenekar koncertje, aztán pedig éjszakába nyúló folkest várta a néptánc, a népzene szerelmeseit – és így lesz ez egészen szerdáig.

Fotó: Bácskai Gergely, Kerkay Zita, Lőrincz Miklós és SZKKK

 


 

,