Hírek

Valóra váltak a királylányos álmok

2022. augusztus 21.   SZKKK  

A középkort idéző Koronázási Ünnepi Játékok harmadik napjával véget ért az idei Székesfehérvári Királyi Napok sorozata is. Az időjárás ugyan időnként átírta a terveket, de azért az elmúlt tíz napban sokan szórakozhattak a belvárosban: élveztük a néptáncosok produkciót, csodáltuk, ahogyan a katonazenészek hősiesen muzsikáltak a tűző napon, jártunk komoly- és világzenei koncerten, kertmoziztunk, belekóstoltunk a sárközi lakodalom hangulatába, láttuk az óriáskirályok felvonulását és az Aranybulla-emlékév tiszteletére készült összművészeti produkciót is.

Ó, de gyönyörű vagy! – anyukák és apukák fotózták lelkesen királylánnyá/hercegnővé alakult lányaikat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol a történelmi öltöző működött vasárnap. Rengeteg mesebeli ruha várta az érdeklődőket a tóparti épületben, ahol a lányok unszolására sok apuka is hajlandó volt magára ölteni egyet a korhű viseletekből a családi fotó kedvéért. No és persze a fiúknak is jutott lovagi öltözet, karddal, sisakkal, ahogy kell. Az arra sétálók csodálkozására időről időre a ház körül is feltűntek „időutazók”, hogy a tó mellett fotózkodjanak a még jobb hatás érdekében.

Aki még ennél is többet akart hazavinni a középkorból, az a korhű nyomdában saját Aranybullát nyomtathatott, aranyozott viaszpecséttel, ahogy kell. Meglestük, ahogy Jobku és Dzsevu is sorba állt a páratlan értékű dokumentumért – „szakmai ártalom”, mondhatnánk, hiszen a két hobbidetektív, Egger Géza és Lábodi Ádám délután a színházteremben újra elmesélte, mi történhetett az Aranybulla hét eredeti példányával.

A bizonytalan időjárás miatt a bullát kiadó II. András szentföldi hadjáratáról mesélő élő sakk előadás is beltérbe költözött: a Vasvári Pál Gimnázium diákjai – egy valódi sakkjátszma lépéseit követve – a Széphő Zrt. tanácstermében idézték meg a három csatát, amelyben a mohamedán és keresztény seregek összecsaptak. A diákok kora reggel érkeztek, hogy az író-rendező Matuz Jánossal a helyszínre „illesszék” az előadást, amelynek nagy sikere volt: a közönség hálás tapssal honorálta a fiatalok produkcióját.

A Zichy ligetbe látogatók vasárnap is láthattak harcművészeti bemutatókat, a lovaglás és a lovagi torna akadálypálya is népszerű volt, ahogyan a barantásoknál a vívási lehetőség is, de sokan kérdezgették a hagyományőrzőket a régi fegyverekről. A belvárost „bemuzsikálták” a régizenészek, akik a közönség kéréseit is figyelembe vették: az Országalmánál a Bordó Sárkány több olyan dalt is eljátszott, amelyet a körben állók kértek – és persze együtt is énekeltek a zenekarral.

A látványos megnyitóval induló, a folkfesztivál kiváló néptáncos estéivel, világzenei koncertjeivel, a katonazenekari fesztivállal, az Alba Regia Szimfonikus zenekar évadnyitó hangversenyével, a kertmozikkal, a jubileumi Öreghegyi Mulatsággal és az Aranybulla-emlékévet ünneplő összművészeti produkcióval folytatódó, 3D épületvetítésekkel is „kifényesített”, és a mindig sok vendéget vonzó Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos középkort idéző programjaival záruló Székesfehérvári Királyi Napok idei sorozatának végére Tóth Gabi és Tóth Vera koncertje tette ki a pontot: az eső ellenére sokan eljöttek, hogy meghallgassák a nagy slágerekből összeállított műsort.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és SZKKK

 

 


 

,